Sağlık

Diskopati Nedir? Diskopati Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Diskopati Nedir

Günlük hayatımızda iş tempomuz başta olmak üzere birçok etmen vücudumuzu doğrudan etkilemektedir. Ekranlara bağlı yaşadığımız şu günlerde bazen boynumuz bazense belimizde ağrı hissettiğimiz zamanlar olur. Koşturmacamızdan yorgun düşen iskelet sistemimize gerekli önemi vermezsek diskopati gibi rahatsızlıklar ile kendini hatırlatır. “Diskopati nedir? Diskopati belirtileri ve tedavisi nedir?” soruları ise bel boyun ağrıları ile karşılaşanların merak ettiği konulardan.

Omurga, iskelet sistemi ve kaslar; hareketsizlik, yanlış beslenme ve stres gibi hususlardan etkilenmektedir. Bütün olarak bedenimize iyi bakmadığımız durumlarda tehlike sinyallerinin nerelerden geleceği belli olmamaktadır. Diskopati olarak bilinen, farklı çeşitleri olan bu rahatsızlık gün geçtikçe artmakta ve tedavi yöntemleri merak edilmektedir.

Diskopati Ne Demek?

Halk arasında bel fıtığı olarak bilinen diskopati tam anlamıyla bel fıtığı ile özdeşleştirilmemelidir. Bunun sebebi ise farklı türlerinin olmasıdır. Temelinde aynı hastalık şikayetlerini yatırsa da “diskopati eşittir bel fıtığı” diyemeyiz. “Diskopati ne demek?” sorusunun yanıtını da kısaca verelim.

Omurgamız sıralı bir kemik sistemidir. Omur olarak tanımlanan parçalı kemikler arasında bulunan doku ve sinirlerin zamanla yıpranması diskopatiye sebep olur. Kireçlenme, doku yıkımları ve ani fiziksel darbeler sonucunda omurlar arasındaki dokular dışarıya taşarak sinirlere baskı yapmaktadır. Halk arasında fıtık olarak da tanımlanan, bel ve boyun bölgelerinde yoğun olarak görülen diskopatinin birkaç türü mevcuttur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Lomber diskopati
  • Dejeneratif diskopati
  • Servikal diskopati

En bilinen diskopati rahatsızlıkları yukarıdaki gibidir. Kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkileyen ve hareket kısıtlılığı getiren bu rahatsızlıklara dair tedavi yöntemleri geliştirilmiştir.

Lomber Diskopati Nedir?

Lomber Diskopati
Lomber diskopati, halk arasında bel fıtığı olarak da bilinir.

Diskopati çeşitlerinden en sık görülen ve bilineni lomber diskopatidir. Bel fıtığı olarak bilinen rahatsızlık günümüzde oldukça sık duyduğumuz hastalıklar arasındadır Omurda yer alan sinirlerin bacağa doğru yayılarak çekme olarak hissedilmesi mutlaka duyduğunuz şikayetlerdendir. Bu şikayetler şu nedenlerden kaynaklanabilir:

  • Ağır ve yorucu işlerde çalışma
  • Ani hareketler
  • Fazla kilo ve hareketsiz yaşam
  • Karın kaslarının zayıflığı

Lomber diskopati nedenlerinden birkaçı yukarıdaki gibidir. Uzman doktor tanısının ardından kesinleşen bu hastalığa dair tedaviler mümkündür. Yapılan tetkiklerin ardından başta fizik tedavi ve diyetin ardından hastanın durumu gözlenir. Şikayetlerin artması ve tedavilerin cevap vermemesi sonucunda ameliyat gerçekleştirilebilmektedir.

Dejeneratif Diskopati Nedir?

Dejeneratif diskopati, klasik diskopati tanımı ile eşleşmektedir. Boyun ve bel bölgesindeki ağrıları tanımlamada kullanılmaktadır. Zamanla dejenere duruma gelen omurga günlük yaşamın düzenini kaldıramaz hale gelmektedir. Kişilerde his kaybı ve şiddetli ağrı olarak kendini göstermektedir.  Aynı zamanda;

  • yyyyyUzun süre ayakta kalmak veya uzun süre oturur pozisyonda bulunmak,
  • Ani hareketler ve ağır spor gibi etmenler bu hastalığa yakalanma riskini arttırmaktadır.

Fıtık olarak nitelendirilmeyen dejeneratif disk hastalığı fıtığa giden yolda önemli bir uyarıcı olarak kabul edilebilir. Ara sıra kendini gösteren, aşamalı olarak artan ağrı türleri rahatsızlığın belirtilerindendir. Lomber diskopatide izlenen tedavi adımlarından önce doğru egzersiz ve beslenme ile önüne geçilebilir. Ancak disk hastalığı şüpheniz bulunuyorsa mutlaka doktora görünmelisiniz.

Servikal Diskopati

Servikal Diskopati
Servikal diskopati en az bel fıtığı kadar sosyal hayatı etkiler.

Diskopatinin genel olarak omurgamız ile ilgili bir rahatsızlık çeşidi olduğunu öğrendik. Sıralı bir dizin olarak boynumuza doğru uzanan bu sistemde tek sorun sadece bel bölgesinde görülmemektedir. Birbirini etkileme özelliğine sahip omurlarımız boyun bölgesinde de rahatsızlıklar ile karşılaşabilmektedir.

Halk arasında boyun fıtığı olarak da bilinen servikal diskopati en az bel fıtığı kadar sosyal hayatı etkileyerek hareketleri kısıtlamaktadır. Omurlar arasındaki sıvı kaybının başlaması ile meydana gelen sürtünme ve aşırı yük binmesi diskopatiye sebep olur. Omurgamızın hangi bölgesinde olursa olsun diskopati türleri birbiri ile benzerlik gösteren rahatsızlıklardır. Boyun fıtıkları diğer diskopati türleri gibi kendilerini kolayca belli etmez. Genel olarak nedenler şunlardır:

  • Sürekli boynumuzu eğerek telefona bakmak
  • Trafik kazaları veya düşüşler
  • Bilgisayar başında uzun süre zaman geçirmek

Yukarıdaki maddeler servikal diskopatinin temel sebepleridir. Refleksleri azaltma, duruş bozuklukları ve yürüyüşte problemler şeklinde ortaya çıkabilir. Servikal diskopati hakkında destek almanız sağlığınız için önemlidir.

Diskopati Tedavisi Nedir?

Sizlerde olmasa bile çevrenizde duyduğunuz ağrıların bilimsel olarak tanımlanması ve isimleri yazımızın içeriğini oluşturmaktadır. Büyük küçük demeden herkeste rastlanan, şu anki davranışlarımızdan kaynaklı ilerde kronik olarak görülebilen diskopatiyi tedavi etmek ise mümkün.

Diskopati tedavisi için öncelikle doktorların tanı koyması gerekmektedir. Başta MR olmak üzere birçok kontroller ile tanılar konulmaktadır. Görülen noktalar farklı olsa da diskopati tedavileri ortaktır:

  • Sağlıklı beslenme ve vücudun taşıyabileceği kadar yük
  • Ani hareketlerden kaçınma
  • Ağır işleri doğru duruş pozisyonları ile tamamlamak
  • Kas güçlendirici egzersizlerin yanında duruş iyileştirici programlar yapmak

Diskopati tedavisi uzman gözetimi altında ve kademeli olarak ilerlemelidir. Yukarıda sunulan tavsiyeler başta sağlıklı yaşam olmak üzere her noktada değerlendirilebilir. Hayat kalitenizin artması ve günlük hayatınıza devam edebilmek için doktor kontrollerinizi ve ardından verilen tedaviyi aksatmamalısınız.

Eğer sağlıkla ilgili içerikleri okumaktan keyif alıyorsanız, mutlaka Sağlık sayfamıza göz atın.

Sıkça Sorulan Sorular

Diskopati Nedir, Ne Anlama Gelir?

Diskopati, halk arasında bel fıtığı olarak da bilinen bir rahatsızlıktır. Lomber disk olarak adlandırılan omurların arasındaki diskin yırtılması ve kıkırdak yapının dışarı taşarak sinir köklerini sıkıştırması ile meydana gelir.

Fıtık Ağrısı Ne Kadar Sürer?

Akut fıtık ağrılarında, ağrı birkaç gün içinde azalır ve birkaç hafta sonundan tamamen ortadan kalkabilir. Ancak ağrı 3 aydan fazla sürerse bu ağrıya kronikleşmiş demektir.

Diskopati Nasıl Tedavi Edilir?

Diskopati tedavisinde ağrı tedavisi ile sorunlu bölgeler tedavi edilmeye çalışılır. Tedavi sürecinde, hastada iyileşme görülmezse cerrahi işleme de başvurulabilir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir