Evcil Hayvan

Epilepsi Hastası Köpek Ne kadar Yaşar?

Epilepsi Hastası Köpek Ne kadar Yaşar?

Köpeklerde epilepsi, beyinde yer alan nöronların ani ve kontrolsüz bir şekilde boşalmasıyla oluşan bir hastalıktır. Nöbetler, farklı şeklinde görülür ve bilinçsiz kasılmalara, titremelere ya da spazma yol açar. Bu noktada “Epilepsi hastası köpek ne kadar yaşar?” sorusuna ise gereken tedaviler yapıldığı takdirde uzun yıllar boyunca yaşayabilir, yanıtı verilebilir.

Köpeklerde Epilepsi Neden Olur?

Epilepsi hastası köpek ne kadar yaşar
Köpeklerde epilepsinin neden olduğuna dair net bir kanı söz konusu değildir.

Köpeklerde görülen hastalığın adı genellikle idiyopatik epilepsidir. İdiyopatik epilepsi, hastalığın altındaki asıl nedenin bulunmadığını ifade eder. Konu üzerinde araştırma yapan uzmanlar, idiyopatik epilepsinin kaynağının genetik faktörler olduğunu düşünür. Safkan köpek ırklarında daha çok görülen hastalığın ilk nöbetleri genellikle 1-5 yaş arasında yaşanır. Ayrıca köpeklerde epilepsi, dişi canlılara göre erkeklerde daha sık görülür.

Köpeklerde Epilepsi Öldürür mü?

Epilepsiye sahip olan köpekler, veteriner hekimin önerdiği nöbet önleyici ilaçlarla normal yaşamına devam edebilir. Veteriner hekimin belirlediği dozda kullanılan ilaç dışında her gün 20 dakikalık düzenli yürüyüş ve egzersiz yaptırılması da tavsiye edilir. Bununla birlikte stresten uzak tutulan canlının ömrü, sağlıklı bir köpeğin yaşam süresiyle aynıdır.

Uygun koşullarda beslenen ve düzenli tedavi gören epilepsi hastası bir köpeğin yaşam süresiyle sağlıklı bir hayvan arasında genellikle fark görülmez. Bunun yanı sıra epilepsi, canlının ömrünü doğrudan etkilemez ancak yaşanılan nöbetlerin tekrarı ve şiddeti, yaşam kalitesini dolaylı olarak etkileyebilir. Tedavi edilmeyen ve yeterli besin alamayan hayvanların ömrü, stres ve besin yetersizliği nedenleriyle kısalabilir. Bu bağlamda “epilepsi hastası köpek ne kadar yaşar?” sorusunun cevabı, doğru bakım ve ilgiye bağlı olarak değişiklik gösterir. 

Nöbet Geçiren Köpeğe Ne Yapılmalı?

Epilepsi hastası köpek ne kadar yaşar
Nöbet geçiren köpeğe neler yapılabileceğini içeriğin devamında anlattık!

Köpeklerde epilepsi krizi, farklı semptomlarla ortaya çıkabilir. Köpeğin, nöbet şiddetine göre belirli bir bölgesi etkilenebilirken tüm vücudu da kriz dolayısıyla sarsılabilir. Kriz sırasında köpeğe doğru müdahalelerde bulunmak da oldukça önemlidir. Benzer bir durumla karşılaşıldığında nasıl müdahale edilmesi gerektiğinde dair gereken bilgilere aşağıda yer verilmiştir:

  • Köpeğin nöbet esnasında kendisine zarar vermesi engellenmelidir. Çevresinde yer alan sehpa, masa gibi mobilyalar kaldırılmalı ya da hayvan, geniş bir yerde bakılmalıdır.
  • Kriz yönetimi için soğukkanlı davranılmalı ve köpeğin çevresinde epilepsi hakkında bilgi sahibi bir insan bulunmalıdır. Bu sayede kontrolden çıkan bir kriz durumunda hatalı uygulamalardan uzak durulması mümkün olur.
  • Köpeğin yaşadığı her bir kriz not alınmalıdır. Krizin şiddeti, boyutu ve köpeği ne denli etkilediği detaylandırılarak tedaviyi yürüten veteriner hekimle paylaşılmalıdır.
  • Nöbet beklenenden daha uzun sürdüyse ve köpeğin bilinci yerine gelmiyorsa hemen veteriner hekime gidilmelidir. Nöbetin kontrolü, bilincin yerine gelmediği durumlarda bir uzmana bırakılmalıdır.
  • Nöbet öncesi ve sonrasında köpeğin ilaç dozunu artırmak ya da düşürmek gibi bir hata yapılmamalıdır. Dozaj, veteriner tarafından belirlenmeli ve nöbet sonrasında da hekim belirtmediği sürece aynı oranda devam etmelidir.

Epilepsiye sahip köpeğin, doğru tedavi ve sabırlı bir bakımla sağlıklı dostlarıyla aynı yaşam süresini paylaşması mümkündür. 

İçeriğimizi beğendiyseniz “Erkek Muhabbet Kuşu Yuvaya Neden Girer?” yazımız da ilginizi çekebilir!

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir