Doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrasında bazı nedenlerle kas, kemik ve sinir sisteminde oluşan bozukluklar, bedensel engel olarak tanımlanmaktadır. “Bedensel engel nedir?” soruları, içerisinde farklı yanıtları barındırır.
Bedensel anlamda yeteneklerin kaybedilmesi veya kazanılamamış olması çeşitli zorluklara sebep olur. Engelli bireyler, günlük hayattaki ihtiyaçlarını karşılamada ve toplum yaşantısına katılım sağlama konusunda güçlük çeker. Bu yüzden rehabilitasyon, bakım, korunma, destek ve danışmanlık hizmetleri çok kıymetli bir seviyede yer alır. Bu yazımızda bedensel engel türleri hakkında bilgilendirme yapmayı amaçlıyoruz.
Bedensel Engel Türleri ve Nedenleri Nelerdir?
Doğuştan veya sonradan ortaya çıkabilen bedensel engel çeşitleri:
- Omurga, kol, bacak, el ve parmaklarda görülebilir.
- Uzuvlarda yokluk, eksilik, kısalık veya uzunluk olarak ortaya çıkabilir.
- Kaslarda oluşan güçsüzlük ile şekil bozukluğu biçiminde meydana gelebilir.
Çeşitli kemik hastalıkları ve felçli bireylerde bedensel engelli grubunda sayılmaktadır.
Bedensel engel nedenleri birçok faktöre bağlı olarak çeşitlilik göstermektedir. Bu nedenler genetik olabileceği gibi dış etkenlere göre de şekillenebilir. Genel olarak bedensel engeller;
- Oksijenin yetersiz kalması,
- Ateşli hastalıklar geçirilmesi,
- Trafik ve iş kazaları,
- Çocuk felci ve ateşli hastalıklar,
- Doğum hataları,
- Akraba evliliği ve doğumdan önce annenin geçirdiği rahatsızlıklar,
- Savaş ve terör durumları,
- Doğumdan önce bebeğin radyasyona maruz kalması,
- Küçük yaşta geçirilen viral hastalıklar nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
Engele neden olan durumlar tam olarak anlaşılmalı ve özel bireylerin her aşamada toplumla bütünleşebilmeleri sağlanmalıdır.
Bedensel Engeli Bulunan Bireylerin Özellikleri
Bedensel bir engele sahip olmak kişileri her ne kadar çok zorluyor olsa da yapılacak çeşitli fiziksel ve psikolojik tedavi yöntemleri ile ilerleme kaydetmek mümkün olur. Bedensel engelli bireylerin özellikleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Düşük bir benlik algısına sahip olunur.
- Yetersiz hissedilmesinden dolayı uyum sağlama ve öğrenme bozuklukları görülebilir.
- Bağımsız hareket edilemeyen durumlarda diğer hareketler ekstra kısıtlanır.
- Genel anlamda pasif ve çekingen tavırlar sergilenir.
- Yorgunluk, en çok şikâyet edilen durum haline gelir.
Bedensel olarak engeli bulunan bireylere karşı kendilerini kötü hissedebilecekleri davranışlardan kesinlikle kaçınılmalıdır.
Etrafınızda engelli birey görmeniz durumunda bakışlarınıza ve sergileyeceğiniz tavırlara çok dikkat etmeniz gerekir. Unutulmamalıdır ki şu an herhangi bir engeli bulunmayan herkes, birer engelli adayı konumunda yer almaktadır.
Bedensel Engelli Bireylerle İletişim Önerileri
Fiziksel engelli bireylerle doğru iletişim kurmak adına bazı küçük ama önemli ipuçları bulunur. Bu ipuçları:
- Bedensel olarak engelli olan birey tekerlekli sandalyedeyse, konuşma esnasında ona yaslanmayın.
- Engelli bir kişiye yol tarif edecekseniz, yol şartlarını göz önüne alarak tarif edin.
- Tekerlekli sandalyede oturan bir kişiyle konuşacaksanız, mümkün olduğu kadar aynı hizaya sahip olun.
- Bedensel engelli bireylerin kullandıkları yardımcı cihaz ve protezlere, kendileri istemediği sürece kesinlikle dokunmayın.
- Koltuk değneği kullananlara yardım etmeniz gerekiyorsa, kollarından tutmamaya çalışın.
- Yürüme engeli bulunan kişiler sandalyesine otururken mümkün olduğunca sandalyeyi yakın tutun ve kilit sisteminin aktif olduğunu kontrol edin.
- Tekerlekli sandalyeyi itmeniz gerekecekse, itme öncesinde izin almayı unutmayın.
Bedensel engelli hastalıkları ve yaşanılan çeşitli zorluklar için onları ötekileştirmeden destek olmalısınız. Özellikle engelli bireylere toplumsal alanlarda sağlanan avantajlara gerekli saygıyı mutlaka gösterin.
Herkesin birbirini düşündüğü ve bu doğrultuda yaşam alanlarına özen gösterdiği takdirde, insanlar arasında daha sağlam köprüler kurmak mümkün olur. Karşılıklı sevgi ve saygı konusunda engelleri ortadan kaldırmak, yaşamı fazlasıyla kolaylaştırır. Yazbuz.com sağlık ve tüm önemli konularda okuyucularının yanında yer almayı sürdürmektedir.
Sık Sorulan Sorular
[toggle title=”Bedensel Engelli Nasıl Olur?” state=”open”]İskelet yapısında bozulmaların olması ve bu doğrultuda kaslarda güçsüzlük yaşanması sonucu bedensel engel ortaya çıkar. Eklemlerde sertlik ve şekil bozuklukları engel oranını arttırır.[/toggle]
[toggle title=”Bedensel Engelli Raporu Nasıl Alınır?” state=”close”]Bedensel olarak engelli raporu alabilmek için Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği hastanelere başvurmak gerekir. Sonrasında uzman doktorlar tarafından muayene yapılmaktadır. Bunun sonucunda engelli raporu alınabilir.[/toggle]
[toggle title=”Ortopedik Engelli Ne Demek?” state=”close”]Kas ve iskelet sistemlerinde eksiklik ve kabiliyet kaybı olanlara ortopedik engelli yani bedensel engelli denmektedir. Yazbuz.com sağlık alanında ve birçok konuda yaptığı bilgilendirmelerle kullanıcılarının beğenisini kazanmaktadır.[/toggle]