Seyahat

Pasaport İşlemleri Nasıl Hızlandırılır?

Pasaport işlemleri nasıl hızlandırılır

İster seyahat için olsun ister kalıcı olarak gitmek için yurtdışına çıkışta bazı işlemleri gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra bir de bürokratik işlemler var. Pasaport ve vize işlemlerinizi halletmeden yurtdışına çıkabilmeniz mümkün değil. Eğer işlemleri başlattıysanız “Pasaport işlemleri nasıl hızlandırılır?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Şimdi merakınızı gidermek için bu sorunun cevabına bakacağız.

Pasaport İşlemleri Nasıl Başlatılır?

Pasaport İşlemleri Nasıl Başlatılır?
Pasaport işlemlerinizi başlatmak için önce resmi evraklarınızı derlemeniz gerekir.

Son günlerde özellikle genç jenerasyon arasında sık sık gündeme gelen bir konu var: Yurt dışına çıkmak! Tabi yükselen kur, hayati zorunluluklar gibi faktörler herkesin yurt dışına kolayca çıkabilmesini mümkün kılmıyor. Bu gerekliliklere bir de bürokratik süreçler eklenince beklemek daha sıkıcı bir hale gelebiliyor.

Eğer yurt dışına çıkmak için hayatınızda gerekli düzenlemeleri yaptıysanız işiniz çok daha kolay olacaktır. Geriye yalnızca pasaport veya vize gibi evrak işlemleri kaldı demektir.

Öncelikle bilmelisiniz ki hızlı bir şekilde bürokratik süreçleri atlatmak için tüm evrakların eksiksiz bir biçimde teslim edilmesi gerekiyor. En baştan evraklarınızda eksikler bulunursa süreç sizler için uzayabilir. Hangi evrakları teslim etmeniz gerektiğine ve yapmanız gereken işlemlerin ne olduğuna hâkim olursanız süreç daha hızlı ilerleyecektir. Bu sebeple pasaport işlemleri adım adım nasıl gerçekleştirilir birlikte bakalım.

Başvuru

İlk yapmanız gereken işlem, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne Pasaport Başvurusu Yapmaktır. Bunun için müdürlükten randevu almanız gerekiyor. Randevuları müdürlüğün web sitesi üzerinden alabilirsiniz. Randevu alacağınız müdürlüğün nüfusa kayıtlı olduğunuz yerin müdürlüğü olması zorunluluğu yok. Herhangi bir müdürlükten işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Harç Ödemesi

Randevunuza gitmeden önce pasaport harcınızın ödemesini yapmanız gerekiyor. Hususi görevler için yurt dışına çıkacak olanlar veya hizmet damgalı pasaporta sahip olanlar bu ödemeden muaf tutulmaktadırlar. Geri kalan başvurularda ödemeniz gereken bedel, 407,20 TL ile 1265,40 TL arasında değişiklik gösteriyor.

Fotoğraf

Pasaport başvurularında kullanılmak üzere, son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğrafınızı müdürlüğe ibraz etmeniz gerekiyor. Bu nedenle fotoğrafınızı da hazır bulundurmalısınız.

Randevu İptali

Alınan randevuya gidilemeyecek durumlarda; sistemden olumsuz etkilenmemek için aldığınız randevu tarihini takip etmeniz gerekiyor. Randevu tarihi ile ilgili bir değişiklik olması durumunda randevunuzu iptal etmelisiniz. İptali, randevu saatinizden en az yarım saat önce gerçekleştirmelisiniz. Aksi durumda sistemden aynı gün içerisinde ikinci bir randevu alamazsınız.

Talep Formu

Randevudan önce talep formunu da eksiksiz doldurmanız gerekiyor. Başvurunuz sırasında sizlerden talep edilecek belgelerden biri de talep formunuzdur.

Bilmeniz Gerekenler

Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda yanınızda bulunması gerekiyor. Ayrıca 18 yaşından küçüklerin ve kısıtlıların yasal temsilcilerinin başvuru merkezinde hazır bulunmaları gerekiyor. Yasal temsilcilerin olmadığı durumlarda noterlerce düzenlenen muvafakatnamenin müdürlüğe ibraz edilmesi gerekiyor.

Tüm bu işlemleri eksiksiz biçimde tamamladığınıza emin olmalısınız. Aksi taktirde süreç sizin için daha uzayacaktır.

Pasaport Kaç Günde Çıkar?

Pasaport Kaç Günde Çıkar?
Pasaportunuzun çıkması 5-10 gün sürebilir.

Yurt dışına çıkabilmek için öncesinde pasaporta sahip olmak gerektiğini hepimiz biliyoruz. Bunun için ya hali hazırda kullanılabilir bir pasaportunuz olmalı ya da pasaport çıkartmalısınız. Bu işlemler için yurt dışına çıkışınızdan öncesinde harekete geçmelisiniz. Çünkü pasaport, başvurduğunuz gün sahip olabileceğiniz bir belge değil ne yazık ki!

Pasaport gibi belgelerin tümünün belirli bir çıkma süresi bulunmaktadır. Pasaport çıkarmak için yaklaşık yolculuktan 1 ay öncesinde işlemlere başlamanız gerekir. Çünkü başvuru ve teslimat gibi tüm süreçler için bu zamana ihtiyacınız olacak.

Pasaport başvurusu yaptıktan sonra 5 ila 10 gün arasında değişen bir süre zarfında belgeniz elinize geçecektir. Bu süreye kargonun teslimat süresi de dahildir. Pasaportunuz, ibraz ettiğiniz adrese PTT aracılığı ile ulaştırılacaktır. PTT kargonun işlem süresi de bu süreyi belirlemektedir.

Genellikle pasaportunuz başvuru süresini tamamladıktan sonra değerlendirilmeye tabi tutulur. Belirli bir sürenin ardından değerlendirmenin sonucu belli olur ve basım işlemleri başlatılır. Pasaportunuzun basılmasıyla birlikte kargoya teslim edilecektir.

Kargoya teslim edilen pasaportlar, yaklaşık 3 gün içerisinde bulunduğunuz şehir merkezine ulaştırılır. Eğer ana şubeden teslim almayı tercih ederseniz hemen bu süreçte pasaportunuzu teslim alabilirsiniz.

Kargoyu beklemeniz halinde ise bulunduğunuz yerin konumu teslimat sürecini uzatabilir. Örneğin yaşadığınız bölge ilçe merkezinde ve civarında ise 4 iş gününde ulaşım sağlanacaktır. Köylere ise dağıtım süreci uzadığından daha uzun sürede ulaşım sağlanmaktadır. Bu süre yaşanan yoğunluğa bağlı olarak 7 iş gününü bulabilir. Bekleyecek vaktiniz yoksa bu durumda da şubeden teslim almak daha akıllıca olacaktır.

Pasaport İşlemlerini Hızlandırmak için Yapmanız Gerekenler

Pasaport İşlemlerini Hızlandırmak için Yapmanız Gerekenler
Pasaport işlemlerinizi hızlandırmanızın en garanti yolu uçak bileti ibraz etmektir.

Pasaport işlemlerinin süresi başvurduğunuz pasaport türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Özellikle hususi pasaport başvurularında diğerlerinden daha uzun süre beklemek gerekebilmektedir. Ancak bu işlem süresini hızlandırmanız mümkündür. Bunun için:

  • Dilekçe yazmak,
  • İletişim merkezlerine başvurmak,
  • Uçak bileti ibraz etmek gibi farklı yollara başvurabilirsiniz.

Pasaport işlemlerini hızlandırmak için öncelikle dilekçe yöntemine başvurabilirsiniz. Acilen pasaportun elinize geçmesi gerekiyorsa müdürlüğe bunu bildiren bir dilekçe yazabilirsiniz. Hangi sebeplerle pasaport işlemlerinin hızlandırılmasını istiyorsanız dilekçede bunu bildirin.

Diğer bir yöntem de 199 no’lu numara üzerinden iletişime geçmektir. Bu numarayı aradıktan sonra, pasaportunuzu beklediğinizi ve acil bir şekilde elinize ulaşması gerektiğini bildirebilirsiniz.

Başvuruda uçak biletinizi ibraz etmeniz durumunda da süreç sizin için daha hızlı ilerleyebilir. Ancak yine de müdürlük, kesin bir tarih vermediği için bu riskli bir yöntem olabilir. Her türlü olumsuzluğa karşı uçak biletinizi iptal edebileceğinizden veya erteleyebileceğinizden emin olmalısınız.

Son olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri, pasaportunuzu sizlere PTT kargo aracılığıyla ulaştıracaktır. Pasaportunuzun hemen elinize geçmesini istiyorsanız kargonun dağıtım yapmasını beklemeden şubeye giderek teslim alabilirsiniz.

Eğer sizin için en avantajlı olacak pasaport çeşidini öğrenmek isterseniz Pasaport ve Vize Çeşitleri Nelerdir? başlıklı yazımıza da göz atmalısınız.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir