Balkonunuzda veya bahçenizde domates yetiştiriyorsanız domates budama hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir. Çünkü budama işlemi daha sağlıklı ve verimli domates elde etmenizi sağlar. “Domates yaprak budaması ne zaman yapılır?” sorusunu cevaplamadan önce yetiştirdiğiniz domates bitkisi için uygun olan budama zamanını göz önünde bulundurmanız gerekir.
Domates bitkinizin üzerindeki “fışkın” olarak da bilinen ufak yeni yaprakları ya da dalları fark ettiğinizde budama zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Buna rağmen dikkat edilmesi gereken başka noktalar da vardır.
- Çok sıcak havalarda budama yapılmamalıdır.
- Günün en sıcak saatleri budama için uygun değildir.
- Güneşin çok yükselmediği, sabahın erken saatleri budama zamanı için uygundur.
- Budama işlemini öğlen saatlerine kadar bitirmiş olmalısınız.
Güneş ışığı ve aşırı sıcaklık budama işlemi için zararlı olabilir. Bu nedenle aşırı sıcağın olmadığı ve güneş ışıklarının yoğun olmadığı anlarda bu işlemi gerçekleştirmeniz en doğrusu olacaktır. Ayrıca karanlıkta da yanlış budama yapabilme riskinden dolayı akşam saatlerinde budama işleminin yapılması önerilmez.
Domates budarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini uzmanlardan öğrenmek için tıklayın.
Doğru Domates Yaprak Budaması Nasıl Yapılır?
Evinizde, bahçenizde, balkonunuzda ya da sera domates yaprak budaması yapmak istediğinizde direkt olarak ellerinizle bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Çiftçilere göre özel bıçaklar ve makaslar kullanmaktansa elle yapmak daha sağlıklı sonuçlar doğuruyor. Çünkü bu yolla bitkinin zarar görme ihtimali azalıyor. Fakat yine de dikkatli olmanız öneriliyor.
Budama işlemi sırasında bitkiyi hırpalamama konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Domateslerin dayandığı ve güç aldığı dalları budamaktan kaçınılmalı, bunun aksine bitkinin gücünü çalan dalları budamaya özen gösterilmelidir. Bu nedenle budama işlemi sırasında seçtiğiniz yaprak, fışkın ya da dalları dikkatli seçmeniz gerekir. Eğer bitkinin dayandığı bir dalı budarsanız, bitkiniz artık dikliğini kaybedecek ve zamanlar eğilip bükülecektir.
Domates budama işlemi sırasında ayrıca eldiven kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Böylece hem ellerinizi hem de bitkinin zarar görmesini engellemiş olursunuz. Budama işlemi için ellerinizin kullanılması önerilse de eğer sert dallar ile karşılaştıysanız araç gereç kullanmaktan çekinmemelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tek nokta her budanan dal sonrasında bıçakların güzelce temizlenmiş ve arınmış hale geldiğinden emin olmalısınız.
Bitki yetiştirenleri yakından ilgilendiren bir içeriğimiz daha var: İncir Fidanı Ne Zaman Dikilir?
Sıkça Sorulan Sorular
[toggle title=”Domates Kaç Kere Budanır?” state=”open”]Domatesler özellikle yaz aylarında hızlı büyüme gösterir. Bu nedenle haftada bir ya da iki kere budama yapılması önerilir.[/toggle]
[toggle title=”Domateste Uç Alma Ne Zaman Yapılır?” state=”open”]Yaz aylarında 5 ila 6 hafta, kış aylarında ise 8 ila 12 hafta önce bırakılarak son salkımın sadece 3 veya 4 yaprağı üzerinden gerçekleştirilir. Uç alma bitkinin gelişmesini durdurma ve meyvenin olgunlaşmasını hızlandırma açısından önem taşır.[/toggle]
[toggle title=”Domateste Koltuk Alma Neden Yapılır?” state=”open”]Domateslerde yaprakların gövde ile birleştiği noktadan koltuk çıkar. Sürgün olarak da bilinen koltuk alma, bitkinin boşuna enerji harcamasını engellemek amacı ile temizlenir.[/toggle]