Sultan papağanı; kafasında ibiği bulunan, çoğunlukla sarı renkli, sıcakkanlı, küçük, çok sevimli ve evde bakımı kolay bir kuş türüdür. Zaman zaman bu kuş türünün titrediği ve kabardığı görülür. Böyle durumlar, papağan sahiplerinin üzülmelerine ve endişelenmelerine neden olur. Peki, sultan papağanı neden titrer? Merak ediyorsanız içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Sultan Papağanının Titremesine Neden Olabilecek Doğal Durumlar
Sultan papağanının titremesinin doğal reaksiyon olabileceği birçok farklı durum var. Küçük can dostunuzun kabarması veya titremesinin nedenini anlamak için gözlem yapmanız çok önemlidir. Doğal durumlardan kaynaklı titreme ve kabarma aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir:
- Üşüme
- Yorgunluk
- Sahibinin veya diğer kişilerin ilgisini çekme
- Yeni banyo yapması
Yukarıdakiler dışında papağanınızın uykusuz kalması, titremesine sebep olan bir başka nedendir. Bu neden dostunuzun stres yapmayacağı ve rahat uyuyabileceği alan ayarlamanız gerekir. Yine, kafesin sultan papağanına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Kendisini rahat hissettiğinde papağanınız, rahat şekilde uykuya dalabilir. Bu sayede stres yaşamadığı için titreme durumu, meydana gelmez.
Papağanınızın soğuk bir ortamda bulunması veya soğuk su ile banyo yapması titreme nedeni olabilir. Bunu önlemek için güneşli bir günde ve gündüz banyo yaptırmanız önemlidir. Ortamın ısısını kademeli olarak yükseltmelisiniz. Böylece papağanınız sürece adapte olup vücut ısısını bulunduğu ortama göre ayarlayabilirsiniz. Bu sayede titreme ve üşüme durumunu da engellenir.
Eğer sultan papağanınızın titremesi, uzun süre devam ediyorsa bir veterinere gitmeniz önerilir. Ancak bu konuda kanatlı hayvanlar konusunda uzmanlık almış bir veteriner tercih etmelisiniz. Ardından veterinerin söylediklerini dikkate almalı ve ilaç verdiyse aksatmadan kullanmalısınız.
Sultan Papağanı Titrediğinde Veterinere Götürmek Gerekir mi?
Sultan papağanının daha önce de bahsettiğimiz üzere, belirli zamanlarda titremesi ve kabarması normaldir. Ancak bu durum, ciddi sorunlardan da kaynaklanabilir. Titremenin yanında ekstra sorunlarla karşılaşıyorsanız mutlaka veteriner hekime sevimli dostunuzu götürmelisiniz. Tedavi için ilaç verildiği takdirde aksatmadan kullanmalı, veterinerin profesyonel tavsiyelerine uymalısınız. Bu sayede küçük dostunuzun titreme sorunu yaşamasının önüne geçmeniz mümkün hale gelir.
Sultan papağanının titremesi, her zaman hasta olduğu veya ortada ciddi bir durumun var olduğu anlamını taşımaz. Bu titremeler, uykusuzluk ve üşüme gibi doğal nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Ancak bazen papağanın titremesi, çeşitli ve ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Ortada bir sağlık sorunu olup olmadığını anlamak için gözlemde bulunmanız ve gerekirse bir an önce veterinere gitmeniz teşhis konulması için önemlidir.
Sultan Papağanının Titremesine Neden Olabilecek Ciddi Sorunlar
Sultan papağanınızın titremesine neden olabilecek ciddi sorunlarlardan en önemlisi, papağanın yaralanması olabilir. Durumu anlamak için papağanınızı incelemeniz ve vücudunda yara, kızarıklık veya normalde olmayan bir belirtinin varlığını kontrol etmeniz gerekir.
Titremeye neden olabilecek bir diğer durum ise papağanınızın hastalık veya mikrop kapma ihtimalidir. Mikrop kapmadığından emin olmak için papağanın ishal durumunu gözlemleyin. Papağanınızda yara, ishal veya bunlar dışında tehlikeli bir durum olduğunu düşündüğünüz durumda veterinere gitmeniz gerekir.
Bu yazımız içerisinde sizlere sultan papağanının titremesinin normal olabileceği durumlar olduğu gibi ciddi sorunların habercisi olan durumlardan ve veterinere gidilmesi gerektiğinden bahsettik. Sultan papağanınızın titrediği veya kabardığında hemen telaş yapmayıp bir süre gözlemde bulunmanız, durumu anlamanız açısından oldukça önemlidir.
“Sultan papağanı neden kabarır?” içeriğimiz de ilginizi çekebilir.
Son olarak sultan papağanına güvenli, aydınlık, rahat edeceği bir ortam oluşturmaya ve stres yapmayacağı bir çevrede bulunmasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra yeterli miktarda yem ve su alması, kafesinin temiz olması, kendini iyi hissetmesi için oldukça önemlidir.
Çok sevdiğimiz can dostlarımızın bizlerle birlikte daha fazla yaşayacağı yılların olmasını ve sağlık durumlarını etkileyecek herhangi bir kötü durumla karşılaşmamayı umut ediyoruz!
Sıkça Sorulan Sorular
Sultan Papağanları Kaç Yıl Yaşar?
Sultan papağanları, genellikle 10 ila 15 yıl arasında yaşar. Fakat bakımlarının iyi yapıldığı ve sağlıklı büyütüldükleri takdirde yaşam süreleri artmaktadır.
Sultan Papağanları Nasıl Beslenir ve Ne Yemeyi Sever?
Sebze, meyve, tohumlar (darı dalı, buğday, ay çekirdeği vb.) sultan papağanlarının en sevdiği yiyecekler arasındadır. Besin verirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yemlerin ölçülü ve dengeli verilmesidir. Papağanınızı tek tip beslemek vitamin eksikliğine veya çeşitli sorunlara neden olabilir.
Sultan Papağanların Sahiplerine Nasıl Alışır?
Sevecen sultan papağanlarını, sahiplerine alıştırmak çok zor değildir. Onu sevdiğinizi belli eden sevgi sözcükleri söylemeniz, onunla ilgilenmeniz, bazen yem verirken kendi elinizden yem vermeniz onun size kolayca alışmasını sağlayacaktır.