Sağlık

Ayak Bileğinde Çatlak Ne Kadar Sürede İyileşir?

Ayak bileğinde çatlak ne kadar sürede iyileşir

Kırık vakalarının yanı sıra vücutta en çok oluşan rahatsızlıklardan bir diğeri de ayak bileğinde oluşan çatlaklardır. Bu noktada merak edilen bir soru vardır: Ayak bileğinde çatlak ne kadar sürede iyileşir?

Kemikte oluşan çatlaklar, kemik kırılması olmadan ilgili bölgenin hasar görmesidir. Bu çatlaklarının tedavisinde ise genel olarak ayak alçıya alınır. Ayak bileği çatlağı alçı sonrası ise hastaların durumuna göre fiziksel tedavi uygulamak gerekebilir.

Şiddeti az olan travmalar sonrası oluşan ayak bileği çatlağı için vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. İhmal edilen ayak bileği çatlakları, kemik kırılması gibi daha ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Ayak bileğinde oluşan çatlakların iyileşme süresi ise alınan darbenin durumuna ve kişilerin bünyelerine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Ayak Bileğinde Çatlak Belirtileri Nelerdir?

Ayak çatlakları, vücutta oluşan diğer bölge çatlaklarına göre daha geç fark edilme potansiyeline sahiptir. Çatlaklar düşmeler, darbeler ya da buna benzer başka sebeplerden oluşur. Bilekte çatlak olduğu zaman öncelikle çok keskin bir acı hissedilir. Daha sonra çatlak oluşan bölge şişer ve morarır.

Ayaklarda çatlak oluştuğu zaman hiç vakit kaybetmeden, en yakın hastanenin ortopedi bölümüne başvurmak lazımdır. Ortopedi doktorlarının baktığı ayak bileği çatlakları için en etkili tedavi yöntemi ise o bölgenin alçıya alınmasıdır. Ayak bileği çatlağı alçı süresi ise hastanın iyileşme sürecine bağlı olarak ve doktorun kararına göre en az 3 hafta, en fazla 6 hafta olur.

Kemik Çatlağı Kaç Günde İyileşir?

Kemik çatlağı kaç günde iyileşir
Kemik çatlağı, yaklaşık olarak 3 haftada iyileşir.

Ayağına darbe alan hastaların en çok merak ettiği konulardan biri, “Kemik çatlağı kaç günde iyileşir?” konusudur. Kemik çatlaklarının iyileşmesi genel olarak hastaların yaşına, kemiklerinin durumuna ve bu süreçte kendisine iyi bakmasına bağlıdır. Öncelikle kemik çatlakları oluştuğu zaman hemen ortopedi doktoruna gidilmezse, daha ileri derecede kemik kırıkları oluşma tehlikesi vardır.

Kemik kırıklarının tedavi süreci ise daha uzundur.  “Küçük çatlak kaç günde iyileşir?” sorusunun cevabına bağlı olarak, küçük olan çatlaklar ise yine bazı etkenlere bağlı olarak en fazla 3 hafta içerisinde iyileşir. Çatlak iyileşme süresi, hastaların yaşına da bağlıdır. Buna bağlı olarak çocukların ayak kemiği çatlakları daha kısa sürede, 50 yaş üstü kişilerin ise daha geç iyileşir.

Ayak Bileğinde Çatlak Nasıl Tedavi Edilir?

Çatlak vakalarında ortopedi doktorlarına en çok yöneltilen soruların başında “Ayak bileğinde çatlak nasıl tedavi edilir?” konusu gelir. Ayak bileği çatlaklarında doktorlar öncelikle darbe alan bölgenin röntgenini ister. Röntgen sonuçlarına göre uygun olan tedaviyi hemen uygular. Buna bağlı olarak ayak bileği çatlak tedavi yolları şu şekilde sıralanır:

  • Ayak bileğinin alçıya alınması
  • İlaç tedavisi
  • Fizik tedavi süreci

Ayak bileği alçıya alındıktan sonra hastalar en fazla 1,5 ay alçı kalır. Bu süreçte çatlağın durumuna göre doktorlar ilaç tedavisi de uygular. Alçı alındıktan sonra çatlağın ve ayak bileğinin durumuna göre hastaya göre özel olarak ortopedi doktorunun tavsiye ettiği fizik tedavi seansları yapılır.

Sıkça Sorulan Sorular

[toggle title=”Çatlak Ayak Kırılır mı?” state=”open”] Ayakta oluşan çatlaklar hemen tedavi edilmezse, kemikte yer alan çatlaklar kırılabilir. Bu nedenle bu gibi durumlarda hemen tedavi sürecine başlanması büyük önem taşır.[/toggle]

[toggle title=”Çatlağa Buz Konur mu?” state=”close”] Çatlak oluştuktan hemen sonra alçıya alınma sürecine kadar o bölgeye buz konulması çok faydalıdır. Bu sayede çatlak nedeni ile ortaya çıkan şişlikler azaltılır.[/toggle]

[toggle title=”Ayağımızın Çatlak Olduğunu Nasıl Anlarız?” state=”close”] Başa gelen kazalar sonucunda ayağımızda çatlak olduğunu, ilk etapta oluşan şiddetli ağrıdan ve ayakta hızla oluşan şişlikten anlarız.[/toggle]

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir