İntibak düzenlemesinde yapılan değişiklikler birçok emeklinin merak ettiği bir konudur. Asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılan artıştan sonra bir düzenleme intibak için de bekleniyor. Peki, intibak aylık bağlama oranı nedir? Bu içeriğimizde sizin için gündemde olan konuyu araştırdık. Hazırsanız içeriğimizi okumaya hep birlikte başlayalım.
İntibak Nedir?
İçeriğimize öncelikle “İntibak nedir?” sorusuna cevap vererek başlayalım. İntibak, aynı koşullar altında emekli olan kişilerin arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmaya yönelik hazırlanan bir sistemdir. Bu kanun çerçevesinde emeklilerin aldıkları maaş arasındaki fark ortadan kalkacak ya da en aza indirilecektir. Daha önce 2000 öncesinde emekli olanlar için bir düzenleme yapılmıştı.
İntibak için “2000 öncesi aylık bağlama oranı nedir?” sorusu da çok merak ediliyor. O dönemde 1999 sonu geldikleri gösterge önem taşıyordu. 2000 öncesi dönemde iki ayrı gösterge tablosu vardı. Birincisi, 12 derece ve kademeden oluşan normal göstergedir. Diğeri, 10 derece ve kademeden oluşan gösterge şeklinde karşımıza çıkıyor.
İntibak düzenlemesiyle 2000 yılı öncesi emekli olanların prim sayısı ile ödeme günü sayısı aynı olanların aylıkları eşitlendi. Gecikse bile prim gün sayısı aynı olanların hakkı teslim edilmişti. Yani, prim ödeme gün sayıları ve memur kat sayısı esas alınmıştı. 1999 sonu gösterge değeriyle aylıklarda belirli bir düzenlemeye gidilmişti.
2000 Sonrası İntibak Aylık Bağlama Oranı
Son asgari ücret artışıyla birlikte emeklilerin maaşı en düşük 3500 lira oldu. Bu durum, intibak düzenlemesiyle alakalı soruları akıllara getirdi. Türkiye Emekliler Derneği genel başkanı, 2000 sonrası emeklilerin aylıklarının düzenlenmesi için talepte bulundu. 2000’den sonra emekli olanlar için aradaki maaş farkının ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti. Peki, 2000 sonrasında emekli olanlar için herhangi bir intibak düzenlemesi yapılacak mı?
Asgari ücretin 8,506 lira olmasının ardından emekliler de konuşulmaya başlandı. Emeklilerin aldığı en düşük maaşın bir hayli az olması, intibak düzenlemesi için talep oluşturdu. Asgari ücret karşısında emekli aylığının erimesi, emeklileri zor durumda bıraktı. Emeklilerin aleyhine işleyen bu durumdan sonra beklentiler intibak düzenlemesinde.
Türkiye Emekliler Derneği başkanı konuyla ilgili açıklama yaptı. “Geçmişe bakıldığında 2002 senesinde asgari ücret 184 lirayken emekli aylığı en az 252 liraydı. Yani, en düşük emekli aylığı asgari ücretin üzerindeydi. Yıllar sonra bu aylık, asgari ücretle hemen hemen eşit duruma geldi. 2016 senesinde ise emekli maaşı asgari ücretin altına düştü.” İfadelerine yer verdi.
2000 Sonrası Emekliler İçin İntibak Aylık Bağlama Oranı Talebi
Türkiye Emekliler Derneği başkanı tarafından yapılan açıklamadan sonra intibak aylık bağlama oranı için bir talep geldi. Başkan Ergün yaptığı açıklamada şu ifadelere de yer verdi: “Emekli aylığındaki bu eşitsizliğin giderilmesi için asgari ücret seviye ile artış oranı göz önüne alınarak zam yapılmalı. 2000 yılından sonra emekli olanlara bir intibak düzenlemesi gerçekleştirilmeli.” Peki, intibak düzenlemesi olursa ne kadar bir artış bekleniyor? İçeriğimize bu konuyla devam edelim.
İntibak Yasası Çıkarsa Emekli Maaşları Ne Kadar Olur?
Tüm bu durumlar, intibak aylık bağlama oranı için düzenleme yapılırsa emekli aylıklarına ne kadar zam geleceğini düşündürüyor. Bunun için daha önce yapılan intibak düzenlemesine bakmakta fayda var. Öncesinde yapılan intibak düzenlemesinde emekli aylıklarına 350 liraya kadar bir artış gelmişti. Eğer ki aynı yöntem ile bir intibak düzenlemesi gerçekleşirse, maaşlarda 1300 liraya kadar bir artış yaşanacağı bekleniyor. Peki, 2000 sonrasında emekli olanlar için intibak yasası çıkacak mı?
İntibak Yasası Çıkacak mı?
İntibak aylık bağlama oranı ile emeklilik koşulları aynı olanların aldıkları maaşlar, aynı seviyeye getiriliyor. 2000 öncesi emekli olanlar için bir düzenleme yapılmıştı. Şimdi, EYT ile birlikte gözler 2000 sonrasında emekli olanlara çevrildi.
2000’den sonra emekli olanlar emekli maaşlarını karma sisteme göre alıyor. Aynı zamanda 2 ana gruba ayrılıyorlar. Bunlar, 2008 öncesi ve sonrası olmak üzeredir.
Bu farklılığın ortadan kalkması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir çalışma yaptığı söylenenler arasındadır. Böylece emeklilerin maaşlarında bir düzenleme yapılacağı ve aradaki farklılığın giderileceği söyleniyor. Bahsi geçen düzenleme, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ndan emekli olan vatandaşların tek çatı altında toplanacağını belirtiyor.
Eğer ekonomi ve finans alanında yaşanan gelişmeleri takip etmek istiyorsanız, güncel haberleri ve önemli detayları Ekonomi sayfamızda bulabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
[toggle title=”ABO Ne Demek?” state=”open”]Emekli maaşı hesaplamasında kullanılan ABO, aylık bağlama oranı anlamına geliyor.[/toggle]
[toggle title=”İntibak Yasası Nedir?” state=”close”]Aynı koşullarda emekli olanların maaşlarının eşitlenmesi veya en aza indirilmesi anlamına geliyor.[/toggle]
[toggle title=”2000’den Sonra Emekli Olanların İntibak Yasası Meclis’ten Geçti mi?” state=”close”]Konuyla ilgili net bilgi olmamakla birlikte Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı sonrası için meclisi gösterdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın emekli aylıkları için bir düzenleme yaptığı belirtildi.[/toggle]