Edebiyata düşkün olan pek çok kişinin en sevdiği romanlardan biri olan Kürk Mantolu Madonna özet olarak, romanın baş karakteri olan Raif Efendi’nin hayatına ve yaşadıklarına odaklanıyor. Dünya çapında tanınan bu romanın yazarı ise Türk Edebiyatı’nın en iyi yazarlardan biri olan Sabahattin Ali’dir. Raif Efendi’nin içsel yolculuğunu anlatan roman boyunca okuyucular, aslında son derece hüzünlü bir aşk hikayesine de tanık oluyor.
Cumhuriyet dönemi Türk Edebiyatı’nın en güçlü yazarlarından biri olan Sabahattin Ali, 25 Şubat 1907 tarihinde Edirne’ye bağlı olan Eğridere’de dünyaya gelmiştir. Dünya Edebiyatına da adını altın harflerle yazdırmış olan Sabahattin Ali’nin sevilen romanı Kürk Mantolu Madonna, ilk defa 1943 yılında yayınlanmıştır. Sevgi ve aşk temalarının baskın olduğu roman, aynı zamanda tüm dönemlerin en çok satan romanları arasında da bulunmaktadır.
Kürk Mantolu Madonna Özeti
Kürk Mantolu Madonna özet kısa olarak bahsedecek olursak, mutsuz bir evliliğin pençesinde hayatın akışına kendisini bırakmış bir adamın hüzünlü aşk hikayesi romanda anlatıyor. Aynı zamanda insanın kalabalık içindeki yalnızlığı, insanlar tarafından hiçbir zaman yeterince anlaşılamamakta romanda sıklıkla işlenen konular olduğu görülüyor. Genel olarak ünlü yazar Sabahattin Ali’nin bütün romanlarında ve öykülerinde işlediği uzun tasvirli sevgi ve aşk temaları, Kürk Mantolu Madonna romanında da okuyucularla buluşuyor.
Kürk Mantolu Madonna Konusu
Türk edebiyatının en değerli eserlerinden biri olan Kürk Mantolu Madonna konusu itibari ile romanın baş karakterlerinden diğeri olan Rasim’in işsiz kalması ile başlıyor. İş arayan Rasim, bir gün çok eski arkadaşı olan Hamdi ile karşılaşıyor. İş aradığından ona bahseden Rasim’e, Hamdi müdür olarak çalıştığı iş yerinde ona iş verebileceğini söylüyor. İşi kabul eden Rasim’in böylelikle iş arkadaşı olarak Raif Efendi ile yolları kesişmiş oluyor.
Raif Efendi ile aynı odada çalışmaya başlayan Rasim, onun hiç kimseyle doğru dürüst konuşmayan ve çok içine kapanık bir adam olduğunu görüyor. Bütün gün sessizce işini yapan Raif Efendiye karşı yine tanımlayamadığı bir yakınlık hisseden Rasim, aslında fark etmeden onun en yakın arkadaşı olmayı başarıyor. Raif Efendi bir gün hastalanıp, işe gelemeyince Rasim ona iş götürmek için evine gider.
Raif Efendi’nin evine girdiği anda, onun ne kadar yalnız bir insan olduğunu daha iyi anlar. Kendisi hiç sevmeyen eşiyle, yaşlı adam mutsuz bir evliliğin tam ortasındadır. Aynı zamanda kalabalık bir aileye sahip olan Raif Efendi, evin tek geçim kaynağıdır. Şimdi çok hasta olduğundan dolayı işe gitmesi imkansızdır. Bu yüzden Rasim’den iş yerindeki eşyalarını ve çekmecesinde bulunan kara kaplı defteri getirmesini ondan rica eder. Rasim iş yerine gidip Raif Efendi’nin eşyalarını toplarken, çekmecede duran kara kaplı deftere gözü takılır.
Raif Efendi’nin Büyük Sırrı
Okumasının doğru olmadığını bildiğini halde, merakına yenik düşer ve kara kaplı defteri okumaya başlar. Kürk Mantolu Madonna özeti uzun halinde, romanda aslında bu noktada başlar. Rasim’in okumaya başladığı kara kaplı defter, aslında Raif Efendi’nin en ince ayrıntısına kadar hayatını anlattığı, içini bütün samimiyeti ile döktüğü günlüğüdür. Günlükte yer alan Raif Efendi’nin hayatı, onun gençliğinde yaşadıkları ile başlar. Raif gençliğinde de şimdiki haliyle aynı içine kapanık ve kitap okumayı çok seven bir gençtir.
Raif Efendi’nin ailesi zengin, babasının ise bir sabun fabrikası vardır. İleride oğlu sabun fabrikasının başına geçeceğinden dolayı, onun Almanya’ya gidip sabun konusu hakkında daha geniş bilgiler edinmesini ister. Bu nedenle Raif Efendi Almanya’ya gider ve bir sabun fabrikasında işe başlar.
Sabun fabrikasındaki işini çok sıkıcı bulan genç adam fabrikaya oldukça az gidip, zamanının çoğunda Berlin’de yer alan parkları, sergileri ve benzeri yerleri dolaşmaya başlar. Bir resim sergisinde aniden karşısına çıkan bir tablo ise Raif Efendi’nin, son derece sıkıcı olan hayatının dönüm noktası olur. Bu tablo Kürk Mantolu Madonna isimli tablodur.
Raif Efendi’nin Büyük Aşkı
Bu muhteşem sanat eserine hayran kalan Raif Efendi, her gün sergiye giderek bu tabloyu sabahtan, akşama kadar seyretmeye başlar. Bir gün yine tabloya bakarken, bir kadın yanına yaklaşır ve ona tabloda bulunan kadını birine benzetip, benzetmediğini sorar. Kadınlarda karşı çok utangaç olan Raif Efendi, kadının yüzüne bakamadan, utana sıkıla annesine benzettiğini söyler. Başka bir gün sergide onunla konuşan kadına sokakta yine denk gelir. Tabloda gördüğü kadının bu kadın olduğunu şaşkınlıkla gören Raif Efendi bu sefer kadını görme umuduyla, her gün aynı yerde beklemeye başlar.
Kürk Mantolu Madonna tablosundaki kadını gören genç adam onu takip eder. Kadın Atlantis isimli bir gece kulübüne girer ve keman çalarak, şarkı söylemeye başlar. Kulüpte şarkıcı olan kadın daha sonra Raif Efendiyi görür ve onun masasına gider. Kendini Maria Puder olarak tanıtan kadın, ona Kürk Mantolu Madonna tablosundaki kadının gerçekten kendisi olduğunu ve oto portre olarak tablonun yapımında yer aldığını söyler.
Raif Efendi için Hayatın Anlamı
Bundan sonrası ise Raif Efendi için düşünemeyeceği kadar güzel anlar yaşatır. Maria ile gittikçe yakınlaşan Raif Efendi çok samimi bir dostluğun içinde kendisini bulur. Hayatında ilk kez bu kadar mutlu olan genç adama Maria ondan hiçbir beklentisi olmadığını ve hiç kimseye aşık olamadığını bir gün boş bir anında söyler. Oysaki Raif Efendi ona deli gibi çoktan aşık olmuştur. Aralarındaki samimiyet ilerledikçe Maria Puder’da ona olan aşkını itiraf eder.
Genç aşıklar her gün birlikte olmaya başlar. Beraber sergileri, botanik bahçelerini ve bütün güzel yerleri gezerler. Çok mutlu yaşayıp, giderlerken her güzel şeyin sonu olduğu gibi Raif Efendi’nin aldığı haberle ilişkileri büyük bir çıkmaza girer. Kürk Mantolu Madonna konusu ise bu aşamadan sonra büyük bir aşkın hüznüne ve acısına doğru sürüklenir.
Mutluluğun Sonu
Babasının ölüm haberini alan Raif Efendi’nin hemen Türkiye’ye dönmesi ve sabun fabrikasının başına geçmesi gerekir. Giderken Maria’ya, fabrikadaki işleri hemen yoluna koyup, onu yanına çağıracağı söyler ve Türkiye’ye doğru yola çıkar. Maria Puder ile Raif Efendi uzun süre mektuplaşır. Bir süre sonra Maria Puder’den gelen mektuplar kesilir. Bunun üzerine büyük bir üzüntü içerisine düşen Raif Efendi yine içine kapanır, kendi dünyasına sığınır.
Uzun seneler boyunca Maria’dan haber alamaz. Günlerden bir gün bir tren istasyonunda tesadüfen Maria’nın Almanya’dayken gördüğü kuzeni ile karşılaşır. Maria’nın kuzenin ikisi arasındaki büyük aşktan haberi yoktur. Bu yüzden Maria’yı ona sormak istese de çok zorlanır. Sohbetin arasında lafı Maria’ya getirir ve onu sorar.
Maria’nın kuzeni yanındaki küçük kızı gösterir ve onun Maria’nın kızı olduğunu ve annesinin uzun süre önce öldüğünü Raif Efendi’ye söyler. Şok olan adam küçük kızın kendi kızı olduğunu hemen anlar ama ne yapacağını bilmez. Trenin kalkış saati gelince kuzen trene biner ve küçük kızla birlikte uzaklaşır. Raif Efendi kızının ve Maria’nın acı dolu hatıraları ile yapayalnız bu dünyada kalır.
Kürk Mantolu Madonna Kişiler ve Özellikleri
Ünlü yazar Sabahattin Ali’nin en çarpıcı eserlerinden biri olan Kürk Mantolu Madonna romanında çok hüzünlü ve dramatik bir aşkın hikayesi anlatılmaktadır. Aşk romanı olan Kürk Mantolu Madonna, aslında bununla beraber insan ilişkileri ve insan psikolojisine dair çarpıcı detaylar içeriyor. Hayatta insanların nasıl birbirlerinden uzaklaştıklarını, birbirlerini aslında hiç anlamadan beraber yaşadıklarını ve kalabalık içinde yaşanan derin yalnızlıkları irdeliyor. Bu etkileyici romanda yer alan Kürk Mantolu Madonna kişiler ve özellikleri ise şu şekilde sıralanıyor:
- Raif Efendi
- Maria Puder
- Rasim
Sabahattin Ali’nin dünya edebiyatında da önemli yeri olan Kürk Mantolu Madonna kitabı büyük bir aşkı, sahip olduğu karakterleri ile okuyucuya duygusal olarak çok etkileyici bir dille anlatıyor.
Raif Efendi
Kürk Mantolu Madonna romanının baş karakteri olan Raif Efendi sessiz, sakin bir karaktere sahip olan bir adamdır. Gençliğinde yaşadığı büyük aşkı yüzünden yıllar onu daha da içine kapanık bir hale getirmiştir. Mutsuz bir evliliğin pençesinde hayatını sürdüren Raif Efendi, sorunlarını başkalarına belli etmeme karakterine sahip olduğundan dolayı hep içine atmıştır. Acılı ve hüzün dolu bir hayatı olan Raif Efendi, sadece Maria Puder ile beraberken çok kısa bir süre mutluluğu tatmıştır.
Maria Puder
Güzel ve akıllı bir kadın olan Maria Almanya vatandaşı olup, Berlin’de bir gece kulübünde şarkı söyleyerek hayatını sürdürmektedir. Genç bir kadın olmasına rağmen yaşadıkları ona ağır yükler bindirmiştir. Aşka olan inancını ve erkeklere olan güvenini kaybeden Maria, onu derinden seven Raif Efendi ile tanışınca hayatının aşkını bulmuş ama bu mutluluk çok kısa sürmüştür. Ruhsal olarak çok yorgun olan Maria Raif Efendi’nin Kürk Mantolu Madonna’sı ve büyük aşkıdır.
Rasim
Raif Efendi’nin iş arkadaşı olan Rasim, romanda kara kaplı defteri açan ve okuyucuya onun hayatını sunan kişidir. Raif Efendi’nin neden bu kadar içine kapanık ve yalnız olduğunu günlüğü okumaya başlayınca öğrenecektir.
Kürk Mantolu Madonna Ne Zaman Yayınlanmıştır?
Kürk Mantolu Madonna özet olarak anlatıldığı üzere, tamamen duygu yüklü ve insan ilişkilerine ve yalnızlığa değinen bir romandır. Çarpıcı ve insanı duygulandıran büyük bir aşk hikayesinin anlatıldığı eser, ilk olarak 1940 ve 1941 yılları arasında Hakikat Gazetesi’nde, 48 bölümlük tefrika roman olarak yayınlanmıştır. Büyük Hikaye adı ile yayınlanan Sabahattin Ali’nin kaleme aldığı roman, o zamanlarda büyük beğeni toplamıştır. Beğenilmesinin üzerine tefrikaları yeniden kaleme alan ünlü yazarın eseri roman olarak 1943 yılında Remzi Kitapevi tarafından ilk defa basılmış ve satışa sunulmuştur.
Kürk Mantolu Madonna Kaç Sayfadır?
Kürk Mantolu Madonna kaç sayfa olduğu, her zaman için merak konusudur. İlk defa 1943 senesinde ünlü yayınevi Remzi Kitabevi’nin yayınladığı haliyle Kürk Mantolu Madonna romanı 177 sayfadır. İlerleyen zamanlarda pek çok defa yeniden basılan ünlü romanın sayfa sayılarında bazı farklılıklar oluştuğu görülmektedir. Bu yeniden basımlarda sadece sayfa düzenlerine bağlı olarak sayfa sayıları değişmiş, konusu itibari ile ilk basıma sadık kalınmıştır.
Kürk Mantolu Madonna Ana Teması
Türk Edebiyatı’nın en önemli eserlerinden biri olan Kürk Mantolu Madonna konusu itibari ile aşk romanı olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra ünlü eser ama temasında pek çok duygusal, sosyolojik ve psikolojik analizleri de taşır. O döneme ait yaşantılardan da kesitler sunan roman pek çok farklı tema üzerinden büyük bir aşkı tanımlamaktadır. Aynı zamanda romanda en çok vurgulanan bir diğer tema ise yaşanılan hayatlarda kişilerin aslında nasıl büyük bir yalnızlık içerisinde kaybolduğudur. Sevginin gücü ile hayatın nasıl güzelleştiği ise Raif Efendi ile Maria Puder’ın yaşadığı büyük aşkta gözlenmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
[toggle title=”Kürk Mantolu Madonna Romanı Nerede Geçmektedir?” state=”close”] Kürk Mantolu Madonna romanı, Raif Efendi’nin yaşlılığında Ankara’da, gençliğinde ise Almanya’nın Berlin şehrinde geçmektedir.[/toggle]
[toggle title=”Kürk Mantolu Madonna Ne Anlatmak İstiyor?” state=”close”] Ünlü romanda özellikle vurgulanan temalar yalnızlık, aşk ve insan ilişkileridir.[/toggle]
[toggle title=”Kürk Mantolu Madonna Kaç Yaş için Uygundur?” state=”close”] 13 yaş ve üzeri okuyucu kitlesi için uygundur.[/toggle]