Milat öncesi devirlere dayanan kına yakma geleneği günümüzde de oldukça yaygın olarak kullanılır. Vücudun çeşitli bölgeleri haricinde saça da yakılabilen kına, boyaların kimyasal yapısı nedeniyle kullanmaktan kaçınanların ve doğallıktan yana olanların tercih edebileceği bir seçenektir. Kullanılan malzeme ve uygulama yöntemlerine göre sonuç alınacağı için “saça kına yakarken içine ne konur?” sorusuna birden fazla tarifle yanıt vermek mümkündür. Ancak temel olarak kına tozu, su, zeytinyağı, şeklinde cevap verilebilir.
Saça Kına Yakmak İçin Tarif
Kına ağacının yaprak kısımlarının öğütülüp toz haline getirilmesiyle elde edilen toz ile saçlarınız renklendirmek, ekleyeceğiniz birkaç farklı malzemeyle ve yeterli bekleme süresiyle oldukça kolaydır. Bu noktada “Saça kına yakarken içine ne konur?” sorusuna aşağıdaki şekilde yanıt verilebilir:
- 250 gram kına tozu
- 150 gram sıvı yağ ya da zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı kaynatılıp soğutulmuş su
Yukarıdaki tarifin yanı sıra aşağıdaki malzemelerle de kına yakılması mümkündür:
- Kına toz
- Sıvı yağ ya da zeytinyağı
- Su
- Limon suyu ya da elma sirkesi
Kullanacağınız limon suyu ya da sirke, asidik yapıları sebebiyle kınanın daha kalıcı ve daha parlak görünmesini sağlar. Bunun yanı sıra paylaşılan tariflerin hepsi için tüm malzemeleri karıştırarak bir macun kıvamı elde edilmesi ve uygulanması gerekir.
Saça Kına Nasıl Yakılır?
Saç boyama amacıyla kına yakma işlemleri için ilk olarak tüm malzemeleri hazır etmek gerekir. Kullanılacak ürünler hazırlandığında kına yakma işlemi aşağıdaki gibi gerçekleştirilir:
- Saçın uzunluk ve yoğunluğuna göre kına tozu derin bir kaba alınır.
- Üzerine kaynatılıp soğutulmuş su eklenerek kıvama gelmesi sağlanır.
- Sırasıyla eklemek istenilen diğer malzemeler eklenir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta, kıvamın çamursu bir yapıda olmasıdır. Başarılı bir boyama işlemi için doğru kıvamı tutturmak gerekir.
- Boyama işlemine geçerken saçlar tutam tutam kısımlara ayrılır,
- Bir fırça yardımıyla dipten başlayarak uçlara doğru olacak şekilde her kısma iyice boya yedirilerek sürülür.
Karışım hazırlandıktan sonra birkaç saat dinlendirilmeli ve o şekilde uygulanmalıdır. Boyama aşamasına geçmeden önce saçların temiz olması da rengin tutması açısından oldukça önemlidir. Temiz saç tutam tutam ayrılarak bir fırça yardımıyla dipten uca boyanmalıdır. Ayrıca işlem sonunda kafa derisine masaj hareketleri yapılmalıdır.
Kına Saçta Ne Kadar Kalmalı?
Kına yakarken etkili ve kalıcı bir renk vermesi için ne kadar süre bekletilmesi gerektiği önem arz eder. Bu noktada kınanın bekleme süresi kınanın türüne, kişinin saç yapısına ve istenen sonuca göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel bir kural olarak kına, saçta en az 1, en fazla 4 saat arasında bekletilmelidir.
Kınanın daha uzun süre kalması, rengin daha derinleşmesine yardımcı olabilir. Ancak saç yapısına bağlı olarak bazı durumlarda saçın kurumasına da zemin hazırlayabilir.
Kınanın Saça Faydaları
Kına, doğal yapısı itibariyle saç rengini değiştirmek isteyenler için daha sağlıklı bir alternatiftir. Bunun yanı sıra içeriğindeki bileşenler sayesinde saçlara doğal parlaklık ve canlılık kazandırır. Bu kapsamda alerjik bünyeler için daha az riskli bir işlem olarak görülen kına ile saç boyamanın diğer faydaları arasında şunlar da yer alır:
- Kına, doğal canlılık vermesinin yanında saç tellerinin kalınlaşmasını sağlayan ve yapısını onaran bileşenler içerir.
- Güneşin zararlı ışınlarından saçı korur.
- Nem dengesini koruyarak kuruluk ve kırılganlığı önlemeye yardımcı olur.
- Kökleri besleyerek dökülmeleri azaltmaya katkıda bulunur.
- Antimikrobiyal özellikleri olması sebebiyle kepek problemi ve kaşıntı sorununun giderilmesinde etkili olur.
- Saç derisindeki fazla yağı dengeler. Bu sayede saçın daha parlak bir görünüme kavuşmasını sağlar.
- Saç tellerine nüfuz ederek parlaklığı artırır. Kimyasal boyalar gibi saçı matlaştırmaz ve daha sağlıklı bir ışıltı kazandırır.
Yukarıdaki unsurların yanı sıra kına, saç derisinin pH seviyesini dengeler. Bu sayede saçın daha sağlıklı bir yapıya kavuşmasına katkıda bulunur.
Kına Saça Zarar Verir mi?
Kına, kimyasal içermemesi nedeniyle saç sağlığı açısından olumlu bir seçenek olarak kabul edilir. Ancak sahip olduğu etkileri, doğru uygulanıp uygulanmadığına ve saç tipine göre değişiklik gösterebilir. Bu noktada kına, doğru kullanıldığında saça herhangi bir şekilde zarar vermez. Bununla birlikte kınanın kurutucu etkisi olduğu için kuru saçlara sahip kişilerin dikkatli olması gerekir. Kuru saçlarda yanlış ya da aşırı uygulama, doğal nem dengesini bozabilir.
Kınanın saça zarar vermesi çoğu durumda yanlış uygulama ya da içerisine kimyasal katkı maddelerinin eklenmesi ile ilgilidir. Bu çerçevede piyasada satılan bazı kına ürünlerinde renk kalıcılığını artırmak amacıyla kullanılan kimyasallar saça ve deriye zarar verebilir. Kimyasallar, saçın doğal yapısını bozarak kırılgan hale gelmesine ya da dökülmelere de yol açar. Ayrıca uygulamanın ardından saçların yıpranmaması için iyi bir bakım rutini uygulamak çok önemlidir. Saç tipi ve yapısına uygun bir nemlendirici kullanarak saçın ihtiyacı olan nemi geri kazanmasını sağlamak, olası kuruluk problemlerini önler.
İçeriğimizi beğendiyseniz “Bebek Saçları Neden Çıkar?” yazımıza da göz atabilirsiniz!