Bilim

Berk Madde Nedir? Berk Madde Örnekleri Nelerdir?  

Berk Madde Nedir? Berk Madde Örnekleri Nelerdir?  

Madde kavramı bizlere okul çağından beri; kütlesi olan ve herhangi bir alanı kaplayan, her şey olarak öğretilmiştir. Maddeler; evrende katı, sıvı ve gaz olarak bulunur. Bununla birlikte nitelik olarak da farklılaşır. Esnek, pürüzlü ve berk olarak üç kategoride, madde nitelikleri incelenir. İlk defa berk madde kavramını duyanlar “Berk madde nedir?” sorusuna yanıt aramaktadır. Bizler de sizler için berk maddeyi tanımladık ve örneklerini verdik. Gelin, sıklıkla karşılaştığımız bu maddeler hakkında detaylı bilgilere birlikte bakalım.

Berk Madde Nedir?

Berk Madde Nedir? Berk Madde Örnekleri Nelerdir?  
Berk madde, esnemeyen katı maddelere denir.

Sert olan ve deforme olduktan sonra eski haline dönmeyen maddelere, berk madde denir. Bu maddeler tipik olarak; sıkıştırmada güçlü, çekmede zayıftır. Bu, üzerlerine bastırılan çok fazla kuvvete dayanabilecekleri anlamına gelir. Ancak üzerlerine bir kuvvet çekilirse, kolayca kırılabilirler. 

Konuyu daha net anlamanız için birkaç kısa örnek verebiliriz. Derslerde de sıklıkla sözü edilen kağıt, spesifik bir berk madde örneğidir. Yırtıldığında, yapıştırsanız dahi eski haline gelmesi imkansızdır. Bu durum, bahsi geçen maddelerin tamamı için geçerlidir. Hasar aldığında eski haline dönemiyorsa, “Berk madde nedir?” sorusunun yanıtını verebilirler. Şimdi, örneklerini daha yakından inceleyelim. 

Aydınlatılmış cisimler nelerdir?” yazımız da ilginizi çekebilir.

Berk Madde Örnekleri Nelerdir?

Bu tür maddelerin kuvvet uygulandığında eski hallerine dönmemelerinin nedeni, atomları arasında çok güçlü bir bağın bulunmasıdır. Kırılgan bir malzemeye kuvvet uygulandığında atomlar arasındaki bağlar kopar ve malzeme parçalanır. 

Sizler için berk madde örneklerini aşağıda sıraladık:

  • Cam , silis kumundan yapılmış sert, kırılgan bir malzemedir. Cam kırıldığında küçük parçalara ayrılır.
  • Seramikler kilden yapılmış sert, kırılgan malzemelerdir. Kırıldıklarında genellikle keskin parçalara bölünür.
  • Yumurta kabukları , kırılgan bir malzeme olan kalsiyum karbonattan yapılmıştır. Kırıldıklarında eski hallerine dönemezler.
  • Buz , sudan yapılmış kırılgan bir malzemedir. Kırıldığında eski şeklini geri kazanamaz.
  • Kağıt , selüloz liflerinden yapılmış malzemedir. Yırtıldığında orijinal şekline geri dönemez.

Birkaç örneğinin yukarıda verildiği berk maddeler, çeşitli sebeplerden ötürü zarar görebilirler. Bu nedenler; darbe, düşme, nem, ısı ya da soğuk gibi dış faktörler olarak sayılabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Berk Madde Işığı Geçirir Mi?

Bir malzemenin ışığı geçirip geçirmediği, onun yapısı ve bileşimi tarafından belirlenen optik özelliklerine bağlıdır. Berk maddeler çok çeşitli optik özelliklere sahip olabilir. Cam gibi bazıları şeffaftır ve ışığın içinden kolayca geçmesine izin verir. Seramik gibi diğerleri opaktır ve ışığın içlerinden geçmesine hiç izin vermez.

Kağıt Berk Madde Olmasına Rağmen Neden Işık Geçirir?

kağıt yarı saydam bir berk maddedir. Bu durum, içlerinden bir miktar ışığın geçmesine izin verir.

Berk Madde Neye Denir?

Sert ve zarar gördükten sonra eski haline dönemeyen maddelere berk (kırılgan) madde denir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir