Psikoloji

Boşluk Hissi Nedir? Boşluk Duygusu Nasıl Geçer?

Boşluk Hissi Nedir? Boşluk Duygusu Nasıl Geçer?

Ne iyi ne de kötü hiçbir şey hissetmemek, zaman zaman hepimizin başına geliyordur belki. Ancak nasıl ortaya çıkıyor bu boşluk hissi? Bir hüzün mü yoksa bir melankoli mi? Bu his, hiç de az görünmüyor ve hayatımızı büyük ölçüde etkiliyor. Peki, duygusal boşluk nedir? Boşluk hissi nedir ve nasıl geçer? Gelin hep birlikte bu sorunun cevabına bakalım ve nasıl aşabileceğimizi anlayalım.

Boşluk Hissi Nedir?

Boşluk hissi, yaşanılan şeylere karşı herhangi bir duygu beslememe durumudur. Yani, bir hissizlik hali olarak da görülür. İnsan, düşünürken ve akıl yürütürken aynı zamanda çeşitli duyguların da etkisindedir. Beynin olaylara karşı iyi de olsa kötü de olsa ihtiyacı vardır. Ancak boşluk hissinin ortaya çıkmasıyla insan, çok huzursuz olur.

Genellikle stresli, yoğun ve duygusal olarak yıpratıcı bir süreçten geçiyorsak bu his ortaya çıkar. Yaşadığımız bazı olaylar, boşlukta hissetmemize sebep olabilir. Sevgilimizden ayrılmamız, işimizi kaybetmemiz veya sevdiğimiz birini kaybetmek, bu hissi oluşturabilir. Hedeflerimiz için motivasyonumuz kalmadığında, yalnızlık gibi durumlarda boşlukta hissedebiliriz.

Boşluk hissinin bazen bir ruhsal hastalık durumlarından da kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Özellikle borderline kişilik bozukluğu gibi bazı kişilik bozukluklarında duygusal boşluk görülebilir. Ruhsal hastalık ve kişilik bozukluklarında bu his daha uzun süreli olarak görülmektedir. Boşluk hissi psikoloji alanında sıkça karşılaşılan bir durumdur.

Boşluk Hissi Belirtileri

Boşluk Hissi Belirtileri
Boşluk hissinin birden çok belirtisi olabilir.

Birçoğumuzun ara sıra da olsa deneyimlediği boşluk hissinin belirtileri vardır. Bunları bildiğimizde belki de daha çabuk bu histen kurtulabilir ve yolumuzu çizebiliriz. Genel olarak kısa süreli görülen bir his olsa da bazen çok daha fazla uzun sürebilir. Öyleyse, duygusal boşluk hissi belirtileri nelerdir? Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Yaşanılan duyguyla ve yakındaki kişiler arasında bir kopukluk ve uzaklık vardır.
  • Hayat sadece geçip gidiyormuş gibi gelir ve hayattan hiçbir şekilde keyif almaz.
  • Kişi, kendini hiçbir yere ait hissetmez.
  • Sevgi duygusuna da yabancı olduklarından doyuma ulaşamazlar ve bağlılıkla ilgili sorun yaşayabilirler.
  • Hayattaki herhangi bir durumla ilgili mücadele etme gücü bulamaz ve çaresizlik hisseder.
  • Bağımlılıkları olabilir, artabilir veya yeni bağımlılıklar yaratabilir.
  • Arttıkça psikolojik hastalıklarla karşı karşıya kalabilirler.

Boşluk hissi bu belirtileri gösterir ve sıklığı arttıkça uzun süre boyunca hayatımızdan çıkmayabilir. Kişi, rahatsızlığı olmasa da bedensel olarak sorun yaşayabilir. Özellikle geçmeyen boşluk hislerimizde bir uzmandan destek almamız çok daha doğru olacaktır. Peki, kendimizi boşlukta hissetmemizin nedenleri nedir?

Neden Boşlukta Hissederiz?

Boşluk hissinin nedeni için birçok durum vardır. Bunlardan birini yaşadığımız zaman kendimizi, hiçbir duyguya sahip değilmişiz gibi hissedebiliriz. Şimdi bu durumun neden olabildiğine değineceğiz. Bunları görmemiz ve bilmemiz aşmamız için de çok önemlidir. Öyleyse boşluk hissinin neden olduğunu öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Kendimizle Olan Temasımızı Kaybetmek

Az önce belirttiğimiz gibi boşluk hissine kapıldığımızda yaşadığımız duygularla dolayısıyla kendimizle temasımızı kaybedebiliriz. Bu durum ise boşluk hissinin daha fazla uzamasına neden olabilir. Belirli hedefimizin veya hayalimizin olmaması, boşlukta hissetmemize neden olabilir. Yine, kötü bir ilişki veya işte yaşadıklarımızdan dolayı da bu hisle karşılaşabiliriz.

Çözülmeyen Deneyimler

Bazı zamanlarda boşluk hissi, uzun bir yas sürecinden kaynaklı da olabilir. Hepimiz, hayattayız ve iyi, kötü olaylara tanık oluyoruz. Çocukluğumuzda yaşadığımız acı verici bir olay ve daha başka kötü deneyimler, açığa çıkmadıkça farklı şekilde kendini gösterir. Geçmişte yaşadığımız olaylarla ilgili konuşmak ve düşünmek bazen acı verici olabilir. Ancak bir psikolog ile bu olayları konuşmamız, ruh sağlığımız için oldukça önemlidir.

