Bitkiler

Benjamin Yaprakları Neden Sararır?

Benjamin Yaprakları Neden Sararır?

“Benjamin yaprakları neden sararır?” sorusu bitkiye sahip herkesin zaman zaman merak ettiği bir sorudur. Bilimsel ismi ‘Ficus Benjamina’ olan bu çiceğin, özellikle bazı dönemlerde yaprakları sararır ve dökülür. Peki bu neden gerçekleşir ve nasıl önlenir? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Benjamin Yaprağı Sararma Nedenleri

Benjamin Yaprakları Neden Sararır?
Benjamin yaprağı farklı nedenlerle sararabilir.

Bu bitkinin yapraklarının sararmasının nedeni, genellikle ortamdaki ani fizyolojik değişimlerdir. Başlıca nedenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Soğuk hava akımı
  • Soğuk su
  • Karanlık mekan
  • Mevsim

Yukarıda bahsedilen etkenler benjamin çiçeğinin sararmasına neden olabilir. 15-21 derece oda sıcaklığı ve pencerelerden alacağı dolaylı ışık, bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için oldukça önemlidir.

Benjamin Çiceklerinin Zarar Görmesi Nasıl Engellenir?

Sonbahar ilerleyip günler kısaldıkça, benjamin üzerindeki yeşil yapraklar genellikle düşer ve bitki neredeyse çıplak kalır. İlkbaharda yeni bir büyüme akışı başlarken bazı yeşil yaprakların düşmesi doğaldır. Bitkinin zarar görmesi aşağıdaki yöntemlerle engellenebilir:

  • Bol ışık alan ancak doğrudan güneş almayan bir pencerenin yanına yerleştirilmesi,
  • Sadece oda sıcaklığında su alması,
  • Sulamalar arasında kurumaması veya ıslak kalmaması,
  • Alınan yerden eve getirilirken bile soğuk hava akımlarından korunması.

Bu hususlara dikkat ederek bitkinizi olası zararlardan muhafaza edebilirsiniz.

Domates neden çiçek döker?” yazımız da ilginizi çekebilir.

Benjamin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Ağlayan incir olarak da bilinen benjamin bitkisi tropikal ve subtropikal iklimlerde geniş yapraklı bir ağaç olarak büyür. Bitkiyi ev ve ofislerde bir dekor olarak görmek oldukça yaygındır. Bitkinin yaprakları, yaşadığı çevreye oldukça duyarlıdır. Bu yüzden ani değişimler ağlayan inciri sert bir şekilde etkileyebilir. Benjaminin bakımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar aşağıda verilmiştir:

  • Işık: Ağlayan incir, bol miktarda dolaylı güneş ışığı alabileceği aydınlık bir odaya ihtiyaç duyar. Kendi habitatında, genellikle yarı gölgeli koşullarda yetiştirilir ancak iç mekanlarda gelişmek için fazla miktarda ışığa ihtiyaç duyar. Bu bitki, daha iyi aydınlatma koşulları bulunsa dahi taşınmaya karşı yüksek bir toleransı olduğu için fazla ışıklandırmaya her zaman olumlu bir tepki vermeyebilir. 
  • Toprak: Bitki için herhangi bir kaliteli saksı toprağı muhtemelen iş görür. Ağlayan incir ağacı, organik madde açısından zengin toprağa ihtiyaç duymaz. İçinde perlit ve vermikülit gibi mineraller bulunan toprak, suyu dengeli dağıtarak bitkiye daha iyi gelecektir.
  • Su: Bitkinin sürekli olarak nemli tutulması gerekir ancak fazla su zararlıdır. Çok fazla su içinde beklerse bitkinin yaprakları düşer ve kök çürümesi gerçekleşebilir. Doğal ortamlarında, benjamin bitkileri tipik olarak kuru mevsimin başında yapraklarını dökerler. Bu da onları nemdeki değişikliklere karşı çok hassas hale getirir.
  • Gübre: Bu bitkiler oldukça fazla besin tüketirler ve büyüme mevsimi boyunca çok fazla gübre gerektirirler. Hızlı büyürler ve ilkbahar-yaz aylarında aylık, sonbahar-kış aylarında ise iki ayda bir gübrelemeden yararlanırlar. Tüm ideal şartlar sağlanmasına rağmen bitki yaprak döküyorsa, biraz magnezyum takviyesi oldukça yararlı olacaktır.

Siz de bakım sırasında bu noktalara dikkat ederek ev veya ofislerinizde benjamin çiçeği büyütebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bir Ficus Benjamina'yı Ne Sıklıkla Sulamalısınız?

Yetiştirme koşulları iyiyse, benjamin bitkisini genellikle haftada bir kez sulamanız yeterli olacaktır. Saksının boyutuna, bitkiye ve odanın sıcaklığına bağlı olarak daha sık veya daha az sulamanız gerekebilir.

Benjamin Bitkisinin Doğrudan Güneş Işığına İhtiyacı Var mı?

Benjamin bitkisi bolca dolaylı güneş ışığını sever. Ağacın yaprakları yazın dışarıda vakit geçirmekten keyif alır, ancak ağlayan incir alışmadığı sürece doğrudan güneş ışığından korumak önemlidir.

Bitkinin Sararan Yapraklarını Kesmeli miyim?

Tamamen sarı bir yaprak gördüğünüzde, onu steril bir kesme aleti kullanarak bitkinizden kesmelisiniz. Bu yaprağı koparmak, bitkinin besinlerini sağlıklı yapraklara odaklamasını sağlar. Sarı bir yaprak klorofilini (pigmentini) kaybetmiştir ve sorunu düzeltseniz bile tekrar yeşile dönemez.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir