Dünya markası Apple da Bluetooth kulaklık üretiminde kendi ürünü olan AirPods ile piyasadaki yerini aldı. Ancak bu kablosuz bağlantılar insanların aklında bazı korkuların oluşmasına sebep oldu. Böylece insanların aklında “AirPods Pro kulak için zararlı mı?” diye bir soru oluştu. Teknoloji her geçen gün daha fazla gelişip yaygınlaşan Bluetooth kulaklıklar, gerçekten kulaklar için tehlike oluşturabiliyor mu?
Her ne kadar düzgün bir biçimde katlayarak cebimize koysak da bir şekilde kendi kendine düğüm haline gelen kablolu kulaklıklardan herkes bıkmıştı. Nihayet hepimizin rüyaları gerçekleşti ve kablosuz Bluetooth kulaklıklar ortaya çıkmaya başladı. Başlarda boyutları büyük olarak üretilen Bluetooth kulaklıklar zamanla küçülerek istenilen boyutlara ulaştı. Önceleri birkaç teknoloji firması bu kulaklıkları üretmeye başlasa da zamanla aynı firmalar küçük boyutta kablosuz kulaklık çalışmalarına geçti ve diğer firmalar da Bluetooth kulaklık üretiminde rol aldı.
AirPods Pro’nun Zararları Neler?
Bluetooth kulaklıkların zararlı olup olmadığı ile ilgili akla gelen ve açıklanması gereken birkaç önemli korku bulunuyor. AirPods ürünleri kullanıcıda;
- Yayılan elektromanyetik dalgalar ve radyasyondan beyinin zarar görmesi
- İşitme kaybı tehlikesi
- Bakteri, mantar vb. oluşumu gibi zararlı sonuçlara sebep olabileceği düşülüyor.
Radyasyon hakkında birçok farklı görüş bulunuyor. İşitme kaybı tehlikesinde kulakta kalıcı hasara mı sebep olunduğu ya da işitme kaybının boyutu merak ediliyor. Bakteri ve mantar oluşumunda ise bakterinin ya da mantarın oluşma sebebi merak ediliyor. Bu sebep ile bu maddelere ayrı ayrı değinip açıklamak gerekebilir. Öncelikle AirPods ürünlerinin yayılan elektromanyetik dalgalarla beyin hasarına sebep olup olmadığına değinebiliriz.
AirPods Zararlı Radyasyon Yayar Mı?
Doğrudan beyine giden elektromanyetik dalgalar, kansere sebep olabilir ya da beyin fonksiyonu ile ilgili zararlara sebep olabilir diye düşünülmekte. Bu konunun üzerine yapılan bazı bilimsel çalışmalar da bulunmakta, sosyal medyada dönmekte olan bazı tartışmalar da bulunmakta.
Bazı söylentiler daha çok AirPods hakkında ya da diğer Bluetooth kulaklıklar hakkında beyin hasarlarına sebep olabileceğini belirtiyor. Hatta kısa bir zaman önce TikToK uygulamasında AirPods ürünlerinizden kurtulmanız için sizleri uyaran bir video gündem oldu. Apple’ın Bluetooth kulaklığının bir zaman sonra beyne zarar veren alçak frekansla sahip radyasyonlar yaydığını ileri sürdü. Videoda, AirPods kulaklıkların tam olarak kafanın içerisinde yer edindiğini ve bu sebeple beyne yakın olduğu için düşük frekanstaki dalgaların beyninizi etkileyerek zarar verdiği söyleniyor. Bu videonun ardından Facebook uygulamasında da bu düşünceyi desteklemekte olan ve AirPods’ların kansere sebep olduğunu iddia eden başka bir video da insanların panik etmesine yol açtı.
Bilim insanları ve sağlık görevlileri bu teorilerin doğru olmadığını ve Facebook yetkililerin paylaşılan videonun yanlış bilgi içerdiğini ortaya koyması ile panik yapacak bir durum olmadığı anlaşılıyor. AirPods, diğer Bluetooth kulaklıklar gibi kablosuz teknolojik ürünlerin zarar oluşturduğuna dair herhangi bir kanıt olmadığını söyleyen pek çok uzman, sağlık görevlisi ve bilim insanı görüşlerini aktarmıştır.
AirPods İşitme Kaybına Yol Açar Mı?
Normal ve sağlıklı bir kulağa gelen ani seslere karşı koruma sağlama mekanizması bulunuyor kulağımızda. Ancak AirPods gibi ya da diğer Bluetooth kulaklıklar gibi kulak içi kulaklıklar zararlı etkilere karşı koruma sağlayan mekanizmamıza zarar verebilmektedir.
Kulak burun boğaz uzmanı olan Prof. Dr. Mustafa Gerek’in açıklamalarına göre kulak kepçesi ve dış kulak yolu kanalı, dıştan gelmekte olan sesi toplayarak dış kulak yolu kanalından kulak zarına ulaştırıyor. Kulak zarımız da titreşip, bu sesleri kemikçikler aracılığı ile iç kulağa doğru yirmi yedi kat artırıp iletiyor. Ancak burada korucuyu mekanizmalardan bazıları bulunuyor. Kaslar kasılarak kemikçiklerin çalışmasını engelleyip, ani ses artmasında kulağımızın zarara uğramasını önlüyor.
Uzun bir süre yüksek ses ile kulaklıktan duyulan seslere kulağı maruz bırakmak buralardaki hücrelere zarar veriyor. Bu zarar genelde kalıcı işitme kaybına yol açabiliyor. Mekanizmanın sağlıklı çalışması için seslerin dışardan gelmesi daima tercih edilmekte ve faydalı görülmektedir. Böylece koruyucu olan mekanizmaların da devreye girmesi sağlanır. Daima yüksek seslerin etkisinde olunduğunda bu koruyucu mekanizma da yorgunluk seviyesine bağlı devre dışı kalabilir ve seslerin iç kulağımızda oluşturacağı darbelerle işitme kaybı oluşabilir.
AirPods Kulakta Mantara ya da Bakteriye Sebep Olur Mu?
Kulakta mutlaka sağlanması gereken hava giriş-çıkışları kulaklıklarla ya da başka bir şekilde engellendiği zaman, kulakta mantar ilk sırada gelmek üzere birçok bakteri oluşumunun yolunu açabilmektedir. Bu sebeple AirPod’lar kulağın hava girişini tıkayan kulak içi kulaklıklardan olduğu için mantar ve bakteri oluşumuna sebep olabilir.
Konu ile ilgili Prof. Dr. Mustafa Gerek’in açıklamalarında değindiği gibi kulaklık takmayı seven ya da ihtiyaç duyan insanlar kulak üstü büyük kulaklıkları tercih edebilir. Tabii işitme sağlığı açısından zorunlu olarak kullanılması gereken işitme cihazları hariç tutuluyor. Ancak işitme cihazlarında zaten tasarlanmış olan kalıplarda delikler bulunuyor ve dış kulak yolundan kulak zarına doğru havalanmayı sağlıyor.
AirPods ya da diğer kablosuz kulaklıklar kullanıldığında kulağı tamamen tıkıyoruz ve böylece içeride hava hapsederek kapalı bir ortam oluşturuyoruz. Oluşturulan kapalı ortam ıslandığı zaman, terlediği zaman ya da havalanamadığı durumlarda bu ortamda özellikle mantar olmak üzere pek çok enfeksiyon, dış kulak yolu enfeksiyonu geçirilebiliyor.
Bunun haricinde dış kulakta dış kulağın kendine özel bir salgısı bulunuyor. Bu özel salgı içeride bakterilerin ve mantarların yer edinmesini engelliyor ve insanlar fark etmeden bu salgı dışarıya atılıyor. İnsanlar kulaklık takınca bu salgıların dışarıya atılması da engelleniyor. Böylece salgı içeride birikmeye başlıyor ve bazen daha gerilere doğru gidip kulakların tıkanmasına sebep olabiliyor.
AirPods’un Zararlı Etkilerinden Nasıl Korunabilirim?
AirPods ya da diğer Bluetooth kulaklıkları kullandığınızda oluşabilen zararlı etkilerin önüne geçmek amacıyla bazı önlemler bulunmakta. Bu önlemlerden bazıları:
- İdeal kullanma süresine dikkat etme
- Ses yüksekliğini uygun seviyede tutma olarak bilinmekte.
Uzmanlar normal şartlarda kulaklık kullanımının 15 dakikayı geçmemesini öneriyor. Kulaklık kullanılacaksa eğer, gün içerisinde kesinlikle ve kesinlikle araya belirli zaman aralıklarının konulması gerektiğini belirtiyorlar. Müzik dinlenecek ise sesin kulaklıktan değil açık ortamdan dinlemesi, film izlenecekse de aynı şekilde kulaklık kullanmadan izlenmesini öneriyorlar. Kulaklık kullanmak mecburiyeti bulunuyor ise ya da kulaklığı takmak istiyorsanız; kulak kepçenizi kapatan, kanalı da kapatmayacak kulaklıkların kullanılması gerektiği belirtiliyor.
Ses yüksekliğine gelinirse 110 dB ses düzeyinden yüksek seslerin zararlı olduğu belirtiliyor. Hatta 110 dB jet motorun gürültüsü olarak tanımlanıyor bu yüzden mümkün olduğu kadar kısa süre maruz kalınmalı. Ancak ideal ses düzeyi 60 dB ile 70 dB aralığındaki sesleri kapsıyor. Buradaki değerler dışarıdan duyulan seslerde geçerlidir. Kulağın içine yerleştirilen kulaklıklardan bu sesler daha yüksek duyulmakta. Örneğin dışarıdan 65 dBlik bir ses duyuluyorsa aynı sesin kulaklık ile dinlenmesi durumunda bu ses 85 dB olarak algılanabilmektedir. Hatta dış kulağın kapanması ile kapalı bir ortam oluşturuluyor ile kulak zarı da daha fazla baskı altında çalışabilmektedir.