Burun üstünde karıncalanma, burun ucunda hissizlik ya da uyuşma gibi şikayetlerin birçok nedeni olabilir. Karıncalanma ya da uyuşma hissi burun kemiği, çevresi veya iç bölgesinde oluşabilir. Tüm burnun etkilenmesi söz konusu olduğu gibi sadece bir burun bölgesi etkilenebilir. Genellikle burnun üç bölgesi üzerinde bu karıncalanma şikayeti görülebilir. Peki, burun karıncalanması neden olur? Nasıl geçer? Yazının devamını okuyarak aklınıza takılan tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.
Burun Ucu Uyuşması Neden Olur?
Burun ucu karıncalanması veya uyuşması; alerjik, nörolojik ve toksik nedenlerden dolayı meydana gelebilir. İnsan vücudunda tüm sistemler birbirinden etkilenebilir. Bu nedenle solunum sitemi ya da dolaşım sistemi kaynaklı bir şikayetiniz varsa uyuşma hissini geçici olarak yaşayabilirsiniz. Yolunda gitmeyen bir durum olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden hekiminize başvurmanız gerekir.
- Kozmetik ürünlere karşı aşırı duyarlılık,
- Alerjik reaksiyonlar,
- Kansızlık,
- Gıda alerjisi,
- İlaç alerjisi,
- Burun enfeksiyonları,
- Sinüzit,
- Çölyak hastalığı,
- Fibromiyalji,
- Vitamin eksikliği,
- Vücudun karşı karşıya kaldığı toksik maddeler
“Burun ucu uyuşması neden olur?” sorusuna kesin bir yanıt bulmak için bir uzmandan destek almanız gerekir. Ancak geçici ve kısa süreli bir burun ucunda uyuşma hissettiyseniz panik yapmadan kontrole giderek kesin teşhisi öğrenebilirsiniz.
Burun Karıncalanması Nasıl Geçer?
Burun civarında uyuşma hissi mevcutsa bu durumun geçmesi için öncelikle probleme neden olan sorunun teşhisi şarttır. Uyuşma fizyolojik ya da psikolojik etkenlerden dolayı hissedilebilir. Doğru teşhis için alanında uzman bir doktorun muayenesi şarttır.
Burun ucu karıncalanması deforme olmuş sinir hücrelerinden kaynaklanabilir. Sinir hücreleri çeşitli nedenlerle his iletim mekanizmasını yitirebilir. Bu nedenle yüz felci sonucu duyu kaybı geçmişiniz varsa bir nöroloji uzmanı, tedavi için sizi en doğru şekilde yönlendirir.
Corona Burun Uyuşmasına Neden Olur mu?
Corona burun uyuşması ile doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili olabilir. Covid-19, bir viral enfeksiyon olduğundan burun ve üst solunum yollarını etkiler. Bu nedenle burnunuzdaki karıncalanma, hastalık sırasında meydana gelebilir. Hatalık öncesi ve sonrası dönemde de uyuşukluk hissi yaşanabilir. Doktorunuza bu durum ile ilgili şikayetinizi belirttiğinizde gerekli tedavi aşamaları kolay bir şekilde uygulanır.
Corona hastalığı sırasında koku ve tat alma duyusu tahrip olabilir. Kişiden kişiye göre tahribat oranı farklılık gösterir. Bu nedenle Covid-19 teşhisi konulan kişinin burun ucu karıncalanması yaşaması olasıdır. Bu süreci atlatmak için özelikle ağır kimyasallardan uzak duymakta fayda vardır. Özellikle aşırı koku yayan kozmetik ürünler, egzoz gazı ve sigara dumanı gibi üst solunum yollarını olumsuz etkileyen faktörlerden uzak durmakta fayda vardır.
Burun Uyuşmasına Ne İyi Gelir?
“Burun uyuşmasına ne iyi gelir?” sorusuna net cevap vermek için sağlık probleminizin sıklığı, süresi ve ciddiyeti göz önüne alınmalıdır. Bu nedenle yaşadığınız süreci tarih tutarak not alabilirsiniz. Böylece şikayetiniz uzun sürdüyse vakit kaybetmeden bir uzmana başvurabilirsiniz.
Kulak, burun boğaz ya da nöroloji uzmanına görünmek kesin tedavi için ideal tercihtir. Aynı zamanda doktorunuza başvurduktan sonra stres kaynaklı sinir hücresi deformasyonu yaşadığınızı düşünüyorsanız bir psikiyatri uzmanına muayene olabilirsiniz.
“Burun uyuşmasına ne iyi gelir?” diye düşünenler için ilk adım önlem almaktır. Üst solunum yolları ve burnun içinde yer alan koku almaçlarını korumak amacıyla toksinlerden korunmak şarttır. Burnunuzda uyuşukluk hissettiğiniz andan itibaren sigara, parfüm, kokulu kolonya veya oda parfümlerinin yaydığı ağır kokulardan uzak durarak olumlu sonuç elde edebilirsiniz. Burundaki sinir hücrelerini dinlendirerek uyuşmaya karşı önlem alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
[toggle title=”Burun Karıncalanması Hissi Nasıl Geçer?” state=”close”] Burun karıncalanması hissi için bir kulak, burun, boğaz uzmanına başvurmakta fayda vardır. Tedavi sürecinden sonra şikayetlerinize çözüme kavuşturabilirsiniz.[/toggle]
[toggle title=”Burun Ucu Uyuşması ile Corona Arasında Bir Bağlantı Var mıdır?” state=”close”] Covid-19 gibi viral enfeksiyonlar sırasında ve sonrasında burunda his kaybı yaşanabilir. Özellikle burun ucunda, karıncalanma ve hissizleşme olduğu gözlemlenebilir. Kısa süreli olan bu karıncalanma ve uyuşma hali Corona ile bağlantılı olabilir.[/toggle]
[toggle title=”Burunda Uyuşma Hissi Menopoz ile Bağlantılı mı?” state=”open”] Burunda uyuşma hissi şikayeti, menopoza giren kadınlar arasında sıklıkla görülür. Özellikle menopoz döneminde migren atakları geçirenler bu şikayeti sıklıkla yaşarlar. Bu durum genellikle östrojen hormonu içeren ilaç takviyeleri ile uzmanlar tarafından tedavi edilir.[/toggle]