Sağlık

Ateş Nasıl Düşürülür? En Etkili Ateş Düşürme Yöntemleri Nelerdir?

ates nasıl düşürülür

Yüksek ateş, her yaş grubundan bireyde birçok farklı sebepten ötürü görülebilen bir rahatsızlık türüdür. Hava değişimleri, bünyesel zayıflıklar ve salgın hastalıklar ateş yükselmesine sebebiyet verebilir. Vücutta yükselen ateşe kontrollü bir şekilde müdahale edilmezse, hastalık dereceleri beklenmeyen boyutlara yükselebilir. Kış aylarında bulunduğumuz şu dönemde açan güneş hastalıklara davetiye çıkarabilmektedir. Ateş, gribal enfeksiyonlar ve mide bulantıları bu dönemde kaydedilen rahatsızlık türlerinden.

En etkili ateş düşürme yöntemlerinden birkaçını bilmemiz kendi sağlığımız ve ailemiz için önemlidir. Ateş düşürme konusunda, bilgi sahibi olmamız doktor müdahalesinden önce uygulayacağımız doğal yöntemler hayat kurtarıcı olabilir. O halde hazırsanız, bildiklerimizi tazeleyerek yeni bilgiler öğrenmek için tam zamanı! Peki ama nasıl? Ateş nasıl düşürülür? Bebek ve yetişkinlerde farklı sonuçlara gidebilen ateşin, düşürülmesi için uygulanan yöntemleri sizler için derledik.

Yüksek Ateş Belirtileri Nelerdir?

yuksek ates belirtileri
Baş ağrısı, yüksek ateşin getirdiği en yaygın belirtiler arasında.

Mevsim geçişleri ve kış ayları hastalıkların gün yüzüne çıkmak için fırsat kolladığı zamanlardır. Mevsime uygun giyinmeyi ve beslenmeyi bıraktığımız an gribe yakalanmamız an meselesidir. Griple beraber ya da kendiliğinden ortaya çıkan yüksek ateş ise günlük hayatınızı olumsuz olarak etkiler. Havada bulunan virüs ve bakterilerin vücudumuza girmesiyle oluşan hastalıklarda, ateş semptomuyla sıkça karşılaşılır. Ateşin en yayın belirtileri ise şunlardır:

  • Yorgunluk hissi ve hareket etmede zorlanma
  • Baş ağrısı
  • Yeme isteksizliği
  • Soğuk terleme
  • Titreme ve üşüme hissi

Ateşin kesin olarak normal vücut ısısının üstünde olup olmadığını anlamak için ateş ölçer aletler kullanılabilir. Yüksek ateş tespit edildikten çözüm için harekete geçilmesi en doğru çözümlerdendir.

Evde Ateş Nasıl Düşürülür?

yüksek ateş düşürme
Yüksek ateş durumlarında uzmanla görüşmek en etkili çözüm. Ya evde yüksek ateş nasıl düşürülür?

Normal vücut sıcaklığı değerlerinin yani 37 – 38 derecenin üstündeki ölçümlerde çıkan değerler yüksek ateş olarak değerlendirilmektedir. Vücudunuzdaki ateş yükselmesini fark ettiğiniz anda yapabileceğiniz birkaç basit çözüm vardır. Doktora gitmeden önce ateşi kontrol altına almak için bu yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Ancak unutmamakta fayda var, tüm bunlar geçici çözümler olup ateşi kontrol altında tutmak için yeterli olmayabilir. Çok geçmeden bir uzmanla görüşmeniz ileriye dönük problem yaşamanızın önüne geçecektir. Nitekim doktor gözetiminde tedavi edilmeyen yüksek ateş geç müdahale edildiğinde durum hasta adına kötü şekillerde sonuçlanabilmektedir.

Islak Havlu Yöntemi

Islak havlu, herkesin bildiği aile evinde gördüğü ve uyguladığı yöntem olarak nitelendirilirse yanlış olmayacaktır. Nitekim basit gibi görünen bu yöntem, ateş düşürmede oldukça etkili sonuçlar sağlamaktadır. Islak havluları koltuk altı, alın gibi ateşin yoğun hissedildiği noktalara koyarak ateş düşürmeyi denemelisiniz. Çok fazla bölgeye ıslak havlu koymak yerine aynı bölgelerdeki havluları düzenli aralıklar ile kontrol edebilirsiniz.

Ilık Duş Alın

Ateş vücutta hissedilse de kişi üşüme hissi yaşar ve kat kat giyinmek ya da sıcak ortamlarda bulunmak ister. Ancak bunları uygulamak, ateşi daha çok yükseltmekten başka bir fayda sağlamamaktadır. Bunun yerine ılık bir duş almak size kendinizi daha iyi hissettirecektir.

Daha Hafif Beslenin

Ateş, iştahsızlık yapabilir. Bu hissinizi geçirmek için yoğun şeker ve karbonhidrata yönelmek yerine hafif alternatifleri tercih edebilirsiniz. Vücut direncinizi toparlamanıza yardımcı bir salata ve çorba sizlere iyi gelecektir.

Odanızı Serin Tutun

Bulunduğunuz ortamda mikropların ürememesi adına sıcaklığı düşürmenizde fayda var. Serin ya da ılık bir ortamda bu süreci daha kolay atlatabilirsiniz.

Su Tüketimini Arttırın

Vücudumuzda bulunan toksinleri atmanın en etkili yöntemi terleme ya da idrar yoludur. Ateşinizin yüksek olduğu dönemlerde sıvı tüketimini arttırmalısınız. Bu dönemde kaynatacağınız bir nane limon ve beraberinde içeceğiniz su terleme etkisiyle birlikte çabuk toparlanmanıza yardımcı olacaktır.

Ateş Düşürülmesi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

ateş düşürme
Bilinçsiz ateş dürücüsü kullanımının tehlikeli olabileceğini unutmayın.

Yüksek ateş, bebeklerde ve çocuklarda görüldüğünde ebeveynlerde paniğe sebep olabilir. Bu tarz durumlarda ebeveynlerin doktora gitmeden önceki tutumları oldukça önemlidir. Bebekler ve yetişkinlerde de olmak üzere, ateş düşürülmesi konusunda yapılan hatalardan bazıları şunlardır.

  • Kalın kıyafetler giymek/giydirmek.
  • Evdeki eski ilaçlara yönelmemelisiniz. Daha önce ateş düşürmede kullandığınız ilaçlar şu an işe yaramıyor olabilir. İlaç kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
  • Çocuğunuza sıvı tüketmeden yemek için ısrar etmeyin. Ateş halindeki bireyler için düzenli sıvı alımı öncelikli olmalıdır.
  • Başkalarından ilaç talep etmeyiniz. Çocuğunuzun ateşi çıktığında ateş düşürücü ilaçlar için başvuracağınız kişi aynı yaşta çocuğu olan yan komşunuz olmamalıdır. Size en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli ve çocuğunuz ya da sizin için uygun olan ilacı uzman görüşüyle kullanmaya başlamalısınız.

“Ateş nasıl düşürülür?” sorusuna yanıt olarak derlediğimiz bilgiler ilk müdahale için etkili olabilmektedir. Ateş yükselmesi çoğu zaman hemen geçmeyebilir. Özellikle çocuklarda görülen yüksek ateşte mutlaka doktora gidilmeli ve evde müdahale için ısrar edilmemelidir.

Yüksek ateşe direkt etki etmese de içinizi ısıtacak bir şey içmek iyi bir fikir olabilir: Soğuk kış günlerinin şifası ıhlamur.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir