Alçıya alınmış ayak, özellikle ilk bir hafta içerisinde yüksekte tutulmalıdır. Bu durum, ayağın eski sağlığına kavuşması için önemlidir. Peki, alçılı ayak neden yüksekte tutulur? İçeriğimizi okuyarak konuyla ilgili bilgi alabilirsiniz.
Ayak kırıldığı zaman alçıya alınarak tedavi edilir. Ancak alçılı ayak bir süre sonra şişmeye başlar. Ödemin azalması amacıyla alçılı ayağın en az bir hafta boyunca yüksekte tutulması gerekir.
Alçılı Ayak Ne Kadar Yüksekte Tutulur?
“Alçıya alınan ayak nasıl durmalı?” sorusunun cevabı, ayağın daha hızlı iyileşmesini sağlamasıdır. Alçılı bacak altına, 2-3 yastık konmalıdır. En az 48 saat bu şekilde ayağın yastık üzerinde durması gerekir. Tabii ki, her hastanın durumu farklılık göstereceğinden doktor tavsiyesine uyulmalıdır.
Ayak kırıldığı zaman, dikkat edilmesi gereken daha pek çok konu vardır. Örneğin, alçılı ayağın üstüne basmak, iyileşme sürecini sıkıntıya sokar. Ayrıca hekim, izin verene kadar yürümemek gerekir. Üzerine ani basılması durumunda mevcut kırığın ya da çatlağın daha da artmasına sebep olabilir.
Alçılı Ayak Neden Ağrır?
Alçı, çok sıkı yapıldıysa sinirlere ve kırık olan bölgeye aşırı baskı yapar. Bu durumda ise alçıya alınan ayakta ağrı ve yanma ortaya çıkabilir.
“Omuz kırığı ne kadar sürede kaynar?” merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.
Alçılı Ayakla Nasıl Uyunur?
Uyumak için yatağın ortasında olmak, daha güvenlidir. Ayak altına yastık koyup etrafını da yastıklar ile çevirerek emniyeti sağlamak mümkündür.
Alçıya Alınan Kırığın Ağrıması Normal mi?
Kırık olan alanın hem tedavi öncesinde hem tedavi sonrasında ağrıması normaldir. Bunların nedeni, aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Bölgede kan dolaşımı azdır.
- Kırık bölgede ödem oluşmuştur.
- Kaslar, hareketsiz kalmıştır.
- Bölgede zedelenme meydana gelmiştir.
Tüm bu sebeplerden dolayı alçıya alınan ayak ya da kırık olan herhangi bir bölgede ağrı yaşanması olağandır.
Alçı, çıkarıldıktan sonrasında da ağrı görülebilir. Çünkü hareketsizlik, kemiğin zayıflamasına yol açar. Bu sebeple alçı çıktıktan hemen sonra fizik tedaviye başlamak, çok daha faydalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Alçı Çıktıktan Sonra Kaç Günde Yürünür?
Ayak kırığının tamamen iyileşmesi, uzun sürer. Kişiden kişiye ve kırık yerin durumuna göre değişmekle birlikte 1-3 ay arası tam iyileşme gerçekleşir.
Ayaktaki Alçı Islanırsa Ne Olur?
Alçıya alınan ayak ıslanırsa ve nem cildin iç bölgesine inerse kuruması kolay olmamaktadır. Bu durum ayakta; kızarıklığa, kaşıntıya ve enfeksiyona sebep olabilir.
3 Haftada Alçı Çıkar mı?
3 hafta sonrasında radyolojik inceleme yapılır. Kırık bölgenin pozisyonunda kayma olup olmadığı tespit edilir. Eğer ekstra bir sıkıntı yoksa 5-6 haftanın sonunda alçı çıkarılır.