Son günlerde pek çok yerde Cadılar Bayramı konsepti ile hazırlanmış ürünler, yiyecekler ya da organizasyonlar görebilirsiniz. Peki, hiç bu bayramın ortaya çıkışını merak ettiniz mi? İşte “Cadılar Bayramı nedir, nasıl ve neden kutlanır?” sorularının yanıtı…
Cadılar Bayramı Nasıl Kutlanır?
Cadılar Bayramı nedir sorusu her ekim ayında gündeme geliyor. Bu sorunun yanıtına ulaşmak için bu bayramın nasıl kutlandığına da değinmemiz gerekir. Her yıl 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı, aslında bir Pagan bayramıdır. Özellikle de balkabağı ve diğer renkli dekorasyonları ile herkesin ilgisini çeken bu bayram, kişilerin eğlenceli bir gün geçirmesini sağlıyor. Cadılar bayramında çocuklar diledikleri karakterlerin kostümlerini giyiyor ve kapı kapı dolaşarak şeker toplamaya çalışıyorlar. Bu esnada ise kapıyı açan kişilere “Şeker mi şaka mı” sorusu yöneltiliyor. Tabii ki Cadılar Bayramı’nda yapılan tek aktivite küçük çocuklar ile sınırlı değil. Aynı zamanda, yetişkinler de kostümlerini giyerek partiler eşliğinde bu bayramı kutlarken, bazı kişiler ise perili olduklarını inandıkları evlere girmeye çalışıyorlar.
Hemen hemen tüm batı ülkelerinde kutlanan Cadılar Bayramı’nın en görkemli ülkesi ise kuşkusuz Amerika’dır. Çok daha erken yıllardan itibaren Cadılar Bayramı’nın kutlanması, Amerika’nın diğer ülkeleri etkilemesine neden olmuştur. Cadılar Bayramı ilk başta yaz mevsiminin bitmesini sembolize etmekteydi. Ancak daha sonra Hristiyanlık ile birlikte farklı bir anlama da büründü.
Eğer Cadılar Bayramı’nın ülkemizdeki yerini de merak ediyorsanız Kültür Emperyalizmi Bağlamında Türkiye’de Cadılar Bayramı adlı çalışmayı inceleyebilirsiniz.
Cadılar Bayramı Ne Zaman Kutlanır?
Cadılar Bayramı nedir sorusu kadar ne zaman kutlanır sorusu da soruluyor. Bu bayram, her yıl 31 Ekim’de kutlanır. Kökleri Anglosakson dünyasına kadar dayanan Cadılar Bayramı, Hristiyanlığın da etkisi ile birlikte günümüzde farklı bir hale evrildi. Bayramın bir diğer adı ise Halloween olarak da anılıyor. Bu kelime ise “All Hallow’s Eve” kelimelerinin kısaltmasından oluşuyor.
Cadılar Bayramı’nda en çok gördüğümüz sembol ise balkabağı. Geleneksel olarak bir balkabağının içerisi oyularak gülümseyen bir surat çizilir. Daha sonra balkabağının içerisinde bir mum koyulur. Böylelikle balkabağının daha korkutucu bir görünüme kavuşması sağlanır.
Balkabağı’nın Anlamı Nedir?
Cadılar Bayramı’nın sembolü olan balkabağının şekillendirilmesi bin yıl önceye kadar dayanmakta, yani antik Roma öncesi Kelt Festivalleri. Bu festivallerde Kelter, genellikle kendilerini koruduklarını inandıkları sebzeleri kullanıyordu. Bunun nedeni ise kötü ve istenmeyen ruhları uzaklaştıracaklarına inanmalarıydı.
Balkabağı sembolüne tekrar gelirsek, yakın bir geçmişe kadar Cadılar Bayramı’nın sembolleri arasında balkabağı yer almıyordu. Bu gelişmeyi ortaya sürenler ise Amerikalılar olmuştur. Cadılar Bayramı geleneklerini kendi kültürleri ile harmanlayan Amerikalılar, balkabağını şekillendirmenin çok daha kolay olduğunu düşündükleri için daha fazla kullanmaya başlamışlardır. Böylelikle, balkabağı Cadılar Bayramı ile özdeşleşmiş oldu.
Cadılar Bayramı Kostümleri
Cadılar Bayramı’nın ayrılmaz parçalarından biri de kostümlerdir. Batıl inançlara sahip bir bayram olan Cadılar Bayramı, ne kadar Amerikalıların etkisi altında olsa da aslında bir Avrupa tarihine sahiptir. Bin yıl önceye kadar dayanan bu festivalde, İskoçya ve İrlanda’da yaşayan kişiler ölen akrabalarının kendileri üzerinde bir baskı oluşturduklarını düşünüyorlardı. Bu baskıyı yok etmenin amacı olarak ise çeşitli maskelere takıp kıyafetler giymişlerdir. Tabi ki bu durum günümüze gelene kadar pek çok değişimden geçti ve günümüzdeki halini aldı. Cadılar Bayramı’nın geçirdiği değişime örnek vermek gerekirse;
- 1990 yıllarında, Fransa’da kutlanmaya başlanan Cadılar Bayramı, Amerika’da olduğu gibi bir etkiye sahip olmadı.
- Cadılar Bayramı’na alışılması birkaç yıl aldı.
- Cadılar Bayramı ilk olarak gece kulüplerinde kutlanmaya başladı.
Cadılar Bayramı’nın günümüzde bu kadar popüler bir şekilde kutlanmasına gelene kadar pek çok değişimden geçtiği görüyoruz. Günümüzde ise birçok batı ülkesinde kutlanan bu bayram, özellikle Amerika’da büyük bir ilgi görüyor.
Halloween Nedir?
Cadılar Bayramı nedir sorusunun bir diğer alternatifi de Halloween nedir sorusudur. Halloween, Cadılar Bayramı’nın bir diğer adıdır. Bundan yaklaşık olarak bin yıl önce kutlanan Cadılar Bayramı, ilk olarak Britanya’da Keltler tarafından kutlanan Samhain festivaline verilen isimdi. Yazın bitişini ve kışın başlangıcını temsil eden 1 Kasım’da kutlanan bu bayram, aynı zamanda kelime olarak da İrlandaca son anlamına gelen fuin ve yaz anlamına gelen sam kelimelerinden bir araya gelmektedir.
Cadılar Bayramı’nın Halloween olarak adlandırılması Anglosakson dünyasına kadar dayanır. “Azizler gününün arifesi” anlamına gelen “All Hallow’s Eve” sözcüklerinin kısaltılmasından ortaya çıkar.
Kelt topluluklarında yaz sonlarında evlilikler gerçekleşmekteydi. Bu zamanlarda, Keltlerin ölen akrabalarının ruhlarının evleri ziyaret ettiğine inanılmaktaydı. Bu nedenle, Keltler bu kötü ruhları kendilerinden uzaklaştırmak adına büyük ateşler yakmaktaydılar.
Tüm bunlara ek olarak, kötü ruhlar tarafından ortaya çıkan baskıyı azalttıklarına inandıkları için çeşitli kostümler ve maskeler de giymekteydiler. Bu gelenekler nedeni ile Cadılar Bayramı daha sonra cadılar, zombiler ve iblisler ile özdeşleşti. Günümüzde ise Cadılar Bayramı kutlamalarında bu varlıklara ait kostümler giyilmekte ve eğlenilmektedir.
Eğer Cadılar Bayramı’nı keyifli bir şekilde geçirmek istiyorsanız En İyi Halloween Temalı Filmler yazımızdaki film önerilerimizi değerlendirebilirsiniz.