Psikoloji

Aile Dizimi Terapisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Aile Dizimi Terapisi

Zaman ilerledikçe birçok kişi çeşitli terapi yöntemlerinden yardım almaya başladı. Aile dizimi terapisi de popüler terapi yöntemleri arasında yer alıyor. Bilinirlik kazanmasıyla beraber “Aile dizimi terapisi nedir? Nasıl yapılır?” gibi sorular sıklıkla sorulmaya başladı. Aile dizimi, ilk olarak Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından ortaya atılan bir kavramdır.

Klasik terapi yöntemleri genellikle bireye ve bireyin kendi yaşadığı travmalarına yönelir. Aile dizimi terapisinde ise bireyin aile üyelerinin yaşadığı olaylar ele alınır. Bireyin ailesinin geçmişte yaşadığı olaylardan etkilenebileceği düşüncesi hakimdir. Bu terapi yöntemine göre bireyin anneannesinin gençliğinde yaşadığı bir travma, torununun yaşantısına etki edebilir.

Aile Dizimi Terapisi Nasıl Yapılır?

Aile dizimi terapisi, hem grup şeklinde hem de bireysel olarak uygulanabilir. Grup yöntemiyle yapılan aile dizimi terapisinde, kişi kendisini ve akrabalarını temsil etmesi için grupta bulunanlar arasında seçim yapar. Terapi esnasında izleyicilerin de bulunması faydalı olur. Bu yüzden aile dizimi terapisinde ortalama 10 kişinin bulunması gerekir.

Aile bireylerini temsil eden kişiler, aile bireylerinin duygularını ve durumlarını da yansıtmaya çalışır. Duyguları üzerinden iletişim kurarak ortada bulunan olumsuz durumu çözmek için adım atar. Bireyin kafasında bulunan çeşitli pozitif düşünceler bu yöntem aracılığı ile pozitife çevrilmesi için çaba sarf edilir. Terapistin aile fertleri arasında yaşanan iletişim sürecini etkili ve bilinçli bir şekilde yönetmesi, terapinin olumlu sonuç doğurması açısından oldukça önemlidir.

Aile üyelerinin arasındaki sorunların temsili olarak çözülmesi bireyin rahatlamasına imkan tanır. Ayrıca bu temsil esnasında bireyin daha önce fark etmediği ya da unuttuğunu sandığı travmaları gün yüzüne çıkar. Bu travmaların üzerine gidilerek bireyin hayatına olan etkileri ortadan kaldırılmaya çalışır. Aile dizimi terapisi, bireyin daha konforlu bir hayat yaşamasına yardımcı olur.

Aile dizimi terapisinin bireysel olarak yapıldığı durumlarda, terapist kişinin aile üyelerini temsil etme görevini üstlenir. Terapi boyunca terapist sürekli olarak farklı aile bireylerini dönüşümlü olarak temsil eder. Alternatif bir yöntem olarak kişinin aile bireylerini temsil etmesi için oyuncak bebek gibi çeşitli objeler de kullanılabilir.

Aile Dizimi Terapisi ile Ortaya Çıkan Travmatik Olaylar

Aile Dizimi Terapisi Travma
Aile dizimi terapisi ile pek çok travmatik olayın çözüme kavuşturulabileceği düşünülüyor.

Kişinin hayatında yaşadığı bazı olaylar çeşitli travmalara sebep olup yaşantısını etkileyebilir. Travmalara sebep olan olaylar genel olarak şunlardır:

  • Kürtaj
  • Boşanma
  • Evlilik dışı çocuk sahibi olma
  • Evlatlık verme ya da verilme
  • Doğuştan gelen çeşitli zihinsel ve bedensel rahatsızlıklar
  • Ani ölüm
  • Aldatılma
  • İntihar etme
  • Cinayet
  • Tecavüz ya da taciz
  • İşkenceye maruz kalma

Aile dizimi kavramına göre yaşanılan olumsuz durumlar sebebiyle oluşan travmalar nesilden nesile aktarılır. Örneğin, büyük dedelerinizden birinin işlediği bir cinayet suçu sizin yaşantınızı etkileyebilir. Suçluluk duygusu gelecek nesillere aktarılarak kendini depresyon olarak gösterebilir. Depresyon kişinin yaşantısını olumsuz yönde etkileyen ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır. Aile dizimi terapisi sayesinde depresyonun nedeni ortaya çıkar ve yapılan temsil sayesinde sorun ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Başka bir örnek verilecek olursa anneannesi aldatılan bir kişi ilişkisinde güven sorunları yaşayabilir. Karşısındaki kişinin bir hata yapıp yapmaması bu durumu etkilemez. Ortada sebepsiz bir güven problem oluşur. Yine aile dizimi terapisi sayesinde güvensizlik problemi ortadan kaldırılabilir.

Aile Dizimi Terapisi Kimler Tarafından Yapılır? Ne Kadar Sürer?

Aile dizimi terapisi, bu alanda eğitim almış uzman kişiler tarafından yapılır. Eğitim alan kişilerin tamamı terapistlerden oluşmaz. Ancak daha güvenli bir terapi deneyimi için terapistler tarafından düzenlenen aile dizimi terapilerine katılmak daha faydalı olur.

Terapinin ne kadar sürdüğü de çoğu kişi tarafından merak edilir. Aile dizimi terapisi diğer terapi yöntemlerinden farklı olduğu için süresi de farklılık gösterir. Tek bir kişinin terapi süresi yaklaşık 1 saat sürer. Terapinin gidişatına göre bu süre kimi zaman uzayıp kısalabilir. Aile dizimi terapilerinde ortalama 4-5 kişiye terapi uygulanır. Bu yüzden terapinin genel süresi 5 saat olarak düşünülebilir.

Terapiye katılma konusunda kafa karışıklığı yaşayan kişiler ilk etapta izleyici olarak katılıp terapi sürecini deneyimleyebilir. Daha sonrasında kendini hazır hisseden kişiler uzman eşliğinde ailesinin geçmişinde bulunan travmaları irdeler. Aile dizimi terapisinin birçok faydası bulunur. Hem bireyin travmalarını çözmesine yardımcı olur hem de hayata karşı farklı bir gözle bakmasına olanak sağlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Aile Dizimi İşe Yarıyor mu?

Aile dizimi terapisi doğru bir şekilde uygulandığında etkili sonuçlar ortaya koyabilir.

Aile Dizimi Tehlikeli mi?

Hayır, bu terapinin hiçbir şekilde tehlikesi yoktur.

Aile Dizimi Terapisi Kimler Tarafından Yapılır?

Aile dizimi terapisi, bu alanda eğitim almış uzman kişiler tarafından yapılır.

 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir