KariyerNe, Ne Değildir?

Dijital Göçebelik Nedir? Dijital Göçebelik Yapılabilen Ülkeler

Dijital göçebelik

Günümüzde özellikle geleneksel iş modeli ile çalışan insanlar, birçok farklı alternatif araştırıyor. Bunlardan biri de dijital göçebeliktir. Bir yandan çalışıp para kazanırken bir yandan gezmek ister misiniz? O zaman “Dijital göçebelik nedir? Dijital göçebelik yapılabilen ülkeler” başlıklı içeriğimizi okumanızı öneririz. Bu sayede belki de yeni planlar yapmak isteyebilirsiniz.

Dijital Göçebelik Nedir?

Dijital göçebelik nedir
Dijital göçebelik, internet üzerinden yapılabilecek meslekler için oldukça idealdir.

Dijital göçebelik, hayatınızı idame ettirebilmek için para kazanırken aynı zamanda gezebilme imkânı veren bir iş modelidir. Özellikle internet üzerinden yapılabilecek meslekler için oldukça idealdir. Sorumlu olduğunuz işi, bilgisayar ve internet üzerinden yaparken farklı ülkeleri gezerek mesleğinizi yapabilirsiniz. Peki, dijital göçebelik hangi meslekler için daha uygundur?

Dijital Göçebe Olarak Yapılabilecek Meslekler

Yeterli bir bilgisayar ve internet bağlantısıyla yapılabilecek meslekler, dijital göçebelik için idealdir. Birazdan bahsedeceğimiz mesleklerden hangisi seçilirse seçilsin bilgisayarın çalışması gerekir. Aksi takdirde çalışma süreci aksayabilir. Siz de bahsedeceğimiz meslekler arasında herhangi bir yetkinliğe sahipseniz dijital göçebe olmayı düşünebilirsiniz. Gelin, bu mesleklere hep birlikte bakalım.

Freelance Yazarlık

Freelance Yazarlık
Freelance Yazarlık

İnternet üzerinde çalışmak denildiğinde akla ilk gelen meslek, freelance yazarlıktır. Çünkü dijitalleşmeyle birlikte artan web sitelerine güncel olarak yazılar yazılması gerekir. Ana dil ile yazabileceğiniz gibi bilinen yabancı dillerde de içerikler üretilebilir. Böylece çalıştığınız işten para kazanırken çeşitli ülkeleri de görme imkânı bulabilirsiniz.

SEO Danışmanlığı

İnternet dünyasında her gün, web sitelerine binlerce yeni içerik yazılır. Bu da firmaların rekabetini arttırır. İçeriklerin kalitesi sayesinde bazıları, öne geçerken bazı siteler, geri planda kalabilmektedir. Firma sahipleri ise geri kalmamak için SEO çalışmaları için işin uzmanlarından yardım almayı tercih eder. Eğer ki SEO danışmanlığı konusunda yetkinliğiniz varsa üreticilerin ihtiyacını karşılayarak internet üzerinden para kazanabilirsiniz.

Blog Yazarlığı

Blog Yazarlığı
Blog Yazarlığı

Yazı yazarak para kazanmanın bir diğeri de blog yazarlığıdır. Günümüzde internet içinde birçok blog sitesi vardır. Genel veya spesifik konulara odaklanan bir blog sitesinde düzenli şekilde içerik üretilerek para kazanılabilir. Bu blog sitesi size ait olabileceği gibi başkasına da ait olabilir. İyi kazanan bir blog sayfasında yazı yazarak para kazanmaya başlayabilirsiniz. Yine, sadece internete ve bilgisayara ihtiyacınız olduğu için dijital göçebe olarak çalışabilirsiniz.

Blog yazarlığı hakkında detaylara Blog Nedir? Nasıl Blog Yazılır? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Grafik Tasarım

Grafik tasarım, internet üzerinde çok fazla iş imkânı bulunan bir meslektir. İnternet siteleri için yapılan grafik tasarımlarından YouTube için kapak tasarımlarına kadar çok fazla seçeneğe sahiptir. Bu alanda bir yetkinliğiniz varsa grafik tasarımcısı olarak iş bulabilirsiniz. İnternet üzerindeki içerik üreticilerinin görsel ihtiyaçlarını karşılayarak istediğiniz yerde rahatça çalışabilirsiniz. İyi bir bilgisayar ve internet bağlantısı yeterli!

Yazılım ve Web Tasarım

Teknolojinin bu denli ilerlemesiyle birlikte yazılım dili bilmek, neredeyse ihtiyaç haline geldi. Yazılım ve web tasarım alanında iyi bir bilgi birikimine sahip olmak, uzaktan çalışma için de oldukça ideal. Serbest veya proje bazlı çalışabileceğiniz bu meslekle uzaktan çalışma imkanına sahip olabilirsiniz. Kazandığınız gelir ile hayatınızı sürdürürken ayrıca çeşitli ülkelere giderek farklı kültürler de tanıyabilirsiniz.

Dijital Göçebelik Yapılabilen Ülkeler

Dijital göçebelik için uygun olan mesleklerden bazıları yukarıdaki gibidir. Bu mesleklerle hayatınızı sürdürürken başka ülkelere gidebileceğinizi söylemiştik. Günümüzde de dijital göçebelik için vize veren ülkeler bulunmaktadır. Bu programı başlatan ilk ülkenin Estonya olduğunu söylememiz gerekir. Şuan da dijital göçebelik için vize veren ülkelerin farklı şartları bulunuyor. Ancak uzaktan çalışmayı kafasına koymuş biri, elbet kendine uygun kurallara sahip ülkeyi bulabilir. Dilerseniz bazı ülkelere hep birlikte bakalım.

Estonya

Estonya
Estonya

Dijital göçebelik konusunda listenin başında Estonya’nın başkenti Tallinn bulunuyor. Dijital göçebe vizesi ile ülkede bir yıl çalışma fırsatı sunulur. Bu vizeden faydalanmak isterseniz Estonya dışındaki bir ülkeden sözleşmeli, aktif bir uzaktan çalışan olmanız gerekir. Ayrıca belirli bir miktarın üzerinde kazanma şartı da vardır.

Dubai

Dijital göçebe vizesi için Dubai’nin herhangi bir uyruk kısıtlaması yok. Bu vize “Dubai Sanal Çalışma” olarak adlandırılan bir program olarak adlandırılıyor. Eğer ki, sanal ortamda çalışarak para kazanıyorsanız Dubai’nin programından yararlanabilirsiniz. Bir yıl boyunca ülkede kalarak çalışmaya devam edebilirsiniz.

Çek Cumhuriyeti

Tarih kokan bir ülkede çalışmak ister misiniz? İşte Çekya tam size göre. Çek Cumhuriyeti’nin sağladığı dijital göçebelik vizesi, turistik vizeden çok daha uzun süreli. Tabii, ülkenin de belirli şartları bulunuyor. Belirli bir miktarı kazandığınıza dair noter onaylı bir belge, en az bir sene konaklama ispatı gibi belgeler istenir. Bu belgelerle bir yıl boyunca Çek Cumhuriyeti’nde çalışabilirsiniz.

Portekiz

Portekiz
Portekiz

Portekiz, dijital göçebelik vizesi sağlayan en güvenli 15 ülkeden biri. Yaklaşık 700€ ile 1 yıllık dijital göçebelik vizesi alabilirsiniz. Belirli bir miktarı kazanan kişiler, ayrıca oturma izni başvurusunda da bulunabilir. Bunun yanında 1 yıldan daha fazla Portekiz’de bulunup çalışma hayatına orada devam edebilirsiniz.

Almanya

Güçlü ekonomisiyle tanınan Almanya da dijital göçebelik için vize veren ülkelerden biridir. “Freelance vizesi” olarak bilinen programıyla üç aydan üç yıla kadar vize alınabiliyor. Adres kaydı, kira ve gelir bilgisi, 10000€ kadar da bir birikim şartı bulunur. Aynı zamanda uzaktan çalışma ispatı gibi talepleri de vardır. Bunları sağladığınız takdirde Almanya’da uzaktan çalışma imkanı yaratabilirsiniz.

İspanya

İspanya’da dijital göçebe olarak çalışmak için belirlenen bir limitin üstünde aylık gelirinizin olması gerekir. Bunun yanında belirli bir birikiminiz de olmalıdır. İspanya’da çalışırken oranın kültürünü de öğrenebilirsiniz. Gezerek çalışma hayali kuranlar için İspanya oldukça ideal bir ülkedir. Çünkü İspanya her zaman farklı çalışma modellerine teşvik eden ülkelerden biridir.

Hırvatistan

Hırvatistan
Hırvatistan

Turizmin en önemli ülkelerinden biri olan Hırvatistan 2021 yılının ocak ayından beri dijital göçebe vizesi veriyor. Uzaktan çalışmak için Hırvatistan, uzaktan çalıştığınıza dair bir belge veya müşteri sözleşmesi istemektedir. Böylece Hırvatistan’ın atmosferinde işlerinizi yaparak kazanç elde edebilirsiniz. Yine, Adriyatik kıyılarının keyfini de sürebilme fırsatını kendinize verebilirsiniz.

İzlanda

Son yıllarda İzlanda bilişim sektöründeki ilerlemesiyle öne çıkan ülkelerden biridir. Ülkenin bu sektöre verdiği önemden dolayı dijital çalışma alanları da oldukça gelişmiştir. İzlanda’nın sunduğu Dijital Göçebe Vizesi için kendinize ait bir işinizin olmasına gerek yok. Bir şirket için de çalışıyor olabilirsiniz. Sadece aldığınız geliri belgelemeniz İzlanda’dan vize alabilmek için yeterlidir.

Norveç

Refah ve özgürlüğün en yüksek olduğu ülkelerden olan Norveç de sektörden geri kalmayan ülkeler arasında. Ülke, dijital sektörde çalışan kişilere ayrı bir vize programı uyguluyor. Norveç, bunun için belirli şartlar sunmaktadır. Yıllık belirli bir miktarda kazancınızın olmasını gösteren bir belge şartı vardır. Ayrıca işinizle alakalı yetkinliğinizi gösterdiğiniz takdirde Dijital Göçebe Vizesi alabilirsiniz. Böylece işinizi yaparken Norveç’te yaşayabilirsiniz.

Yukarıda saydığımız ülkelerin dışında daha birçok ülke Dijital Göçebelik Vizesi vermektedir. Yunanistan, Polonya, Meksika, Costa Rica, Kanarya Adaları da uzaktan çalışanlara bu fırsatı sunuyor. Ayrıca Antigua, Kanada, Çin, Malta, Barbados da bu ülkelerden birkaçıdır. Yaklaşık 50’ye yakın farklı ülke, Dijital Göçebe Vizesi ile dikkat çekiyor. Peki, dijital göçebeliğin avantajları ve dezavantajları nedir? Bu iki konuya değinmeden geçmeyelim.

Dijital Göçebeliğin Avantajları

Uzaktan çalışmayı benimsediyseniz ve işinizi gezerek yapmak isterseniz dijital göçebe vizesi tam size göre. Bunun yanında birçok avantajı da var. Kendi işinizi yönetme imkânı sağlayan bu mesleklerle kendinizi daha özgür hissedebilirsiniz. Diğer avantajlarına da sırasıyla değinelim:

  • Gezmek ve görmek istediğiniz ülkelere gidebilme imkânınız vardır.
  • Farklı kültürlerden yeni arkadaşlıklar edinebilirsiniz.
  • Yeni yerleri görmek, size kültürel anlamda çok fazla bilgi katar. Ayrıca bakış açınızı da geliştirebilirsiniz.
  • Çok daha farklı iş alanları da keşfedebilirsiniz.
  • İş planınızı kendiniz yönetebilirsiniz. Böylece kendinize daha fazla vakit ayırma imkânınız artar. Tek yapmanız gereken günlük iş planınızı, düzenli şekilde yapmanız.

Dijital Göçebeliğin Dezavantajları

dijital gocebeligin dezavantajlari
İşlerin ne zaman geleceği ile alakalı bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Her iş kolunda olduğu gibi dijital göçebelikte de bazı dezavantajlar bulunur. Örneğin freelance çalışma modeli, bazı kişiler için görüldüğü kadar kolay olmayabiliyor. Çünkü kişinin iş disiplinini kendi sağlaması gerekir. Freelance çalışma, plansızlık anlamına gelmemektedir. Ancak iyi bir planla hem istediğiniz gibi gezebilir hem de para kazanabilirsiniz.  Bunun dışındaki dezavantajları da aşağıdaki şekilde sıralamamız mümkün:

  • Kendinize uygun mekânı yaratmanız gerekir. Bu da bazen zor olabilmektedir.
  • İşi kendiniz yöneteceğiniz için sıkı bir disipline ihtiyacınız vardır.
  • Düzenli bir gelire sahip olmama gibi bir ihtimal de var. Bu yüzden maddi düzeninizi sağlamakta zorlanabilirsiniz.
  • İşlerin ne zaman geleceği ile alakalı bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Nasıl Dijital Göçebe Olunur?

Dijital göçebe olmak için ilk olarak bir bilgisayar ve internet bağlantınız olmalıdır. Ancak bunun dışında müşteri kazanmanız için iyi bir çevre ve portfolyonuzun da olması gerekir. Böylece çalışacağınız ülkede çok daha rahat edebilirsiniz. Ayrıca gideceğiniz ülke ile alakalı araştırma da yapmalısınız. Böylece ülkeyi önceden tanıyabilirsiniz.

Gezerek çalışmaya başladığınız ilk zamanlarda daha az kazanabilirsiniz. Bu yüzden maddi anlamda kendinizi biraz kısmanız gerekebilir. Ayrıca bazı aylar, daha çok kazanırken bazı aylar daha az kazanma ihtimaliniz var. Bu duruma hazırlıklı olmanızı öneririz. Yine, en önemli konulardan biri, sağlık sigortasıdır. Gideceğiniz ülkenin sağlık sistemini araştırarak olası kaza ve hastalıklara karşı sigortanızı yaptırmalısınız.

Çantanda Neler Olmalı?

cantanda neler olmali
Çantanızda mutlaka yeterli depolama alanı olan bir hard disk bulunmalı.

Bir dijital göçebenin en önemli malzemesi, sırt çantası ve içindekilerdir. Dijital göçebe olmaya karar verdiğiniz andan itibaren ofisinizi sırtınızda taşımaya başlarsınız. Çünkü aşağıda sıralayacağımız pek çok ekipmanın yanınızda olması gerekir:

  • Laptop
  • Yeterli depolama alanı olan bir hard disk
  • Yedek bir hard disk
  • Usb bellekler
  • Powerbank
  • Kablo çeviriciler
  • Grafik tasarımcılar için grafik tablet

Teknolojik aletler yanınızda olduğu sürece ve şartlara da uyarsanız istediğiniz ülkede çalışabilirsiniz. Gittiğiniz ülkelerde kendi ofis ortamınızı yaratabilirsiniz. Kazancınızı sağlarken ülkeyi gezebilir ve yeni insanlar tanıyabilirsiniz. Ayrıca gerek kültürel olarak gerek çevre olarak kendinizi daha fazla geliştirme imkânı da bulabilirsiniz. Bu sayede perspektifiniz daha da genişleyebilir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir