Ne, Ne Değildir?Bitkiler

Badem Kabuğu Ne İşe Yarar?

Badem kabuğu ne işe yarar

En sevilen kuruyemişlerden biri olan bademin birçok işlevi ve faydası bulunmaktadır. Bademler diyet listelerinin ve yemeklerde vazgeçilmezidir. Badem gibi kabuklarının da sağladığı faydalar çok fazladır. Pek, tam olarak badem kabuğu ne işe yarar?

Bademi haşlayarak ayrılan kabukları değerlendirmek mümkün. Organik yöntemler her alanda dikkat çekmektedir. Atık olarak görülen kabukların ne işe yaradıklarını inceleyelim.

  • Isıtma: Alternatif enerji üretim alanlarına giren kabuklar gün geçtikçe daha çok önem kazanıyor. Bu sebeple badem kabukları ısıtma için aktif olarak kullanılmaktadır. Organik olduğundan çevreye herhangi bir zararı olmaz.
  • Kozmetik: Badem ve badem kabukları cilt ve deri için çok faydalıdır. Bu yüzden işlenerek cilt bakım ürünlerine katılır.
  • Yüzey temizliği: içerisinde yer alan bileşenlerden ve doğallığından dolayı yüzeylere zarar vermeden temizleyici rolünü üstlenmektedir.
  • Restorasyon: badem kabukları beton üretiminde kullanılabilir. Yüzeylere zarar vermediği için tarihi bina ve heykellerde ayrıca restorasyonlarında tercih edilir.

Sektör olarak;

  • Besi çiftlikleri,
  • Fırın, et ve ızgara gibi mutfak alanları,
  • Boya endüstrisi,
  • Kimya sektörü gibi pek çok sektörde kullanılmaktadır.

Ayrıca zengin içeriğinden dolayı cilt, vücut ve saç dahil çoğu alanda kullanılır.

Badem Kabuğunun Faydaları

Bademin lezzeti ve zengin içeriğini herkes bilir. İçerdiği vitamin ve lifler insan sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Ancak kabukları geri planda kaldığı için kullanılmamaktadır. Hâlbuki bademlerin kendisi kadar kabuklarının da faydası bulunmaktadır.

Kavrulmuş hali dışında bademin yeşil kabuğunun faydaları da vardır. Yeşil kabuğun doğru değerlendirilmesi ile verim alabilirsiniz.

Birçok formda karşımıza çıkan badem kabuklarının faydalarına göz atalım.

Antioksidan Kaynağı

Antioksidan Kaynagi
Badem kabuğu, yaralara çok iyi gelir.

Bademler ve kabukları içerisindeki besinlerden dolayı antioksidan kaynağıdır. İltihaplanmalara, yaralara çok iyi gelir. Ayrıca kanser gibi hastalıklardan korumaya yardımcı olur.

Kan Şekeri Kontrolü

Sağlıklı yağ, protein ve lif içeren bademler ve badem kabukları şeker hastaları için vazgeçilmez bir besindir. Kan şekerinin kontrolü için tavsiye edilir.

E Vitamini ve Magnezyum

Bademler en iyi e vitamini kaynağıdır ve bolca magnezyum içerir. Bu yüzden kalp hastalığına, yaşlılığa ve alzheimer hastalığına iyi gelmektedir.

Kemik Sağlığı

Badem kabuğu suyu faydaları içeriğinden dolayı kemik sağlığını etikler. Kalsiyum, bakır, K vitamini gibi içeriklere sahip olan kabuklar, kemik sağlığına fayda sağlar.

Hızlı Kilo Kaybı

Hızlı Kilo Kaybı
Hızlı bir şekilde kilo vermek için badem kabuğunu tercih edebilirsiniz.

Fazla tüketilmesi içerdiği kalori dolayısıyla kilo almayı sağlarken dengeli şekilde tüketilmesi halinde hızlı kilo kaybı için yardımcı bir rol oynar. Tokluk hissinden dolayı diyetler için vazgeçilmezdir. Aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırmaktadır.

Cilt Sağlığı

Bademler, birçok hali ile kullanılmaktadır. En çok bilinen yağ hali, cilt için kullanılır. Ancak badem kabuklarının suyu ile de cilt bakımı yapılmaktadır. Cildi besler ve yaşlanma karşıtı içeriğe sahiptir.

Ayrıca bademde bulunan yağ asitleri sivilce, siyah nokta ve sivilceler ile mücadele eden iyi ilaçlardan biridir.

Saç Sağlığı

Badem denildiğinde ilk akla gelen saç, kirpik ve tırnak sağlığına olan faydadır. İçerdiği mineraller sayesinde güçlendirir. Düzenli kullanım ile badem kabuğunun saça faydaları gözle görülebilir hal alacaktır. Bununla birlikte kirpikleri de saçlar gibi gürleştirir, uzatır ve güçlendirir.

Kansızlık

Anemi, kan hücrelerinin daha az oksijen taşıması neden ile oluşur. Badem kabuğu içeriğine ise hemoglobin üretilmesine yardımcı olacak proteinler ve vitaminler bulunmaktadır. Dolayısıyla kansızlığı önlemek için kullanılır.

Peki, sağladığı faydalardan yararlanabilmek için badem kabuğunu nasıl tüketebiliriz? En basit haliyle badem kabuğu kaynatmak en çok tercih edilen ve basit kullanım türüdür.

Badem Kabuğu Çayı Nasıl Yapılır?

Badem Kabuğu Çayı
Badem kabuğundan nefis bir çay yapabilirsiniz.

Badem kabuğunun en iyi değerlendirme yöntemi kaynatmaktır. Doğru şekilde hazırlandığında çok fresh bir lezzet elde edebilirsiniz. Çay için en çok tercih edilen ve çok basit olan tarife birlikte göz atalım.

Malzemeler:

  • Yeşil çay
  • İsteğe göre limon kabuğu
  • Su
  • Vanilya çekirdeği

Yapılışı: Yeşil çayı limon kabuğu ile 3-4 dakika kaynatın, badem kabuğu ve vanilya çekirdeklerini ekleyin ve demlenmeye bırakın. Sonrasında karışımı süzerek sıcak şekilde tüketebilirsiniz. İsteğe göre kaynatırken içine küçük bir tarçın çubuğu da koyabilirsiniz.

Bu çay ile sindirim sisteminiz rahatlayacaktır. Aynı zamanda düzenli kullanmak cildinize ve saçlarınıza iyi gelecektir. Sakinleştirici etkisi ile stresinizi azaltmada etkili olur.

Kahve yerine tüketeceğiniz badem kabuğu ile ödemlerinizden de kurtulabilirsiniz.

Zamanla damak tadınıza göre çayın içerisine papatya, rezene, ahududu gibi kurutulmuş ürünler ile deneyebilirsiniz. Böylece çayın içeriği ve sağladığı faydalar da zenginleşmiş olacaktır.

Bunun yanında güzel bir kış çayı da yapmak isterseniz, güzel bir tarifimiz var: Kış Çayı Malzemeleri ve Kış Çayının İçindekiler Nelerdir?

Sıkça Sorulan Sorular

[toggle title=”Acı Badem Kabuğu Ne İşe Yarar?” state=”open”] Badem kabuklarının toz hali peeling ürünleri olarak kullanılabilir. Örneğin duş jeline katmanız, kullanım açısından da kolaylık sağlayacak aynı zamanda her duşta peeling yapmanıza yarayacaktır.[/toggle]

[toggle title=”Badem Kabuğu Kaç Kaloridir?” state=”close”] 1 kilo badem kabuğu 5,5 kaloridir.[/toggle]

[toggle title=”Kabuklu Badem Nasıl Saklanır?” state=”open”] Hava almayan bir kabın içerisinde buzdolabında saklanmalıdır. Açıldıktan sonra çok bekletilmeden tüketilmesi daha doğru olacaktır.[/toggle]

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir