Konusu itibariyle Ciudadano Ilustre’nin hikayesi, Daniel adında bir yazarın Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanması üzerine doğduğu kasaba Salas’a geri dönmesiyle başlar. Kasaba halkı tarafından beklediği ilgiyi alamayınca seyirciye hiciv tarzında bir mizah sunulmaktadır. Düşündürten aynı zamanda güldüren bu film, Arjantin sinemasının oldukça başarılı bir eseridir. Hazırladığımız Ciudadano Ilustre (Saygın Vatandaş) İnceleme yazısında, filme dair önemli detayları açıklamaya çalıştık.
Ciudadano Ilustre Hikayesi
Daniel, Arjantin’in Salas isimli bir kasabasında gözlerini açmıştır. Zamanın akışına kapılarak oradan yıllar önce taşınmıştır. Hayatının 40 yaşına kadar olan bölümünü Avrupa’da yaşamıştır. Burada geçirdiği süre boyunca edebi kişiliğini geliştirmiş ve oldukça başarılı işlere imza atmıştır. Başarılarından dolayı ise Nobel Edebiyat Ödülü’ne 40 yaşında layık görülmüştür. Fakat rüzgâr yönünü ters çevirmiştir. Bizim yazarımızı romanlarının ilham kaynağı olan bu büyülü kasabaya yıllar sonra tekrar döndürmüştür.
Kasabaya dönme nedeni, ödül almasından sonra doğup büyüdüğü toprakların halkından davet almasıdır. Daniel daha önce Salas kasabasına dönmek istemiş fakat dönme gücünü kendinde hiçbir zaman bulamamış bir kişidir. Yazar kimliğini meydana getiren bu yer, aslında meslek hayatının gelişiminde ve roman kahramanlarının oluşumunda büyük bir kaynaktır.
Daniel’ın İç Dünyası
Daniel karakteri gereği, iç dünyası farklı olan fakat sosyal hayatını hiç aksatmayan, günlük hayatını mesleğiyle iç içe yaşayan birisidir. Bu özelliklerinden dolayı kasaba halkıyla arasında zaman zaman iletişim bozukluğuna dayalı problemler meydana gelir. Kasaba halkı, Daniel’i ilk geldiği zamanlar büyük bir ilgiyle karşılar fakat halkın bir kısmı Daniel’ı kibirli bulur. Bu nedenle halkın cahil kesimiyle Daniel arasında zaman zaman çatışmalar ortaya çıkar. Bu yaşanan olaylar, Daniel için de son derece farklı ve şaşırtıcı olmaktadır. Ne de olsa Nobel Ödülünü bile başarısızlık olarak gören birisi, kasaba halkının kötü davranışlarıyla karşılaşınca büyük bir hüsrana uğramaktadır.
Filmdeki Gizli Mesaj
Daniel’ın farklı hayallerle geldiği ve doğup büyüdüğü Salas, ona farklı bir yüzünü anlatmaya başlar. Arjantin karşıtlıkları ve halk yazar çatışması birer taşlamaya dönüşmüştür. Bu da tıpkı doğal yaşama özenen insanların doğal hayata adapte olma çabaları karşısında yaşadıkları hüsrana benzemektedir. Ama buradaki en önemli detay kuşkusuz insanlardır.
Filmin en çok dikkat çeken özelliği işte burada bizlere kendini gösteriyor. Gidilen yerlerde, doğal yaşam veya kent yaşamı fark etmeksizin atmosferi değiştiren canlı, tümüyle insandır. İnsanlar değişkendir, farklıdır dolayısıyla doğal yaşam hayatında da bu tip insanlarla karşılaşmak oldukça normaldir. Film, bizlere insanın değişimi getirdiğini bir kez daha vurgulamaktadır. Bu ince çizgi, filmin gerçek hayattan esintiler taşıdığının en önemli göstergesidir.
Ciudadano Ilustre Filminin Başarı Sırları
Filmde yer alan bir başka dikkat çeken özellik ise kendine has repliklerinin olmasıdır. İnsanların kendi aralarında yaptıkları diyaloglar, sanata ve hayata karşı oluşturulmuş bakış açıları çok ilginçtir. İzleyicilere farklı bakış açıları sunarak hayatı farklı yönleriyle keşfetmeyi aşılamaktadır.
Tabii ki oyuncuları es geçmek olmaz. Daniel karakterine can veren Oscar Martinez, oldukça başarılı bir performans sergiler. Nitekim bu sayede en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanmıştır.
Ciudadano Ilustre, sinema dünyasını tüm özellikleriyle adeta kucaklamıştır. Kendine özgü içeriği ve hikâyeyi işleme biçimiyle de yönetmenleri Gastón Duprat ve Mariano Cohn harika işlere imza atmıştır.
Bu müthiş film, Arjantin Akademisi Ödülleri’nde toplamda 8 dalda aday olmuştur. En iyi orijinal senaryo, en iyi erkek oyuncu ve en iyi yardımcı erkek oyuncu ödüllerine layık görülmüştür. Sizler de bağımsız film izlemeyi sevenlerdenseniz eğer Ciudadano Ilustre’i mutlaka izlemelisiniz. Sanat, anlayışı, edebiyat, kültür, popülarite, insan psikolojisi, şöhret, geçmiş yaşantıların da içinde bulunduğu film, izlerken keyif almanızı sağlayacaktır. Şimdiden iyi seyirler…