Kedilerin doğum yapmasının ardından hem bedenlerinde hem de psikolojilerinde çeşitli değişiklikler gösterir. Psikolojisinde meydana gelen değişiklikler sonucunda da daha öncesinde yapmadığı ya da size garip gelecek hareketler sergileyebilirler. Kedilerin ısırması da bu hareketler arasında yer alır. Böyle bir durumla karşılaşan kedi sahipleri “Anne kedi yavrularını neden ısırır?” sorusunun cevabını merak eder.
Anne kedinin yavrusunu ısırmasının çeşitli nedenleri olabilir. Başlıca nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Sosyal eğitim
- Temizlik
- Oyun isteği
- Stres
Nedenler hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunuzda “Anne ya da baba kedi yavrusunu neden ısırır?” sorusunun cevabını bulmanız kolaylaşır. Kedinizin bu hareketi neden yaptığını daha iyi kavrayabilirsiniz.
Sosyal Eğitim
Anne kediler, yavrularını nasıl davranmaları gerektiği konusunda eğitir. Eğitim esnasında ise yavrularına belirli sınırlar koyar. Yavru kediler sınırları aştığında ise anne kedi ısırarak yavruyu uyarabilir. Böylelikle yavru kedi hareketinde bir problem olduğunu anlar ve sonrasında aynı hareketi tekrarlamaz.
Anne kedi eğer eğitim için yavrusunu ısırıyorsa bu ısırığın yavruya herhangi bir zararı bulunmaz. Ancak ısırık yavrunun bedenine zarar veriyorsa farklı bir nedeni olabilir. Anne kedinin ısırdığı zamanları gözlemleyerek nedenini daha hızlı bir şekilde çözebilirsiniz.
Temizlik
Kediler doğum yaptıktan sonra yavrularını belirli aralıklarla temizler. Temizlenmesi zor bölgeleri kimi zaman ısırarak temizleyebilirler. Kendi temizliklerini yaparken de ısırmayla karşılaşabilirsiniz. “Temizlik esnasında neden anne kedi yavrusunu ısırıyor?” sorusunu soruyorsanız, öncelikli olarak endişelenmenize gerek yoktur. Ancak her ihtimale karşı yavru kedinin herhangi bir zarar görüp görmediğini kontrol etmeniz faydalı olur.
Oyun İsteği
Kediler oyun oynarken hem sahiplerini hem de yavrularını ısırabilir. Oyun esnasında genellikle yavrularına avlanmaya dair eğitimler de verirler. Isırma da avlanmanın ortaya çıkardığı doğal bir dürtüdür. Anne kedi kimi zamanlarda yavrusunu ısırır ve bu oyunun bir parçası olarak kabul edilir. Yavru kedi ısırmadan herhangi bir rahatsızlık duymaz. Yine bu noktada da yavru kedinin kontrolünün yapılması büyük önem taşır.
Stres
Kediler, stres seviyeleri yüksek olan hayvan grupları arasında yer alır. Kimi zaman en ufak değişiklikler bile kedilerin strese girmesine neden olabilir. Doğum gibi büyük olaylarda ise kedilerin strese girmesi çoğu zaman kaçınılmazıdır. Bu yüzden doğum sonrasında strese girip yavrularını ısırabilirler.
Stres kaynaklı ısırmalarda ilk iş olarak kedinize konforlu bir alan yaratmalısınız. Eğer ısırma problemi devam ederse bir veterinere götürmeniz gerekir. Veteriner ne yapmanız gerektiği konusunda size en iyi tavsiyeyi verecektir.
Görüldüğü üzere “Anne kedi yavrularını neden ısırır?” sorusunun cevabı kediden kediye değişkenlik gösterir. Önemli olan kedinizi iyi bir şekilde gözlemleyip temel nedenini bulmaktır. Nedenini çözdükten sonra önlemler alarak ısırma problemini ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer ısırma yavru kediye zarar vermiyorsa ve sebebi oyun isteği ise ortada bir sorun yoktur.
Kedinizin burnunda beyazlama oluyorsa, Kedilerin Burnu Neden Beyazlar? yazımıza göz atabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
[toggle title=”Anne Kedi Yavrusuna Zarar Verir mi?” state=”close”] Strese bağlı problemler olduğunda kimi zaman anne kediler yavrularına zarar verebilir. [/toggle]
[toggle title=”Anne Kedi Yavrusunu Ne Zaman Terk Eder?” state=”close”] Yaklaşık 2-3 ay içerisinde anne kedi yavrusunu bırakır. Yavrular bağımsız bir şekilde hayatına devam eder.[/toggle]
[toggle title=”Kediler Kaç Ay Anne Sütü Emer?” state=”close”] Genellikle yavru kediler 2 ay anne sütü emer.[/toggle]