Kendimize İyi Bakmamak

Bazı insanlar, kendilerinden önce daima başkalarını düşünür. Böylece kendi ihtiyaçlarını unuturlar ve bu da zaman içinde boşlukta hissetmemize neden olabilir. Ayrıca başkalarını mutlu ettikçe kendimizin de mutlu olduğunu düşünebiliriz. Ancak kendi istek ve ihtiyaçlarımıza yönelmemek, boşluk hissinin oluşmasına neden olabilir. İlerleyen süreçte de bu süreç daha fazla uzayabilir.

İyi İlişkilere Sahip Olmamak

İyi arkadaşlar veya aileye sahip olmak ve bu ilişkileri güçlendirmek, oldukça önemli bir konudur. Burada önemli olan kaç arkadaşımızın olduğu değil, ilişkilerimizin kalitesidir. Konuşmak, aktivitelere katılmak, dinlemek ve dinlenmek, hayatımızın önemli bir parçasıdır. Bunların hayatımızdan eksik olması da duygusal boşluğu yanında getirebilmektedir.

Boşluk Hissi ve Depresyon

Boşluk Hissi ve Depresyon
Boşluk hissi ve depresyon arasında derin bir bağ vardır.

Boşluk hissinin depresyonla bir bağlantısının olup olmadığı da merak edilir. Bunun için ilk olarak depresyonun belirtilerine bakmamız gerekir.  Depresyon semptomları genel olarak aşağıdaki şekilde karşımıza çıkar.

  • Azalmış motivasyon
  • Enerjisizlik
  • Çaresizlik
  • Aşırı veya az uyku
  • İnsanlarla bir arada olmaktan zevk almamak
  • Suçlu ve değersiz hissetmek

Bazı çalışmalara göre depresyonda olan kişilerin hüzün değil boşluk hissettiği düşünülmektedir. Depresyonda boşluk hissi, umursamazlık, hiçbir şeyle ilgilenmemek gibi görülebilmektedir. Ancak her zaman boşluk hissinin depresyon olmadığı da söylenir. Bu teşhisi koyabilecek en güvenilir kişiler de uzmanlardır ve boşluk hissine uzun süre kapıldığımızda mutlaka bir uzmanla görüşmemiz gerekir. Peki, boşluk hissi nasıl geçer? Gelin hep birlikte bu hisle başa çıkmanın yollarına bakalım.

Eğer depresyonla mücadele etmenin yollarını merak ediyorsanız, Depresyondan Nasıl Çıkılır? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Boşluk Hissi Nasıl Geçer?

Boşlukta hissettiğimiz zaman ilk olarak bu hissin nedenini anlamalıyız. Bu nedenle bir psikolog ile görüşmek çok daha doğru olacaktır. Çünkü psikolog bu hisse neden kapıldığımızı daha iyi anlar ve yapmamız gerekenleri bize profesyonelce söyler. Burada ise yardımcı olacak birkaç öneri sunacağız. Ancak uzun süreli bir boşluk hissi yaşıyorsanız bir uzmana danışmayı aklınızdan çıkarmamalısınız. Böylece çok daha doğru bir şekilde boşluk hissinden kurtulabilirsiniz. Şimdi gelin, boşluk hissinin nasıl geçebileceğiyle ilgili neler yapabileceğimize hep birlikte bakalım.

Boşluk Hissini Kabul Etme

Öncelikle boşluk hissimizi nazikçe kabul etmemiz gerekir. Hislerimizi bir kenara bırakmaktan kaçınmamız oldukça önemlidir. Boşluk hissinin nedenini kabullenmek ve acılarımızı açıkça yaşamak, kendimize bir alan yaratmaktır.

Zaman Ayırmak

Kendimize zaman ayırmak, boşluk hissini durdurmak için önemli bir adımdır. Burada bahsettiğimiz, bir film izlemek veya müzik dinlemek değildir. İçsel olarak kendimize bakmalıyız ve korkularımızla acılarımızla yüzleşmeliyiz. Belki meditasyon yapmak veya kendimizle konuşmak, boşluk hissinden kurtulmamızı sağlayabilir.

Hisleri Keşfetmek

Şu anda yaşadığımız duyguları, hissetmemiz çok önemli. Bu kötü bir duygu da olabilir ancak bundan kaçmak doğru değildir. Ayrıca boşluk hissinin bir his bulamamak olduğunu söylemiştik. Eğer ki, duygumuzla alakalı bir isim bulamazsak bir araştırma yapabilirsiniz.

Başkalarıyla Konuşmak

Evet, boşluk hissindeysek genelde kimseyle konuşmak istemememize neden olabilir. Ancak hislerimizi keşfettikten sonra sevdiklerimizle bağlantıda olmak iyi gelecektir. Böylece boşluk hissinden daha kısa sürede kurtulabiliriz.

Boşluk hissinin geçmesi için kendimize bakım yapmak, başarılarımızı takdir etmek de gerekir. Uzman bir psikologla da konuştuğumuz zaman bu hissi sonlandırabiliriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Boşluk Hissi Neden Olur?

Boşluk hissi oluşumuna neden olan pek çok etken olabilir. Ancak daha çok altında yatan nedenler psikolojik ya da travmatik olabilir.

Boşluk Hissi Nasıl Geçer?

Boşluk hissini geçirmek için en etkili yöntemler, bu hissle yüzleşmek ve kendinize zaman ayırmak olacaktır.

Boşluk Hissi Geçer mi?

Herkesin zaman zaman hisseceği bu duygu, zaman içinde geçebilir. Diğer yandan boşluk hissi birkaç gün sürebilir ve sonrasından kendiliğinden geçebilir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir