Kitap okumak, keyifle öğrenmenin en güzel yollarından biridir. Kimisi için hobi kimisi için ihtiyaç olan okuma alışkanlığı, pek çok açıdan insanı besleyen ve bilgilendiren bir aktivitedir. Her yeni kitap ile farklı bir dünyanın kapıları açılmakta ve okudukça zihinsel bir dinlenme gerçekleşmektedir. Dileğiniz her alanda hoşunuza gidebilecek bir kitap bulmanız da oldukça kolaydır. Bu da herkesin zevk alabileceği bir aktivite olan kitap okumanın en heyecanlı yanlarındandır. Öyle ki eğlenmenin yanında zihinsel bir rahatlama da yaşatan okuma eylemi, kültürel bilgi birikimi açısından ilerlemenize ve olayları yorumlama yeteneğinizin gelişmesine yol açmaktadır. Şimdi bu yazımızda sizler için “Neden kitap okumalıyız?” sorusunu cevaplayacağız. Kitap okumanın faydalarından bahsedeceğiz.
Kitap Okumanın Faydaları
İlk ne zaman kitap okuduğunuzu hatırlıyor musunuz? Ya da sizi çok fazla etkileyen bir kitap var mı? Kitaplar bizi pek çok açıdan farkında olsak da olmasak da etkilerler. Okuma bilmediğimiz ilkokul öncesi dönemde bile yalnızca resimlerden oluşan, hayal gücüyle hikâyeler kurgulamamızı sağlayan kitaplar vardır. Her aldığımız yaşta okuyabileceğimiz yeni türde kitaplar çıkar karşımıza. Aynı kitabı farklı zamanlarda okuduğumuzda dahi aynı tadı almayız. Bunun sebebi hiçbirimizin bir gün önceki bizle aynı kişi olmamasından kaynaklanır.
Zihnimiz her gün her saniye öğrenir ve kitaplar da onu besleyen en önemli aktivitelerdendir. Bazı zamanlar kendimize kitap okuma hedefleri koyar, motive olmaya çalışırız. Bazılarımız ise hiç kitap okumaz, ama hep bir başlama isteği vardır. Bu konuda en büyük yanlışımız kitabın bir boş zaman aktivitesi olduğu algısıdır. Oysaki her gün okuyacağınız 10 sayfa bile size uzun vadede büyük bilgi birikimleri sunacaktır. Peki, hiç kendinize neden kitap okumanız gerektiğini sordunuz mu? İşte şimdi kitap okumanın faydalarını inceleyeceğiz.
Zihinsel rahatlama sağlar
Çok stresli bir günün ardından dinlenme ihtiyacı duyarız. Fakat birçoğumuz bu vakti sosyal medyada gezerek değerlendirir. Oysaki okuyacağınız bir kitap ile zihinsel olarak kendi hayatınızdan uzaklaşarak zihninizde yeni dünyalara yolculuk yapabilirsiniz. Bu hem zihninizin dinlenmesini sağlayacak hem de sizi ruhsal açıdan besleyecektir.
İletişim becerilerinizi güçlendirir
Kitap okumanın bilinen faydalarından biri de kelime dağarcığını geliştirdiğidir. Ne kadar fazla okursanız o kadar çok yeni kelimeyle karşılaşırsınız. Bu hem dil becerilerinizi arttıran hem de hafızanızı güçlendiren önemli etkenlerdendir. Okudukça dile olan hâkimiyetiniz gelişecek ve iletişim kurma aşamasında da zorluk yaşamayacaksınız. Aklınızda yer etmiş her kelime ile kültürel birikiminizi arttırırken beyninizin egzersiz yapmasına yardımcı olmuş olursunuz.
Hayal gücünüzü geliştirir
Belki de birçok insana okumayı sevdiren en önemli madde hayal gücüdür. Küçükken okuduğunuz kitaptaki bir karakter bile bütün hayatınızda yanınızda olabilir. Özellikle kurgu hikâyelerdeki hayallerin sınırlarını zorlayan yeni dünyalar oldukça heyecan vericidir. Sizi düşünmeye yönlendirirken yaratıcılık yönünüzün gelişmesine yol açar.
Birçok konuda bilgi sahibi olmanıza yol açar
Bilgi edinmenin birçok yolu bulunmaktadır. Günümüzde toplumun büyük bir çoğunluğu bilgilenmek için interneti kullanmaktadır. Oysaki kitaplar size aradığınız her türden bilgiyi sunmaktadır. Eğer bilgilenmek yolunda kitapları tercih ederseniz aynı anda birden fazla özelliğinizin gelişmesini sağlayabilirsiniz. Araştırma yapma süreci hızlı okumadan anladığını yorumlama yeteneğine kadar pek çok açıdan etkin zihinsel aktivite sunmaktadır.
Eğlenceli vakit geçirmenize sebep olur
Kitap okumayı sıkıcı olarak nitelendirip odaklanamadığını söyleyen kişiler vardır. Eğer onlardan biriyseniz size tavsiyemiz farklı bir türe yönelmenizdir. Kitap okumayı hayatınızın bir parçası haline getirmek istiyor ama başaramıyorsanız eğlenceli kitaplar seçerek bunu yenebilirsiniz. Bunun için karşınıza çeşitli türler çıkacaktır. İster eğlenceli bir hikâye kitabı ister bilim kurgu isterseniz çizgi roman türünde okumalar yaparak alışkanlık kazanma yolunda bir adım atabilirsiniz.
Farklı bir bakış açısı kazanmanıza yardımcı olur
Empati yeteneği sağlıklı bir toplum açısından oldukça önemlidir. Kitap okurken pek çok durum ve kişiyle karşılaşır, onları anlamaya çalışırız. Bu bizim diğer insanları da anlayarak farklı durumlarda nasıl tepki vermemiz gerektiği konusunda bilgilenmemizi sağlamaktadır. Anlayışlı biri haline gelmenizi sağlamasının yanında yaratıcılık kazandırma aşamasında da olaylara çok geniş bir pencereden bakmanıza da yol açmaktadır.
Yeni ilgi alanlarına yönlendirir
Bazı zamanlar okumalar yaparken farklı alanlara da ilgi duymaya başlarız. Örneğin, bir dersimiz için araştırma yaptığımız sırada gözümüze çarpan bir konu veya alan çok ilgimizi çekebilir ve yeni bir hobi edinebiliriz. Ya da sosyal bilimler alanında okuma yapıyoruz diyelim. Bizi bu alanın farklı yönlerine ilgi duymaya itebilir ve bilgi birikiminizi katlayabilir. Okuyacağınız her türden kitap ile içerisinde karşılaşacağınız bir cümleden bile etkilenebilir ve hayatınızda yer edecek bir hobi edinebilirsiniz.
Eğer kitap okumanın faydaları hakkında daha fazla bilgilenmek isterseniz Kitap Okumanın Öğrencilerin Matematik Başarısı ve Problem Çözme Becerisi Üzerine Etkisi çalışmasına göz atabilirsiniz.
Hangi Tür Kitapları Okumalıyız?
Kitap seçmeye başlarken öncelikle ne aradığımızı bilmeliyiz. Bilgi edinmek, stresten uzaklaşmak, eğlenmek, merak, dil öğrenmek vb. birçok amaçla okumalar yapılabilir. Bu sebeple rahat bir nefes almalı ve hangi alanla ilgilendiğiniz konusunu düşünmelisiniz. Bunun ardından sizi okumaya motive edecek türü seçebilirsiniz. Tür seçimi çoğunlukla kolay olmaktadır. Fakat ardından kitap ve yazar seçimi sizi zorlayabilir. Bunun için yazarın dilinden kitabın içeriğine kadar pek çok ayrıntıya dikkat etmelisiniz. Çeviri bir kitap okuyorsanız kötü bir çeviri oldukça can sıkıcı olacaktır.
Kitabın arkasında yer alan kısa bilgilendirmeler veya önsöz okuması yapmak seçim aşamasında yardımcı olacaktır. Fakat bunun yeterli olmayacağını düşünüyorsanız kitap yorumları yapan bloglara göz atabilir ve öneri kitapları inceleyebilirsiniz. Unutmayın ki burada önemli olan sizin kişisel okuma zevkinizdir. Bir kitap hayatınızı değiştirecek kadar etkili olabildiği gibi yanlış türden bir kitap seçmeniz tamamen okumaktan uzaklaştırabilir de.
Okumaya Yeni Başlayanlar Nasıl Kitap Seçmelidir?
Kitap okuma alışkanlığınız hiç olmayabilir ya da uzun süreli bir ara vermiş olabilirsiniz. Bunu atlatıp okumaya karar verdiyseniz öncelikle çok ağır kitaplardan uzak durmanızı öneririz. Bu illaki az sayfalı kitaplar okumalısınız anlamına gelmez. Konu seçimi bu aşamada çok önemlidir. Sizi sıkmayacağından ve okuma alışkanlığı kazandıracağınızdan emin olduğunuz kitapları seçerek ilk adımı atabilirsiniz. Sonrasında kendinizi okumak zorundayım düşüncesinden uzaklaştırmalısınız ki bu oldukça can sıkıcı olacaktır. Keyifle ve zevk alarak yaptığınız okumalarla odaklanma sorunlarının üstesinden gelebilirsiniz.
Kitabı aldıktan sonra düşündüğünüz gibi gitmeyen ve hoşlanmadığınız bir tür olduğu kararını vermeniz de olasıdır. Bunun için günümüzde teknolojiyle beraber pek çok seçenek önümüze çıkmaktadır. Farklı türlerden kısa okumalar yapmak için e-kitaplara yönelebilirsiniz. Böylece zevk aldığınız ve okumayı hayatınızın bir parçası haline getirecek kitaplara karar vermiş olursunuz.
Nasıl Daha Hızlı Okuyabiliriz?
Neden kitap okumalıyız ve nasıl kitap seçmeliyiz sorularına cevap bulduktan sonra hızlı okuma tekniklerine de bir göz atabiliriz. Böylece okuma alışkanlığınız açısından bir kademe daha atlamış olursunuz. Bir kez okumanın tadına vardıktan sonra sürekli bir yenisine erişmek isteriz. Hızlı okuma yapabilmek bu açıdan önemli bir etkendir. Kitap okudukça okuma hızının arttığı bir gerçektir. Göz koordinasyonuyla beraber okumalarınızda hem hızlı düşünmeye başlayacak hem de odaklanmanızın süresini arttıracaktır. Arada bir yapacağınız hızlı okuma egzersizleri bile oldukça faydalı olacaktır. Özellikle okurken yaşanan problemlerden biri zihnimizin farklı konulara odaklanması ve okuduğumuzu anlamamamızdır. Bu da sürekli olarak başa dönerek tekrar tekrar okumamıza yol açmaktadır. Yapacağınız okuma egzersizleriyle bunu aşmanız da oldukça kolay olacaktır.
Görülüyor ki kitap okumak yalnızca okumak eyleminden ibaret değildir. Oldukça fazla sayıdaki faydasının yanında hiçbir olumsuzluğu da bulunmamaktadır. Siz de her türlü ruh halinizde dahi stresten uzaklaşmanızı sağlayacak, farklı dünyalara götürecek bir alışkanlık ile zihninizi aktif olarak çalıştırırken ruhunuzu besleyip, kişiliğinizin en derin noktalarını keşfe çıkabilirsiniz.
Eğer kitap okumaktan keyif alıyorsanız Dünyaya Bakış Açımızı Değiştiren Kitaplar yazımıza da mutlaka göz atmalısınız.