Küçük dostlarımız arasında bulunan balıklar, en popüler evcil hayvanlar arasında bulunuyor. Çok fazla bakım gerektirmeyen özelliklerinden dolayı özellikle küçük çocuğu olan aileler tarafından tercih edilir. Rengarenk görünümleriyle huzur bulabileceğiniz balıkları beslerken zaman zaman çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu problemlerin en başında balığın yem yememesi yer alır. İçeriğimizde “Balık neden yem yemez?” sorusuna yanıt bulabilmeniz mümkün.
Balıklar yapısı gereği oldukça hassas canlılardır. İyi bakılmadığı takdirde strese girebilir ve çeşitli hastalıklara yakalanabilirler. Çeşitli durumlarda yem yemeyebilir ve hatta bu nedenle ölebilirler. Böyle bir durumla karşılaşmamak için onlara, yaşanılabilir bir alan sunmak ve düzenli olarak beslemek önemlidir. Balıkların sağlıklı bir şekilde gelişmeleri için en uygun yemi tercih etmeli ve doğru miktarda vererek beslemelisiniz. Fakat bazı durumlarda balık yem yemeyi reddedebilir. Buna yol açan nedeni belirleyerek sorunu çözebilirsiniz.
Balık Neden Yem Yemez?
Evde beslemeye uygun olan birçok balık türü vardır. Bunların başında japon, tetra ve beta balıkları yer alır. Bu cins balıklar, diğer birçok hayvana göre bakımı daha kolay hayvanlar arasında yer alır. Onlar için düzgün bir ortam sunduğunuz ve düzenli beslediğiniz takdirde sağlıklı bir ömre sahip olabilmeleri mümkün. Fakat balığınızın yem yemediğini fark ederseniz yüksek ihtimal ortada bir sorun vardır.. Eğer balığınız yem yemiyorsa buna yol açan nedenlerden bazıları muhtemelen şunlardır:
- Farklı bir ortam
- Sıcaklığın fazla ya da az olması
- Akvaryumun kirli olması
- Fazla ya da az aydınlatma
- Suyun sertliği ve ph derecesi
- Balığın hasta olma durumu
Balıklar genellikle yukarıda verilen sebepler doğrultusunda yem yemeyebilir. Fakat bunlar dışında da bazı istisna durumlar da balığın yem yememesine yol açabilir.
Farklı ve Yeni Bir Ortam
Eğer yeni bir balık sahiplendiyseniz birden farklı bir ortama gireceği için ilk zamanlar yem yemeyebilir. Bu, genellikle balığın strese girmesi nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur ve oldukça normaldir. Eğer “Yeni aldığım balık yem yemiyor” diyorsanız çoğu zaman endişelenmenize gerek yoktur. Muhtemelen ortama alıştıkça yem yemeye başlayacaktır.
“Balıklar neden dibe çöker?” yazımız da ilginizi çekebilir.
Akvaryum Sıcaklığının Fazla ya da Az Olması
Her balığın yaşayabilmesi için ihtiyaç duyduğu belli bir sıcaklık vardır. Bazı balıklar, soğuk suda yaşamaya uygunken bazıları, sıcak suyu daha çok sever. Bu yüzden sahiplendiğiniz balığın yaşam şartlarını bilmeli ve buna uygun koşullarda bir ortam yaratmanız doğru olacaktır.
Akvaryumun Kirli Olması
Birçok balık türü temiz ve berrak suda, sağlıklı şekilde yaşar. Eğer akvaryumu düzenli aralıklarla temizlemezseniz akvaryumdaki oksijen oranı azalacaktır. Böyle bir durumda balıklar akvaryumun daha fazla kirlenmemesi için yem yemeyi bırakabilir.
Yetersiz Aydınlatma
Balıklar, genellikle karanlık ortamlarda zor görür ve bu yüzden yemi göremeyebilirler. Bu doğrultuda küçük dostlarınız için yeterli aydınlatmayı sağlamak oldukça önemlidir. Eğer akvaryumu, karanlık bir ortama koyar ve floresan gibi aydınlatma ürünlerini tercih etmezseniz balığınız yem yemeyebilir.
Suyun Sertliği ve Ph Derecesi
Balıkların sağlıklı bir şekilde yaşaması için uygun sertliğe sahip bir suda bulunmaları gerekir. Eğer su fazla sert ya da yumuşak olursa balık rahatsız olabilir ve yem yemeyi reddeder.
Hastalık
Bazen her ne kadar iyi şartlar sağlansa da balık, yine de yem yemeyebilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız muhtemelen balığınız hasta demektir. Balığınızın günlük hareketlerini ve dışkısını gözlemleyerek bu durumu saptayabilirsiniz.
Balığın Yem Yemediği Durumlarda Ne Yapılmalı?
Balıklar çok çeşitli sebeplere bağlı olarak yem yemeyebilir. Eğer “Balığım yem yemiyor, ne yapmalıyım?” diye soruyorsanız öncelikle neden yem yemediğini anlamanız gerekir. Bunun için ilk olarak balığın yaşadığı ortamı kontrol edin. Akvaryum, çok küçükse ve aynı anda birden fazla balık bu ortamda bulunuyorsa huzursuz olup yem yemeyi reddedebilir. Böyle bir durumda daha geniş bir akvaryum tercih etmeniz gerekir.
Akvaryumun yetersiz sıcaklığa sahip olması da bu duruma yol açan faktörler arasındadır. Bu doğrultuda akvaryumun sıcaklığını düzenli aralıklarla takip etmeniz ve uygun sıcaklığı ayarlamanız gerekir. Ek olarak kirli bir akvaryum da balıklarda olumsuz etkiler yaratabilir. Akvaryumun büyüklüğüne göre haftada 1 ya da 2 kere temizliğini yapmak oldukça önemlidir. Aynı şekilde yeterli sıcaklık kadar yeterli aydınlatma da balıkların sağlıklı bir şekilde yaşamaları için gereklidir. Bu yüzden akvaryumu, gün ışığı gören bir yere koymanız yem yemesini sağlayabilir.
Son olarak eğer balığınız, yem yemiyorsa hasta olabilir. Hasta olan balıkların hareketlerinde bazı değişimler gözleyebilirsiniz. Örneğin balık yavaş yüzebilir ya da yüzmeyi bırakabilir. Eğer balığınız hastaysa çeşitli vitaminler kullanarak tekrar sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda temiz bir akvaryum ortamı sağlamak da balığın hastalanmaması için önemli bir faktördür.
Sıkça Sorulan Sorular
Balığın Yem Yememesi Normal midir?
Eğer balığa uygun yaşam koşullarını sunmazsanız yem yememesi oldukça normaldir. Doğru bir yaşam koşulu sağladığınız takdirde yine de yem yemiyorsa ortada ciddi bir sorun olabilir.
Balık İçin Uygun Akvaryum Koşulları Nasıl Olmalıdır?
Öncelikle yeterli büyüklükte bir akvaryum tercih etmelisiniz. Daha sonra uygun sıcaklık ve uygun aydınlatma ile birlikte balığın sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlayabilirsiniz.
Balıklar Neden Strese Girer?
Balıklar oldukça hassas hayvanlardır ve kolayca strese girebilirler. Bu durumun altında ise yetersiz beslenme, farklı bir ortam, aynı akvaryumda birden fazla balık bulunması gibi sebepler yatabilir.