SağlıkNe, Ne Değildir?

Antibiyotik Nedir? Antibiyotiklerin Zararları Neler?

Antibiyotik Nedir? Antibiyotiklerin Zararları Neler?

“Antibiyotik nedir?” sorusu için verebileceğimiz en net yanıt; belirlenen bir mikroorganizmanın, farklı bir mikroorganizmayı durdurmasını ya da üremesini engellemek adına kullanılan maddelere verilen gelen isimdir, olacaktır. Enfeksiyon türüne göre alınan antibiyotik isimleri ve etkileri farklı olabilir. Aynı şekilde antibiyotiklerin farklı yan etkileri ve zararları da olabilmektedir.

Antibiyotik Tarihi

Antibiyotik ilk seri üretime, 1944 yılında Penisilin ile başladı. Bunun ile birlikte modern tıpta mucizevi bir yükseliş dönemi gelişti. Artık iç hastalıklara karşı etkilerinden dolayı sıklıkla tercih edilmeye başlandı.

Antibiyotik İsimleri

Bilinen bir çok antibiyotik vardır. Fakat bu antibiyotikler, bakteri türlerine ve hastalıkların gözlemlendiği bölgelere göre farklılık gösterebilirler. En bilinen antibiyotik, tarihte ilk seri üretilen antibiyotik olan Penisilin’dir. Bunlar dışında bilinen diğer antibiyotikler; Salbutamol, Minoset, Cec ve Seretide’dir.

Antibiyotik Ne için Kullanılır?

Antibiyotik Ne için Kullanılır?
Antibiyotik Ne için Kullanılır?

Genel itibari ile bakteriyel hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Fakat bilinçsiz ve aşırı antibiyotik kullanımı da bunun sonucunda bakteriyi daha güçlü hale getirilebilir. Antibiyotik kullanmadan öncesinde doktorunuzdan tavsiye almanızı tavsiye ediyoruz.

Antibiyotik eğer bilinçsiz tüketilir ise, istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Lütfen kullanmadan önce en yakın sağlık kuruluşundan bilgi alınız.

Antibiyotik Etkileri

Antibiyotik temel olarak vücut içerisinde yer alan istenmeyen mikroorganizmaların durdurulması için kullanılmaktadır. Genel olarak bilinen iki türü vardır; biyosidal ve biostatik. Kelime anlamı olarak mikroorganizmalara ve ürettikleri zararlı bakterileri durdurmaya yönelik olsada, potojenlere her türlü kötü etkide bulunan kimyasallara karşı doktorlar tarafından tavsiye edilmeye başlanmıştır.

Antibiyotik Zararları ve Antibiyotik Yan Etkileri

Yukarıda da belirttiğim gibi antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımında bir çok zararı bulunabilir. Sağlığınız için doktor tavsiyesi dışında kullanmamanız çok önemlidir. Doktor tavsiyesi ile kullanımda bile görülebilecek zararlar vardır. Bunlar arasında; Alerjik reaksiyonlar, kaşıntı, iç organ zararları, böbrek yetmezliği, dişlere ve diş etlerine zarar gibi bir çok yan etki görülebilir.

Antibiyotik ve Alkol Birlikte Kullanılabilir mi?

Antibiyotik ve Alkol
Antibiyotik ve alkol kullanımı

Antibiyotik kesinlikle alkol ile birlikte tüketilmemelidir. Antibiyotik kullanımı sonrasında eğer alkol tüketilirse, antibiyotikten zehirlenme oranınız çok yüksektir. Antibiyotik kullandıktan minimum 48 saat sonrasına kadar alkol tüketmenizi kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

Antibiyotik kullanımı sonrası sadece alkol değil hiç bir uyuşturucu madde kullanmamalısınız. Vücudunuzun buna karşı nasıl bir reaksiyon göstereceğini kestirmek neredeyse imkansızdır. Bu yüzden önce kendinizi korumak ve hastalıktan kurtulmayı düşünmeniz gerekmektedir.

Antibiyotik ve alkolün beraber kullanımı sonucu oluşabilecek durumlar hakkında detayları Alkol ve Antibiyotik Neden Birlikte Alınmaz? yazımızda bulabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir