Sağlık

Alkol ve Antibiyotik Neden Birlikte Alınmaz?

alkol ve antibiyotik neden birlikte alınmaz

Sürekli tartışılan hatta bir türlü çözüme kavuşturulamayan konuların başında antibiyotik kullanırken alkol alınıp alınamayacağıdır. Pek çok kişinin birlikte kullanmaktan korktuğu bu ikili bir kısım insan için önemsiz bir konu. Hatta “ben ikisini birlikte kullandım olumsuz bir etki görmedim” diyenlere bile rastlarız. Ancak konuyu uzman doktorlar ve eczacılardan dinlersek, sanırım birlikte kullanılması nelere sebep oluyor öğrenebiliriz. Peki alkol ve antibiyotik neden birlikte alınmaz?

Yoğun geçen günler, stresli bir hayat ve hava koşulları da eklenince vücudun halsizleşmesi çok normal. Bu süreçte elbette beslenme ve dinlenme düzeninizi de kaybederseniz tek çare antibiyotik tedavisi olabiliyor. Hele ki kullanılan antibiyotiklerde “tüm kutu bitecek!” talimatı aldıysanız doktorunuz bir süreliğine alkol tüketimine ara vermenizi isteyebilir. İşin aslına bakarsanız çoğu zaman tek yasak alkollü içecekler olmuyor. Kimi rahatsızlıklarda alkole ek olarak farklı gıdaların tüketimi bile yasaklanabilir. Lakin kendimizi biraz iyi hissettikten sonra antibiyotikle alkol almanın herhangi bir zararı olmayacağı yanılgısına düşebiliyoruz. İşte tam da bu noktada bir türlü çözüme kavuşturulamayan “alkolle antibiyotik alınır mı?” sorusu ortaya çıkıyor.

Alkol ve Antibiyotik Birlikte Kullanılırsa Ne Olur?

alkol ve antibiyotik birlikte alınırsa ne olur
Alkol ve anitibiyotiğin birlikte kullanılması çeşitli semptomlara yol açabilir.

Çok sık kullanılmaması önerilen antibiyotikler çoğu ilaçtan daha kuvvetli etkiye sahiptir. Lakin her antibiyotik aynı etken maddeleri içermez, rahatsızlığın çeşidi ve durumuna göre farklılık gösterir. Bu sebeple bir kısmı alkolle alındığında çok ciddi yan etkiler gösterebilir. Genellikle ortaya çıkan bu etkilerin ilk belirtileri şunlardır:

  • Çok şiddetli baş ağrıları,
  • Mide bulantısı devamında gelen kusmalar,
  • Ciltte çeşitli düzeylerde kızarıklık, kızarmalar,
  • Kalpte meydana gelen ritim bozuklukları,
  • Nefes daralmaları,
  • Artan belirtilerde kalp sıkışması.

Burada saydığımız belirtilere ek olarak antibiyotik kullanırken alkol tüketmek farklı komplikasyonlara da neden olabilir. Çünkü bu tarz istenmeyen belirtileri antibiyotiğin içerisindeki çeşitli maddeler sağlar. Elbette doktorlar bu maddelerin çeşitli etkileri olduğunu bildiği için sizi uyarma ihtiyacını hisseder. Eğer herhangi bir uyarı almadıysanız ilaçların içerisinde bulunan prospektüsten yan etkilerine göz atabilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak alkol ve antibiyotik neden birlikte alınmaz diye araştırırsak; karşımıza çıkacak ilk etken vücudu yormasıdır. Öyle ki daha hızlı iyileşmek ve toparlanmak için kullanılan çoğu antibiyotik alkolle birlikte alınırsa iyileşme süreci etkilenir. Kısacası alkol tüketimi vücuttaki su miktarına etki eder. Çoğu kişi alkol aldığı günün sabahına suya hasret bir biçimde uyanır. Ağızda kuruluk ve kana kana su içme isteğinin oluşmasına sebep olan şey alkolün ta kendisidir. Özetle alkolle birlikte antibiyotik kullanımına devam ederseniz iyileşme süreniz uzar. Vücut hastalık nedeniyle oluşan yorgunluğu ikiye katlar ve siz kendi elinizde kendi bedeninize eziyet etmeye başlarsınız.

Hangi Antibiyotikler Alkolle Birlikte Alınmaz?

hangi antibiyotikler alkolle birlikte alınmaz
Bazı antibiyotiklerin alkolle birlikte kullanılması diğer ilaçlara kıyasla daha tehlikelidir.

Doktor görüşlerine bakıldığında hangi ilaç olursa olsun alkolle birlikte alınmaması uyarısı yapılır. Ancak bazı belli ilaçlar var ki kesinlikle alkolle alınmamalıdır. Keza bu tarz ilaçların alkol tüketimi esnasında vücutta bulunması önemsenmeyen hafif belirtilerin aksine çok ciddi sorunlara sebep olur. Buna göre kesinlikle alkolle birlikte alınmaması önerilen çoğu ilaç ve antibiyotik şu şekildedir:

  • Metronidazol,
  • Trankilizan,
  • Çoğu antidepresan ilacı,
  • Kolesterol düşürmeye yardımcı ilaçlar,
  • Kalp ve tansiyon için kullanılan ilaçlar,
  • Uyku hapları,
  • Doğum kontrol hapları,
  • Diyabet rahatsızlığında kullanılan ilaçlar,
  • Reflü ve Ülser için verilen ilaçlar,
  • Epilepsi ilaçları,
  • Bazı güçlü ağrı kesiciler,
  • Hipertansiyon ilaçları.

Antibiyotik ve alkolün birlikte kullanımı ilerleyen yaşlarda daha büyük tehlike oluşturuyor. Bu konuda detaylı bilgi edinmek için Yașlılıkta Alkol Kullanımına Bağlı İlaç Etkileșmeleri adlı çalışmayı inceleyebilirsiniz.

Alkol ve Antibiyotik İlişkisini Doğrudan Öğrenmenin Yolları

alkol ve antibiyotik ilişkisi
Alkol ve antibiyotik ilişkisi hakkında fikir edinmek için ilaçların içeriğinie bakmanız gerekir.

Alkol tüketimi hangi durum ve yaş olursa olsun vücut sağlığı açısından önerilmiyor. Fakat kişiler bu durumu bağımlılık haline getirmeden, tercihlerine göre belli bir oranda alkol tüketebilir. Eğer antibiyotik kullandığınız bir dönemde alkol almayı istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey elinizdeki ilacın etken maddelerine bakmak olmalıdır. Özellikle metronidazol tinidazol ve trimetoprim – sulfametoksazol içeren antibiyotiklerle birlikte alkol alamazsınız. Doktorunuzun size herhangi bir rahatsızlık için verdiği antibiyotiğin prospektüsüne bakarak ilacın etken maddelerini öğrenebilirsiniz.

Her ilacın içeriği, kullanım talimatları, yan etkileri gibi önemli bilgilerin yer aldığı bu prospektüsten sizi aydınlatan bir açıklamaya ulaşamadıysanız eczacınıza danışmalısınız. Kullanım koşulları ve yan etkileri konusunda sizi detaylı bir şekilde uyaracaklarından şüpheniz olmanız. Hatta dilerseniz elinizdeki ilacın olumlu ve olumsuz etkileri için internet üzerinden de kolayca araştırma yapabilirsiniz.

Diyelim ki düzenli ve saatli kullanmanız gereken antibiyotiğin alkolle birlikte alınmasında bir sakınca olmadığını öğrendiniz. Böyle bir durumda dahi tüketeceğiniz alkol miktarını abartmamanızda fayda var. Keza fazla alkol tüketimi vücut fonksiyonlarının yavaşlamasına neden olacaktır. Yavaşlayan fonksiyonlar ise iyileşme sürenizi olumsuz etkiler.

Antibiyotiklerin doğru kullanımı sağlık açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle Antibiyotik Yan Etkileri adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir