Sağlık

Avuç İçi Şişmesi Neden Olur?

Avuç içi şişmesi neden olur

Herhangi bir fiziksel eylemi gerçekleştirirken sıklıkla kullandığınız ellerinizi bir sabah uyandığınızda şiş ve kızarık görebilirsiniz. Hemen paniğe kapılmayın çünkü avuç içi şişmesi, yaş ya da cinsiyet farketmeksizin her insanın karşılaşabileceği bir rahatsızlıktır. Sizin için araştırdığımız “Avuç içi şişmesi neden olur?” sorusunun cevabına gelin birlikte bakalım. 

Avuç içinde şişlik oluşmasının nedenleri arasında akla ilk gelen,  tıp dilinde Dupuytren kontraktürü olarak geçen bir hastalıktır. Dupuytren kontraktürü, ellerdeki kasların kısalmasıyla eklem hareketlerinin kısıtlanması durumu olarak açıklanır. Hastalık kalıcı hasarlara yol açmaz fakat yine de tedavi edilmesi gereklidir. Peki, bu hastalığın haricinde avuç içi şişmesi neden olur? 

Kişilerin sahip olduğu biyolojik ve çevresel faktörlere göre avuç içi şişliği nedenleri değişiklik gösterebilir. Bu faktörlerden en yaygınları:

  • Genetik Faktörler
  • Yaş – Cinsiyet
  • İklim

Bu faktörlerle birlikte “Avuç içi şişmesi neden olur?” sorusunun cevabı, henüz kesin kanıtlanmamış olsa da genel itibariyle en yaygın sebep olarak genetik faktörler öne çıkmaktadır. Aynı zamanda bazı bilimsel makaleler Dupuytren hastalığına yakalanma sebebinin %80 oranında genetik faktörlere bağlı olduğunu söylüyor. Bunun yanında nedeni bilinmemekle birlikte Kuzey Avrupa kökenine sahip erkek bireylerde sıkça rastlanıldığının da altını çizen araştırmalara ulaşmak mümkün.

Avuç İçinde Ağrılı Şişlik Sebepleri 

Avuç içi şişmesi neden olur?
Avuç içi şişmesi neden olur sorusunun yanıtlarını sizler için bu başlığımızda ele aldık!

Genellikle 40 yaş ve üzerindeki kişilerde rastlanan hipertansiyon ve diyabet hastalığı, avuç içinde ağrılı şişliğin başlıca sebeplerindendir. İki hastalığı başlıca nedenler olarak göstermek doğru değildir fakat yüksek tansiyonu olanların avuç içinde ağrılı şişlik ve kızarıklık görme olasılığı, sağlıklı bireylere kıyasla daha yüksektir. Avuç içinde beze çıkması ise süreç içinde görülen diğer semptomlardandır. 

Hastalığı yaşayan birey, ilk aşamada avuç içinde ağrı hissetmeyebilir. Bu sebepten dolayı hastalığı tespit etmek ilk zamanlar mümkün olmayabilir. Ağrıyı hissetmeyen kişi, avuç içinde şişlik semptomunu yaşar ve günlük hayatta el yıkama gibi eylemleri gerçekleştirmekte zorlanır.

Avuç İçi Şişmesi ve Kızarması Neden Olur?

Dupuytren hastalığının belirtileri arasında en yaygın görülenler şişlik ve kızarıklıktır. Bu şişlikler sert ve deriye yapışmış haldedirler. Avuç içinde deriye yapışan doku tüm parmaklara doğru ilerler fakat yüzük ve serçe parmağı en çok etkilenenler arasındadır. 

Avuç içinde şişlik belirtisi genellikle sağ ve sol elde aynı anda ortaya çıkar. Hastalık derecesi iki taraf için farklılık gösterebilir. Örneğin hastalığı olan birey, sağ el avuç içi damar şişmesi yaşarken eldiven giymekte zorlandığında, sol tarafta sadece ağrı hissetmesi ve daha kolay hareket ettirebilmesi olası bir durumdur. Bir sabah uyandığınızda ellerinizde şişlik ve kızarıklık görmeniz, alerjik rahatsızlık gibi durumlardan da kaynaklanabilir. Doğru sebebi tespit etmek için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Dupuytren Hastalığı Nedenleri 

Avuç içi şişmesi neden olur
Avuç içi şişmesine neden olan Dupuytren hastalığı hakkında detayları öğrenmek için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Genellikle avuç içinde şişlik, kızarıklık gibi semptomlarla tespit edilen bu hastalık, ellerde görüldüğü gibi nadiren de ayak tabanında ortaya çıkabilir. Nedeni henüz kanıtlanmış olmamakla birlikte erkeklerde daha sık görüldüğü ve çoğunlukla kalıtsal sebeplere dayandığı bazı bilimsel makalelerde söyleniyor. 

Diğer bilimsel bir araştırma ise Dupuytren hastalığına sebep olan genlerin çoğunlukla Vikinglerde yani İskandinav kökenlilerde bulunduğunu ve günümüze kadar ulaştığını öne sürüyor. “Avuç içi şişmesi neden olur?” sorusunun karşımıza çıkarttığı diğer cevaplar:

  1. Genetik Etkenler 
  2. Diyabet 
  3. Epilepsi ve Anti-Epileptik İlaçlar 
  4. Alkol ve Sigara Kullanımı

En yaygın olarak görülen neden genetik etkenlerdir. Akıllara hastalığa yakalanma sebebi olarak çeşitli meslek hastalıkları da gelse bu konuda henüz kanıtlanmış bir araştırma mevcut değil. 

Dupuytren Hastalığı Tedavi Yöntemleri  

Tedavi için genellikle ortopedi ya da el cerrahına başvurulur. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları da tercihler arasında olabilir. Doktorlar, hastalığın kolaylıkla tedavi edildiğini fakat ilerleyen yıllar içinde tekrar görülme ihtimalinin de olduğunu belirtir. Hastalığın derecesine bağlı olarak değişiklik gösteren tedavi yöntemleri: 

  • Fasiektomi: Ameliyat sırasında avuç içi ve parmaklarda bulunan kordonları hatta gerekli görülürse deriyi çıkarma işlemiyle yapılan tedavidir. 
  • İğne Fasyotomisi: İlgili bölgeye iğneyle tedavi uygulanır ve bu sayede hastalıklı kısalmış haldeki doku rahatlama gösterir.
  • Dermafasiektomi: Rahatsızlık görülen kısım çıkartılarak yerine vücudun başka bölgesinden deri eklenir.

Eğer avuç içinde ya da ayak tabanında doktor tarafından hafif bir vaka tespit edildiyse süreç sadece takip edilerek atlatılabilir. Ancak bunun için sıkı bir uzmana başvurmanız gerektiğinin altını vurgulamak gerek. 

Yukarıda maddelenen işlemlerde ise kişi genellikle aynı gün içinde hastaneden taburcu olur. İyileşme süresi hastalığın seviyesine ve tedavi türüne bağlı olarak 3-6 hafta arasında değişiklik gösterir. Ek olarak kişi, cerrahi bir işlemin ardından, parmakların işlevini iyileştirme amacıyla tedavi sonrası fizyoterapi sürecine başlamanız da doktorunuzun yönlendirmesiyle mutlaka düşünmeniz gereken bir noktadır.. Sağlıklı bir yaşam sürmek için doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin.

 İçeriğimizi beğendiyseniz ”Parmak Şişmesine Ne İyi Gelir?” yazımız da ilginizi çekebilir!

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir