Kariyer

Dışişleri Bakanlığı Giriş Sınavı ve Şartları

Dışişleri Bakanlığı giriş sınavı ve şartları nedir? Bu sınava nasıl başvurulur?

Her yıl bir yenisi gerçekleşen Dışişleri Bakanlığı Giriş Sınavı bu yılda birçok aday için yeni bir umut ışığı yakıyor. Dışişleri Bakanlığı Giriş Sınavı, Bakanlıktaki belirli bir memuriyet kategorisine atanmak isteyenler için Bakanlık tarafından açılan bir sınav türüdür. Bu sınavda başarılı puan alan adaylar Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bünyesinde memur olarak çalışabilirler. Peki Dışişleri Bakanlığı giriş sınavı ve şartları nedir? Bu sınava nasıl başvurulur?

Dışişleri Bakanlığı Giriş Sınavını Kazananlar Ne İş Yapar?

Dışişleri Bakanlığı Giriş Sınavını Kazananlar Ne İş Yapar?
Sınavı kazananlar Dışişleri Bakanlığı’nda farklı görevlerde yer alabilirler.

Özel ya da devlet olsun tüm meslek grupların belli aşamalı sınav ve mülakatlardan geçerek iş hayatınıza başlarsınız. Bir devlet kurumda çalışmak isteyenler için yapılan Dışişleri Bakanlığı Giriş Sınavı da benzer şekilde belli meslek gruplarını ve adayların öğrenim alanıyla ilgili soru türlerini içermektedir.

Dışişleri Bakanlığı Giriş Sınavı şu meslek grupları için ve bu alanlarda yükseköğrenim görmüş kişiler için yapılmaktadır:

  1. Dışişleri Bakanlığında Meslek Memuru,
  2. Konsoloslukta Meslek Memuru
  3. İhtisas Memuru
  4. Hukuk Müşaviri
  5. Danışman
  6. Mütercim

Tercüman olarak atanacaklar Dışişleri Bakanlığı Giriş Sınavı tarihlerini ÖSYM üzerinden Sınav Takvimi bölümünden takip edebilir.

Dışişleri Bakanlığı Giriş Sınavı ÖSYM tarafından hazırlanan tam teçhizatlı alan ile ilgili sorulardan oluşur. Ancak adayların bu sınava girmeden önce bazı şartları yerine getirdiğini belgelemesi koşulu sunulmaktadır. Örneğin giriş sınavına kabul edilmek için adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sınavından ve Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir.

Dışişleri Bakanlığı Giriş Sınavı Şartları Nelerdir?

Dışişleri Bakanlığı Giriş Sınavı Şartları Nelerdir?
Sınava girebilmek için belirli şartları sağlamanız gerekmektedir.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre belirlenen Dışişleri Bakanlığı Sınav Yönetmeliği duyurusunda sınava hazırlanan adaylar için bazı şartlar verilmiştir. Bunlar sırayla aşağıda açıklanmıştır.

Adayların sınava başvurabilmesi için:

  • Öncelikle adayın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. Maddesinde yer alan genel şartları taşıyor olması, yani sınava başvuru yapabilmek için Türk Vatandaşı olmak gerekmektedir.
  • Sınava giriş tarihi itibariyle adayın kesinlikle 35 yaşını doldurmamış olması gereklidir.
  • Yurtiçindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanmış olmalıdır.
  • Adayların sınavdan önce en az iki yıl içerisinde girilmiş ve yeterli puan alınmış YDS puanları olması mecburidir. Bu puanlar İngilizce, Almanca, Rusça, İspanyolca, Portekizce gibi alanda gerekli olan dillerden biri için alınmış olmalıdır.
  • YDS/e-YDS veya muadili sınavlar kabul edilir ya da YDS/e-YDS puanı yerine, eşdeğerliliği Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından saptanmış uluslararası dil sınavları puanları esas alınmaktadır.
  • Bu sınavların ÖSYM tarafından belirlenen YDS’deki karşılıkları hesaplamaya dahil edilir.
  • Yazılı sınava kabul edilmek için adaylar YDS puanlarına göre yapılacak sıralamayla belirlenecektir. Asgari YDS puanına sahip olmak sınava katılma hakkını garanti etmez.
  • Sınava katılmaya hak kazanan adayların listesi, Bakanlığın internet sitesi üzerinden ilan edilir. Adaylar bu sınavın ardından aynı zamanda sözlü mülakata da çağırılacaktır.

Dışişleri Bakanlığı Giriş Sınavı’nın yazılı aşaması birden fazla bölümden oluşmaktadır. Soruların sayısı ve türü farlılık gösterebilmektedir.

Dışişleri Bakanlığı Sınavına Girecek Adaylar Hangi Bölümden Mezun Olmalıdır?

Dışişleri Bakanlığı Sınavına Girecek Adaylar Hangi Bölümden Mezun Olmalıdır?
Sadece belirli bölümlerden mezun olan kişiler aday olabilir.

Lisans düzeyinde en az dört yıllık eğitim verilen fakülteden mezun olanlar sınava başvurabilir ve adayların şu bölümlerden mezun olması şarttır:

  • Uluslararası İlişkiler,
  • Siyaset Bilimi,
  • Kamu Yönetimi,
  • İktisat, İşletme,
  • Maliye,
  • Finans,
  • Çalışma Ekonomisi,
  • Tarih,
  • Sosyoloji,
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım,
  • Psikoloji Bölümleri

Yukarıda saydığımız bu bölümlere ek olarak, herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az %80’ine sahip olan diğer bölümlerden ya da hukuk fakültelerinden mezun olmuş olmaları gerekmektedir.

Öte yandan, YÖK’ün belirlediği kapsamda şartları yerine getiren mühendislik fakültelerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış olan,

  • Uluslararası İlişkiler,
  • Siyaset Bilimi,
  • Kamu Yönetimi,
  • Hukuk Fakültesi
  • İktisat Alanlarında yüksek lisans eğitimini tamamlamış bulunmak gerekmektedir.

Dışişleri Bakanlığı Giriş Sınavı KPSS Puanları  

Dışişleri Bakanlığı Giriş Sınavı KPSS Puanları  
Dışişleri Bakanlığı’nda çalışabilmek için KPSS’ye de girmeniz gerekecektir.

Dışişleri Bakanlığı Giriş Sınavı’ndan önce adayların KPSS sınavına girmeleri gerekmektedir. Yönetmelik kapsamında yapılacak diğer giriş sınavları için Bakanlık en fazla üç ayrı KPSS puanı türü belirleyerek sınava davet edilecek adayların sıralamasını tek bir liste halinde oluşturmaktadır. Böyle bir durumda, adaylar daha yüksek olan KPSS puanlarıyla başvurularını yapabilirler.

KPSS ile yapılan eleme sonucunda Dışişleri Bakanlığı’ndan kabul alan adaylar yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı sınava tabii tutulurlar. Giriş sınavında az veya çok yüksek puanlı KPSS puan türleri ile başvuran adaylara yöneltilecek sorular KPSS puan türlerine göre farklılık göstermez. Herkese eşit zorlukta ve denk sorular sorulmaktadır.

Ek olarak, giriş sınavında farklılaştırma yapılabilecek tek konu adaylarında yabancı dil seviyeleridir. Sınav duyurusunda ayrı bir kontenjan belirtilerek adayların öğrenim dallarına veya yabancı dil seviye sıralamalarına göre farklı KPSS puan türleri belirlenebilir. Bu durumda giriş sınavına farklı KPSS puan türleri ile başvuran adaylara yöneltilen sorular da eğitim dalları veya yabancı dillere göre farklılaşabilir.

Eğer diplomatik görevlerde yer almak istiyorsanız Ataşe Nedir? Nasıl Olunur? başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir