Topuk kaşıntısı birçok farklı nedenden dolayı meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Çözümlerinin bulunması ve bu rahatsızlıktan kolayca kurtulunması için ise “Topuk kaşıntısı neden olur?” sorusuna cevap verilmelidir. Topuk kaşıntısının nedenleri araştırıldığı, öğrenildiği ve bu nedenler çözüldüğü takdirde rahatsızlıktan kolayca kurtulunabilir.
Geceleri topuk kaşıntısı yaşamak, birçok insanın mustarip olduğu bir rahatsızlıktır. Geceleri bir ya da iki topukta meydana gelmesi ve insanın rahat bir uyku çekmesinin önüne geçmesi sık rastlanılan bir durumdur. Topuk kaşıntısı ve yanması topuk dikeninde ayakta mantar oluşumu kadar birçok farklı sebepten oluşabilir.
Gece Ayak Kaşıntısı Neden Olur?
Gece ayak kaşıntısı nedenlerinden en çok dikkat çeken ve çözülmesi gerekenlerin şu şekilde sıralanması mümkündür:
- Topuk dikeni
- Vücutta B12 eksikliği
- Ciltte kuruluk oluşumu
- Gizli şeker hastalığı
- Besin alerjisi yaşanması
- Ayakta mantar oluşumu
- Hamilelerde östrojen hormonunun miktarında artış görülmesi
- Periferik nöropati
- Atlet ayağı rahatsızlığı
- Dermatit hastalığı
- Naylon çorap giyilmesi
- Kremlere, duş jellerine karşı cildin reaksiyon göstermesi
- Menopoz sonrası dönemde vücutta değişiklikler yaşanması
- Böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları
- Sedef veya egzama hastalığı
Topuk kaşıntısı nedenleri incelendiğinde topuk kaşıntısının birçok farklı rahatsızlığın habercisi olduğu görülebilir. Vücutta B12 eksikliği, gizli şeker hastalığı, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları gibi nedenler topuk kaşıntısının ciddiye alınması gerektiğinin göstergesidir.
Topuk kaşıntısı yalnızca gece rahat uyumanın önüne geçen bir durum değildir. Aynı zamanda vücutta meydana gelebilecek olan kötü durumların, rahatsızlıkların habercisi de olabilmektedir. Bu nedenle topuk kaşıntısı sık yaşanılan bir durum olduğu takdirde geçiştirilmemeli, önemsenmelidir.
Hamilelikte topuk kaşıntısı yaşanması östrojen hormonunun miktarında artış yaşanmasından kaynaklanmaktadır. Hamilelik ve menopoz sonrası topuk kaşıntısı oluşması vücudumuzun yaşadığı farklı özel dönemlerde topuk kaşıntısı oluşabileceğinin göstergesidir.
Topuk Kaşıntısı Nasıl Geçer?
Topuk kaşıntısının geçmesi için öncelikle kişide topuk kaşıntısı yaşanmasına sebep olan etkenin tespit edilmesi gerekir. Önceki başlıkta da bahsedildiği üzere ayakta topuk kaşıntısı oluşumunun birçok birbirinden farklı sebebi bulunabilmektedir. Bu nedenle öncelikle neden tespiti için cildiye doktoruna gidilmelidir.
Cildiye doktoruna gidildiği takdirde muhtemelen doktorunuz sizden kan tahlili, tam kan sayımı, folik asit testi, B12 testi, gizli şeker testi gibi farklı tahliller isteyecektir. Bu tahlillerin sonucunda ise topuk kaşıntısı yaşamanızın sebebi konusunda tespitte bulunacak ve bulunduğu tespite uygun çözümler sunacaktır.
Topuk Kaşıntısı için Bitkisel Çözümler
Topuk kaşıntısının geçirilmesi için uygulanabilecek bitkisel çözüm önerileri bulunur. Bunlardan bazılarının şu şekilde sıralanması mümkündür:
- Zeytinyağı
- Karbonat
- Aloe vera jel
- Soğuk kompres
- Yulaf ezmesi
Bu çözüm önerileri uygulanarak kolay, hızlı ve sağlıklı bir şekilde topuk kaşıntısı probleminden kurtulmak mümkündür.
Zeytinyağı
Zeytinyağının birçok faydası bulunmaktadır. Topuk kaşıntısını hızlıca geçirebilir, cildi nemli hale getirir ve rahatlamasını sağlar. Bunun yanında lenf dolaşımının uyandırılmasına yardımcı olarak doku işlevlerini geliştirir, vücudun gevşemesini destekler.
Faydalarına ulaşılması için uygulanması gereken yöntem oldukça basittir. Ayak topuğuna zeytinyağı yardımı ile masaj yapılmalıdır. Ayrıca faydaların daha etkili olması için zeytinyağının içerisine lavanta, nane, çay ağacı yağı veya papatya yağı gibi iltihabı engelleyen uçucu yağlar da eklenebilir.
Karbonat
Karbonat topuk kaşıntısının geçirilmesinde faydası dokunan bir diğer bitkisel üründür. Az miktarda su ile karbonat karıştırılarak topuğa sürülmeli ve 1-2 saat boyunca bu karışım topuklarda bekletildikten sonra yıkanmalıdır.
Aloe Vera Jel
Aloe vera jel yardımı ile topuklardaki kaşıntı probleminden kurtulmak mümkündür. Bunun yanında aloe vera sedef hastalığı sonucunda oluşan kızarıklığın ve pullanmanın önüne geçilmesine de yardımcı olmaktadır. Aloe vera bitkisinin yaprağı uzunlamasına kesildikten sonra içerisindeki jel çıkartılıp ayaklara sürülerek faydalardan yararlanılması mümkündür.
Soğuk Kompres
Topuk kaşıntısının yaşandığı bölgeye soğuk kompres uygulanması yatıştırıcı bir etki sağlamaktadır. Buzluktan buz küpleri çıkartılmalı, temiz bir beze sarılmalı ya da poşetin içine konmalıdır. Daha sonra bu bez veya poşet ayaklara tutulmalıdır. Bu sayede kaşıntının hafiflemesi sağlanabilir.
Yulaf Ezmesi
Yulaf ezmesi ile macun yapılması için az miktarda su ile yulaf ezmesi karıştırılmalıdır. Daha sonra da bu karışım topuk kaşıntısının yaşandığı bölgeye uygulanmalıdır. Karışımın uygulanmasından sonra topuktaki kaşıntı kolayca geçecektir.
Ayağınızdaki sağlık sorunları için “Ayakta İğne Batma Hissi Neden Olur?” yazımıza bakabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Topuk Kaşıntısı Yaşandığı Takdirde Ne Yapılmalıdır?
Topuk kaşıntısı yaşandığı takdirde sorun ciddiye alınmalı ve bir cildiye doktoruna gidilmelidir.
Topuk Kaşıntısının Sebepleri Nelerdir?
Bu rahatsızlığın birçok farklı sebebi bulunmaktadır. En çok yaygın olanları arasında ciltte kuruluk veya B12 eksikliği sıralanabilir.
Topuk Kaşıntısının Bitkisel Yöntemlerle Çözülmesi Mümkün müdür?
Evet, topuk kaşıntısının zeytinyağı, yulaf ezmesi gibi bitkisel yöntemlerle çözülmesi mümkündür.