PsikolojiNe, Ne Değildir?

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

İnsanların zaman zaman kendini kötü hissetmesi, hayatın olağan bir parçasıdır. Ancak umutsuzluk ve çaresizlik gibi duygular uzun süre hâkim olduğunda depresyona girmek normal bir durum haline gelebilir. Yazımızın içeriğinde depresyon ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

Depresyon Belirtileri

Depresyonda olan bazı insanlar, depresyonu kara bir delikte yaşamak olarak ya da kopmak üzere olan bir kıyamet olarak tanımlayabilir. Bazı insanlar ise depresyondayken kendilerini, ruhsuz, boş ve isteksiz hissederler. Kişiden kişiye değişen depresyon belirtileri, farklı şiddette de olabilir.

Öyle ki şiddeti her insanda aynı olmayabilir. Başlıca depresyon belirtileri ise şunlardır:

  • Depresif bir ruh hali içerisinde olma
  • Sürekli olarak üzgün hissetme
  • Zevk alınan aktivitelere karşı ilgi kaybı yaşama
  • İştahta azalma yada artma
  • Uyuyamama ya da çok fazla uyuma
  • Sürekli yorgun hissetme
  • Değersiz ya da suçlu hissetme
  • Odak kaybetme
  • Konsantre olamama
  • Karar vermede güçlük çekme
  • Fiziksel hareketlerde aşırılık (Hareketsiz duramama ya da volta atma gibi)
  • Fiziksel hareketlerde azalma (Başkaları tarafından gözlemlenebilecek seviyede olmalı)
  • Ölüm ya da intihar düşünceleri
  • Enerji kaybı

İnsanın dengesini değiştiren bu duygu durumu, kimi zaman güçsüz hissetmenize neden olabilir. Tutarlı olmayan iniş çıkışlar yaşamanız ve ardından yukarıdaki belirtileri görmeniz fazlasıyla normal. Zihninizi ve bedeninizi ele geçiren mutsuzluk hissi zamanla tüm hayatınızda bir yer eder ve tedavi edilmediği sürece çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

Depresyon Nedir?

Depresyon ya da majör depresif bozukluk, nasıl hissettiğiniz, düşündüğünüz ve davrandığınız üzerinde olumsuz etkisi olan yaygın ve önemli bir tıbbi durumdur. Tedavi edilebilir bir durum olan depresyon, toplumun büyük bir kısmını doğrudan ya da dolaylı bir şekilde etkiler. Depresyondan muzdarip olan kişiler haftalarca veya aylarca isteksizlik hali yaşayabilir, hayattan zevk alamayabilirler. Aynı zamanda kendilerine olan özgüvenleri azalabilir, yoğun bir umutsuzluk içine girebilir ya da artık yaşamak istemeyebilirler.Bir duygudurum bozukluğu olan depresyon; kişilerde genellikle suçluluk, değersizlik hali ve çaresiz hissetme gibi duyguları ön plana çıkartır. Psikiyatri alanında oldukça iyi tanınan ve üzerinde sıklıkla çalışılan bir hastalıktır. Teşhisi koymak için genellikle hastanın yaşam öyküsünden faydalanılır. Böylelikle kişinin geçmişte veya günümüzde yaşadığı travmalar, zorluklar ve duygularında boşluğa sebep olacak her türlü olay tespit edilebilir.
Depresyon, kendini farklı belirtilerle gösterebilen bir ruhsal sorundur.

Depresyon ya da majör depresif bozukluk, nasıl hissettiğiniz, düşündüğünüz ve davrandığınız üzerinde olumsuz etkisi olan yaygın ve önemli bir tıbbi durumdur. Tedavi edilebilir bir durum olan depresyon, toplumun büyük bir kısmını doğrudan ya da dolaylı bir şekilde etkiler. 

Depresyondan muzdarip olan kişiler haftalarca veya aylarca isteksizlik hali yaşayabilir, hayattan zevk alamayabilirler. Aynı zamanda kendilerine olan özgüvenleri azalabilir, yoğun bir umutsuzluk içine girebilir ya da artık yaşamak istemeyebilirler. 

Bir duygudurum bozukluğu olan depresyon; kişilerde genellikle suçluluk, değersizlik hali ve çaresiz hissetme gibi duyguları ön plana çıkartır. Psikiyatri alanında oldukça iyi tanınan ve üzerinde sıklıkla çalışılan bir hastalıktır. Teşhisi koymak için genellikle hastanın yaşam öyküsünden faydalanılır. Böylelikle kişinin geçmişte veya günümüzde yaşadığı travmalar, zorluklar ve duygularında boşluğa sebep olacak her türlü olay tespit edilebilir. 

Anksiyete

Depresyonun farklı bir çeşidi de yaygın anksiyete bozukluğu olarak bilinir. Bu rahatsızlık, mevcut duruma karşı duyulan yoğun endişe olarak tanımlanır. Kaygı duyulan konular genellikle ailevi sıkıntılar, iş ve para ile ilgilidir. 

Hayatın yoğun akışı içerisinde, karşılaştığı zorluklarla baş etmekte güçlük çeken insanlar veya duyguları oldukça hassas bir yapıya sahip olanlar bu rahatsızlıkla karşılaşabilirler. Tam olarak bir depresyon olmasa da anksiyete, depresyon başlangıcının önemli bir tetikleyicisi konumundadır.  

Depresyonun Nedenleri Nelerdir?

Depresyonun Nedenleri
İnsanların yaş aldıkça yalnızlaşması ve sosyal izolasyona maruz kalması depresyon riskini arttırır.

Çağımızda en sık rastlanan mental durumlardan biri de depresyondur. Depresyona sebep olan pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörleri alt başlıklarda bulabilirsiniz.

Genetik

Ailesinde depresyon öyküsü olan insanların, depresyon riski diğer insanlara göre biraz daha fazla olabilir. Yapılan araştırmalara göre; ebeveynlerin yaşamış olduğu travmalar çocuklara da geçebiliyor. Bu sebeple, kimi çocuk, gençlik ve yetişkinlik yıllarında aileden geçmiş olan sorunlar sebebiyle depresyon hastalığıyla karşılaşma durumunda kalıyor.  

Cinsiyet 

Neden olduğu hala tam olarak bilinmesede kadınların erkeklere göre depresyona girme olasılığı daha yüksektir. Bu durum, duygusal hassasiyet ile açıklanabilir. Kadınlarda, fizyolojik ve zihinsel olarak yer alan ince düşünme yetisi çeşitli sorunları çok daha fazla düşünmelerine yol açabiliyor. Aynı zamanda sosyal koşullar da kadınları bu tarz rahatsızlıklara sürükleyen nedenler arasında yer alabilmektedir.  

Yaş 

Yaş ilerledikçe depresyon riski artmaktadır. Bunun sebebi, insanların yaş aldıkça yalnızlaşması ve sosyal izolasyona maruz kalmasıdır diyebiliriz.

Ölüm ya da kayıp 

Sevilen birini kaybettikten sonra yaşanılan üzüntü ve keder doğal olsa da uzamış yas dönemi depresyona sebep olabilir. Zaman geçtikçe o kişinin hayatınızdaki eksikliğini hissetmek veya yok oluş fikriyle yüzleşememek bunun en büyük nedeni. Kayıp sonrasında rutin hayata dönmeme konusundaki inatçılık veya değişimlere karşı kapalı olmak da depresyon duygusunu tetikleyebilir. 

Çatışmalar

Kişinin kendisiyle ya da çevresiyle yaşadığı çatışmalar, depresyon riskini arttırabilir. Sosyal ortamlara uyum sağlayamama veya insanların davranışlarından sürekli anlamlar çıkarmaya çalışmak bu durumu arttırıcı etkiye sahiptir.

Kronik Hastalıklar

Kronik hastalıklar sebebiyle depresyon riski bazı insanlarda artabilir. Hastalığın tedavi süreciyle ilgili duyulan endişe veya iyileşememe korkusu, kişilerin umutsuzluğa kapılmasına yol açar.  

Diğer Sebepler

Kullanılan bazı ilaçlar depresyona sebebiyet verebilir. Ayrıca hayatta yaşanan bazı büyük olaylar ; yeni iş, okul ve ilişki gibi yaşanan büyük değişimlerin yarattığı aşırı stres depresyona sebep olabilir. Değişimin korkutucu olduğunu düşünen veya konfor alanından çıkmak istemeyen insanların bu durumu yaşaması çok daha yüksektir. 

Madde bağımlılığı ya da alkol bağımlılığı anlık olarak kişilere mutluluk verse de uzun vadede depresyon riskini arttırabilecek nedenler arasında yer alıyor. Bir diğer sebep olan sosyal izolasyonda, yalnızlık depresyonun en önemli nedenlerinden biridir. Aynı zamanda Doğal afet, taciz ya da tecavüz gibi kişide travma yaratacak olaylar da depresyona sebep olabilir. 

Depresyonun sebepleri bu şekilde sıralansa da kesin olarak bilinemez. Herkesin zihin ve duygu dünyası farklı bir yapıya sahiptir. Normaller ve anormaller herkese göre farklılık gösterebilir. Olaylar karşısındaki soğukkanlı tutumun derecesi ve hayat standartları, psikolojiyi etkiler. 

Bakış açısı, hislere de yansıyacağından olumsuz koşulların artması durumunda duygusal boşluklar büyüyebilir. Ne kadar güçlü bir psikolojiye sahip olunursa olunsun, depresyon herkesin yaşayabileceği yıpratıcı bir hastalıktır. Bu yüzden hayata daha pozitif ve dinç bir şekilde devam edebilmek için yardım almaktan çekinmemek gerekir. Mutlaka bir uzman doktor görüşüne başvurulmalıdır.

Peki gerçekten tam olarak iyi hissetmek mümkün mü? Psikolojik olarak iyi hissetmenin yolları neler? Tüm cevapları Psikolojik İyilik Hali Nedir? Tam İyilik Hali Nedir? yazımızda bulabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Depresyon İlaçsız Nasıl Geçer?

Psikiyatride, depresyonu ilaçsız şekilde tedavi edebilmenin farklı yöntemleri bulunur. Düşük seviyedeki hastalıklarda; rutin alışkanlıklarda yapılan değişimler, egzersiz ve beslenme programları iyileşme açısından önem taşır. İlaçsız tedavi yöntemlerinin temeli de düzenli psikolog seanslarından oluşur.

Depresyon Ne Kadar Sürer?

Tedavi edildiği sürece 2-3 ayda atlatılabilen bu hastalık, tedavi edilmediğinde 6 ila 24 aya kadar sürebilir. Kimi insanlarda bu durum iki yıldan uzun bir zaman alır. Ağır ve yorucu bir yaşam biçimi olduğundan dolayı, depresyon süresi uzadıkça kişilere büyük zarar verir.

En Tehlikeli Depresyon Çeşidi Hangisidir?

Atipik depresyon olarak bilinen rahatsızlık, sessizce var olur. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde dışarıdan hiçbir şey belli olmaz. Her şey iç dünyada olup biter. Atipik depresyona sahip olan kişiler, dışarıya hiçbir şekilde duygu durumlarını yansıtmadan normal bir yaşam sürerler ancak sessizce ilerleyen bu süreç çok kötü sonuçlara sebep olabilir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir