Bitkiler

Ceviz Ne Zaman Budanır? Ceviz Ağacı Budama Teknikleri Nelerdir?

Ceviz ağacı budama

Çok özel ve faydası oldukça fazla olan ceviz ağacı için belirli dönemlerde budama yapılması gerekmektedir. Ceviz ağacı budama işleminin yılda iki kere gerçekleştirilmesi uygundur.

Kış ve yaz döneminde iki kere budanan ceviz ağacı için kış döneminde yapılacak budamaların dinlenme döneminin beklenmesi gerekiyor. Yaprak dökümlerinin sonrasında bahar ayının başına kadar budama yapılabilir. Eğer yaşadığınız bölge itibariyle iklim koşulları soğuk ve sert geçiyorsa, don olaylarının öncesinde budama yapmak ağacınıza zarar verebilir.

Bitkilerin çok daha sağlıklı yetiştirilebilmesi için budama işlemlerinin yapılması gerekiyor. Budama ile birlikte ağaçları ve bitkileri istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Aynı zamanda yetişecek ürün sayısı ve kalitesi de budama ile artış gösterecektir. İçeriğimizde bu konuda hakkında merak edilen tüm detayları anlattık.

Budama Teknikleri Nelerdir?

Ceviz budama teknikleri uygulama işlemlerinin; aşılı fidanların dikildiği sıralarda başlaması gerekmektedir. Fidan dikiminden ağacın gelişim süreçlerine kadar yapılacak budama işlemleri, ceviz ağaçları için çok önemlidir. Çünkü ceviz ağaçları budanmadığı takdirde olması gerektiğinden çok daha fazla gelişim göstermektedir. Belirli bir zaman sonra bu gelişimi düzenlemek için fazlaca budama işlemi yapılması gerekecektir. Ceviz ağacı için bir anda fazlaca budama yapmak, verimini ve kalitesini düşürecektir.

Ceviz ağacı budama işlemini yaparken, ağacın strese girmesini engellemek gerekir. Özellikle yaz budamalarında gerçekleştirilen teknik budama işlemleri oldukça faydalıdır. Yan dallara kesme işleminin uygulanmadığı bu süreçte;

  • Eğme,
  • Seyreltme,
  • Bükme,
  • Uç alma teknikleri kullanılmaktadır.

Kullanılan bu yöntemler özellikle şekil vermek için yapılmakta ve gerekli olmaktadır.

Ceviz Budama Aletleri

Ceviz Budama Aletleri
Ceviz budama makası işinde deneyimli kişiler için yeterli olacaktır.

Cevizler budanırken bu işlemi tekniklerine uygun olarak gerçekleştirmek ve hassas davranmak gerekmektedir. Doğru işlemler hakkında bilgi sahibi olan kişilerin budama yapmaları daha uygun olacaktır. Ceviz budama aletleri seçimi de bu süreçte oldukça önemlidir. Ağaçları derin şekilde budayacak elektrikli budama aletlerinin kullanımına özellikle dikkat edilmelidir. Ceviz budama makası işinde deneyimli kişiler için yeterli olacaktır.

Ağaçlarınızı budama işlemlerini düzenli olarak gerçekleştirmenize rağmen aralarında farklılıklar olduğunu görebilirsiniz. Ceviz büyürken daha fazla yer ihtiyacı duyar. Sık dikim gerçekleştirilmiş alanlarda her zaman en iyi görünümlü ve sağlıklı ağaç tercih edilmelidir. Bu sayede sağlıklı olan ceviz daha geniş bir alanda köklerini genişletebilir. Kökleri genişleyen ağaç topraktan alması gereken mineralleri daha rahat alacaktır.

2 Yaşında Ceviz Budama

Ceviz ağacı budama işlemlerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, ceviz ağacının belirli yaşlarında budama yöntemlerinde farklılık olduğunu bilmektir. Ceviz 2. yılında, yan dallarının belirlenmesi sonrası ikinci katı oluşturmak için budanır. 1,5 metrenin üzerindeki sürgünler incelenir ve ceviz ağaçlarının gelişimine göre farklı yönlere bakan dallar bırakılır. Ardından diğer dallar kesilir.

Bırakılan dalların sert şekilde budanması gerekir. Çünkü bir sonraki sene sürgüne bırakılması gerekmektedir. Ceviz ağacı budama sırasında lider bir dal belirlenir. Eğer lidere rakip dal oluşumları varsa bu rakipler ortadan kaldırılmalıdır.

Sık Sorulan Sorular

Ceviz Ağacı Budama Hangi Ayda Yapılır?

Budama işlemleri kış sonu ve yaz aylarında yapılabilmektedir. Özellikle belirli bir ay bulunmamaktadır.

Ceviz Ağacının Meyve Vermesi için Ne Yapılmalı?

Meyve tomurcuğunun fazla olması gerekir. Tomurcukların çoğalması için doğru ışıklandırmanın olduğundan emin olunmalı ve ceviz ağaçları iyi şekilde budanmalıdır.

Ceviz Ağacı Hangi Gübreyi Sever?

Tuzluluk oranını sevmeyen ceviz ağaçları için potasyum sülfatlı bir içeriğe sahip gübreler tercih edilmelidir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir