Telefonun ilk icadı Alexander Graham Bell tarafından yapıldığını duymuşsunuzdur. Ancak cep telefonunun tarih sahnesine çıkışında emeği olan kişinin kim olduğunu biliyor musunuz? Martin Cooper, 1973 yılında cep telefonunun icadı için ilk temelleri atarak şebeke teknolojilerinin araştırmalarına başladı. GSM teknolojilerinin de ilk çalışmalarını aynı dönemde başlamıştır. 1982 yılına gelindiğinde ise, dünyanın her yeri ile anlık görüşmek için kablo döşenmesi fikrine karşıt bir düşünce ile başlamıştır. İlk cep telefonları arasında olan görüşme de Finlandiya da gerçekleştirildi. 1992 yılına gelindiğinde ise tarih sahnesi ilk sms gönderimine tanık olmuştu.
Telefon Nasıl İcat Edildi?
3 Nisan 1973 yılında icat edilen telefon ile ilk görüşen kişi, Graham Bell’in telefonu icat ettikten sonra kız arkadaşını aramasından esinlenerek Martin Cooper tarafından gerçekleşmiş ve karısını aramıştır. Yapmış olduğu telefon boyutu ile kaldırım taşından farksızdı aslında, 850 gram ve 25 cm büyüklüğündeydi. Günümüzde olan telefonlara kıyas ile bu telefon ile birini öldürmek mümkündü aslında. Ayrıca yaydığı radyasyon da çok yüksekti.
Telefonun icadı tarihte hızlı bir dönüşüme sebep oldu, bu konuda Avrupa hızlı davranarak, Telekomükasyon Standartları Komitesini kurarak patent ve telif haklarını kıtada tuttu . Sonrasında da 900 Mhz frekansında çalışması için alt yapı çalışmaları için geliştirmeler yapıldı. Yaydığı yüksek radyasyon ile ilgili çalışmalar ise 2000’li yılları bulmuştu. Türkiye de olan ilk GSM operatörü de Turkcell olmuştur. 1994 yılında yayın hayatına başlayan Turkcell, iki ayın sonunda Telsim ile rekabete başladı. Vodafone, Türkiye pazarına Telsim ismi ile girdi.
Telefonun icadı ile ilgili daha fazla detayı Telefonun İcadı ve Graham Bell yazımızda bulabilirsiniz.
İlk Cep Telefonu Nasıl İcat Edildi?
1983 yılında Motorola firması ilk cep telefonunu tanıttı. Tarihe geçen bu ilk cep telefonu modelinin adı ise DynaTAC 8000X’di. Martin Cooper adında bir mühendis tarafından icat edilen cep telefonu, böylelikle tüm dünyada büyük bir değişime de yol açtı. DynaTAC 8000X, tam olarak şarj edildiğinde bile yalnızca 35 dakika kullanılabiliyordu. Ayrıca, telefonun 10 saat şarj edilmesi gerekiyordu.
1989 yılında yine Motorola tarafından çıkarılan bir diğer cep telefonu modeli MicroTAC 9800X ise 350 gram ağırlığındaydı. Bu telefonun bir başka özelliği ise ilk kapaklı ve ekranlı cep telefonu olmasıydı. 1980’li yıllarda herhangi bir rakibi olmayan Motorola’nın karşısına yeni bir rakip çıkıyordu. Nokia, geliştirdiği 1011 serisi ile günümüzdeki cep telefon modellerinin öncüsü olarak adını tarihe yazdırmıştı.
Cep Telefonunun Gelişimi
Nokia, çıkardığı yeni modeli ile aynı zamanda ilk antensiz cep telefonu modelini de üretmiş oldu. 8810 serisi olarak adlandırılan cep telefonu, antensiz olması ve batarya sorununa bulduğu çözümler ile büyük bir ilgi odağına sahip olmuştu. Cep telefonu sektörüne damga vuran Nokia, uzun yıllar sektörde öncü firma olmuştu.
1997 yılında ise bir başka yenilik meydana geldi. Siemens, çıkardığı yeni cep telefonu modeli S10’da renkli ekranı ile tüm dikkatleri üzerine çekti. Ancak, telefonun sahip olduğu kaba tasarım ve batarya konusundaki sorunları, telefonun tutulmasının önüne geçti.
Bir diğer teknoloji devi Ericson tarafından piyasaya sürülen T39, ilk bluetoothlu cep telefonu olarak tarihe geçti. Böylelikle, cep telefonlarında ilk defa SMS ve MMS’in kullanılmasına gerek kalmadan veri transferi gerçekleştirilebiliyordu.
3G Teknolojisine Sahip Cep Telefonları
Cep telefonlarının evrimleşmesi büyük rekabetin ışığında devam ediyordu. Motorola, bu rekabette en ön safhalarda yer alıyordu. 2004 yılında çıkardığı ilk görüntülü konuşma özelliğine sahip cep telefonu modeli Motorol RAZR sayesinde dikkatleri üzerine çekmeyi hedefledi. Ancak, telefon beklenene ilgiyi görmedi. Cep telefonlarında görüntülü konuşma özelliğini sağlayan teknoloji ise 3G teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde aynı zamanda cepten internet devri de başladı.
3G teknolojisi, hücresel veri transferindeki en hızlı teknolojidir. 1998 yılında Japonya’da ilk kez duyurulan 3G, 2002 yılında ise Amerika’da kullanılmaya başladı. Bu gelişmelerden 1 yıl sonra ise Avrupa’da yayılmaya başladı. Ülkemizde ise 3G veri ilk kez 2009 yılında kullanılmaya başlanmıştır.
Akıllı Cep Telefonları
Akıllı telefon sınıflandırılmasına girebilecek ilk telefon yine Motorola şirketinden geldi. 1994’de piyasaya sunulan Motorola Simon modeli, ilk dokunmatik ekranlı telefon olarak kayıtlara geçti. O dönemin şartlarındaki telefonlar ile kıyaslandığında birçok yeni özelliğe sahip olan telefon, aynı zamanda ajanda olarak da kullanılabiliyordu.
Akıllı telefonlarda büyük bir gelişme kaydeden şirket ise Apple oldu. Apple CEO’su Steve Jobs tarafından 2007’de tanıtılan iPhone 1, dönemin tuşsuz ilk dokunmatik akıllı telefonuydu. Tabi ki iPhone 1’in akıllı telefon olarak görülmesindeki tek etken bu değil. Telefonun diğer özellikleri ise şöyleydi:
- Multimedya Özellikleri
- Kablosuz İnternet Özelliği
- iOS adı verilen yeni bir işletim sistemi ile çalışması
iPhone 1’in sahip olduğu tüm bu özellikler o dönemki bilgisayarlardan herhangi bir farkının olmaması nedeni ile de telefonun büyük ilgi görmesini sağladı. Cep telefonu piyasasında çok hızlı bir şekilde ön plana çıkan Apple, böylelikle akıllı telefon devrini de başlatmıştır.
Samsung Galaxy S Serisi
Apple’ın telefon sektöründe yaptığı ataktan sonra Samsung’da 2010 yılında ilk akıllı cep telefonunu piyasaya sürmüştür. İ9000 ismi verilen Samsung’un yeni telefonu, aynı Apple gibi yeni bir işletim sistemi ile kullanıcılara sunuldu. Bu işletim sistemi ise Android’di. Samsung’un ortaya çıkardığı Galaxy serisi ile akıllı telefon pazarındaki rekabet de kızışmaya başladı. Böylelikle, pazara diğer teknoloji devleri de giriş yaptı. İşte akıllı telefon pazarına katılan diğer cep telefonu modelleri:
- LG Optimus
- Nokia Lumia
Martin Cooper’ın cep telefonu icadından sonra ortaya çıkan tüm bu telefon modelleri, teknolojinin gelişmesi ile birlikte sürekli olarak yenileniyor. Durum böyle olunca, kullanıcılar yeni gelecek telefon modellerinin hangi özelliklere sahip olduğunu merak etmeden duramıyor.