Ne, Ne Değildir?

Huy Nedir? Huy ve Karakter Arasındaki Fark Nedir?

huy ve karakter

Huy kelimesini sıkça kullanırız. Hatta “Huylu huyundan vazgeçmez.” gibi atasözlerimiz de vardır. Peki bu huy nedir?

Huy, insanın doğuştan sahip olduğu özelliklerdir. Bu nedenle, huy kelimesi ve mizaç kelimesi aynı anlamına gelir. Bir kişinin doğuştan sahip olduğu özellikler kişinin huylarıdır. Buna biyolojik özellikler de diyebiliriz.

Huy ve karakter terimleri sürekli olarak birbirleri ile karıştırılıyor. İkisi arasındaki en temel fark, huylarımızın doğuştan gelmesi ancak karakterimiz yaşadığımız olaylara göre değişiklik göstermesidir. Huy ve karakter arasındaki fark en basit hali ile budur. Karakter veya kişiliğimiz, çevremizdeki olaylar veya durumlardan şekillenir. Bu nedenle her insanın karakteri/kişiliği farklıdır.

Huy ve Karakter Arasındaki Fark Nedir?

Huy nedir
Huy doğuştan gelen, karakter ise çevre tarafından şekillenen bir olgudur.

Huylarımız veya mizacımız, doğuştan sahip olduğumuz özelliklerdir. Bu nedenle, sıkça duyduğumuz atasözü olan “Huylu huyundan vazgeçmez.” atasözünü kişi değişim göstermez ve doğuştan sahip olduğu alışkanlardan kurtulamaz olarak yorumlayabiliriz.

Farklı bir örnek vermek gerekirse, tüm insanları ele alalım. Her insanın tür olarak doğuştan gelen belirli özellikleri bulunur. Dünyanın neresinde doğarsanız doğun, bu özellikler değişmez. İşte bu özellikler insanoğlunun huyudur. Burada asıl problem ise huylarımız veya huy sandığımız alışkanlıklarımız arasındaki fark. Çünkü, birçok insan huy olduğu bahanesi ile bazı alışkanlıklarını terk edemiyor.

Karakterimiz ise doğuştan gelen özelliklerimizin çevremize göre şekillenmesi ile oluşuyor. Tabii ki doğuştan gelen bazı özellikler de karakterinizin oluşmasında yer almakta. Karakterin tanımını kısaca yapmamız gerekirse, doğuşunuzdan gelen bazı özellikler ve çevrenizde edindiğiniz tecrübeler karakteriniz oluşturmaktadır. Yaşamınız boyunca edindiğiniz sosyal deneyimleriniz karakterinizin oluşmasında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle, huylarınız tamamen doğuştan edindiğiniz özellikler olurken, karakteriniz çoğunlukla çevrenizden edindiğiniz özelliklerdir.

Karakter Oluşumda Çevrenin Etkisi

Karakterinizin oluşmasında en önemli rol çevrenizdedir. Bilincinizin farkına vardığınız çocukluğunuzdan itibaren, hatta daha öncesinden bile, çevrenizdeki kişilerden, durumlardan etkilenme eğiliminde olursunuz. Bu da karakterinizin şekillenmesinde önemli bir rol oynar. Kişiliğinizin şekillenmesinde en önemli noktalardan birisi yaşadığınız çevre yani sosyal etkileşimlerinizdir. Küçük bir örnek vermek gerekirse, küçük yaşta saldırgan tavırlar sergileyen arkadaşlara sahip olursanız, karakterinizin de saldırgan özellikler barındırması muhtemeldir. Ancak, bu saldıran tavır sonradan karakterinizin bir parçası olmuştur. Doğuştan olmadığı için buna karakter özelliği diyebiliriz. Karakter ve huy arasındaki temel fark da budur.

Karakteriniz için farklı bir tanım yapmamız gerekseydi, bu muhtemelen öğrenilmiş alışkanlıkların bir araya gelmesi olurdu. Doğumunuzdan itibaren, başta anneniz ve babanız olmak üzere, çevrenizdeki insanlardan etkileniriz. Onların davranışlarını örnek alır, ister istemez onları taklit ederiz. Kendi kararlarımızı verebileceğimiz yaşa geldiğimizde ise bu karakter özelliklerimiz artık çoktan şekillenmiştir ve değişmesi oldukça zordur. Bu nedenle, karakterimiz ya da kişiliğimiz çevremizden öğrendiğimiz alışkanlıklarımızın birikmesi ile oluşur.

Karakter ve Huy İlişkisi

Karakterimizin çevremizdeki olayların sonucunda şekillendiğinden bahsettik. Bu nedenle karakterimizin doğuştan gelen özellikler ile değil de sonradan gerçekleşen davranışlar ile oluştuğunu söyleyebiliriz. Ancak, huylarımız, doğuştan gelen özelliklerimizdir. Karakterimizin aksine, huylarımız biyolojik olarak bizi diğer kişilerden ayıran özelliklerdir. Ancak, huylarımızda karakterimiz gibi çevremizde yaşadığımız tecrübelere göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, huylarımız kesin ve değişmezdir gibi bir yargıda bulunmamız doğru olmaz.

Huy ve karakter analizi yaparken, muhtemelen sizin de en çok dikkatinizi çeken kısım çevre faktörüdür. Her iki noktayı da analiz yaparken, hayatımız boyunca edindiğimiz tecrübeler ve etrafımızdaki insanların etkisi önemli oluyor. Çevre faktörü hem huylarımız hem de karakterimizin belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor.

İşte sizin için eğlenceli bir içerik önerisi: En Garip Alışkanlıklar: Tuhaf Alışkanlıkları Olan İnsanlar

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir