Ne, Ne Değildir?

Dünyanın En Büyük ve En Küçük Kıtası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dünyanın En Büyük ve En Küçük Kıtası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yaşadığımız dünya hakkında bilgi sahibi olmamız gerekebilir. Dünyamız üzerinde 7 farklı kıta vardır. Bu kıtalar Asya, Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika, Antarktika ve Okyanusya’dır. “Dünyanın en büyük kıtası hangisidir?” sorusunun cevabı ise tabii ki Asya kıtasıdır. Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Asya, kendine has coğrafyası ile de dikkat çeker. Bir de en küçük kıtası Avustralya vardır. Dünyanın en büyük ve en küçük kıtası hakkında bilinmesi gerekenler ilginizi çekebilir. Bu yazı içerisinde, Asya ve Avustralya kıtası hakkında ilginç bilgiler bulabilirsiniz.

Dünyanın En Büyük Kıtası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dünyanın en büyük toprak parçası olarak öne çıkan Asya kıtası hakkında yüz ölçümü olarak birçok tartışma yaşanmaktadır. Çünkü, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında pek çok küçük ada bulunmaktadır. Bu küçük adaların hangi kıtaya ait olduğu hala karar verilememektedir. Yine de Asya kıtasının 43.milyon km2 ile 44,7 milyon km² arasında yüz ölçümüne sahip olduğu düşünülmektedir. Dünya üzerinde en fazla insanın yaşadığı Asya, içerdiği Everest Dağı ile de dünyanın çatısı lakabını almıştır. Asya kıtası hakkında bilinmesi gereken diğer bilgiler ise şunlardır:

Dünyanın Çatısı

Dünyanın Çatısı
Himalayalar, dünyanın en önemli sıradağlarından biridir.

Asya kıtası, bulundurduğu birçok dağ ile dünyanın çatısı lakabını almıştır. Kafkas dağları, 5600 metreyi geçen tepeleri ile birlikte dikkat çekmektedir. Ayrıca, Pamirlerde, Hindikuş ve diğer dağların birbirine çok yakın olduğu kısımlarda yükseklik 6100 metreyi aşmaktadır. Asya kıtası içerisindeki yüksek dağlardan bazıları da Karakurum, Tien Şan, Kunlunşan ve Himalayalar olmaktadır. Dünya üzerindeki en önemli sıradağlar olarak kabul edilen Himalayar, büyük yükseklikleri dışında geniş Hint ovalarının ardından yükselmeleri ile de dikkat çeker. Himalayar’ın dışında Kançencanga Dağı’nın yüksekliği ise 8585 metredir. Aşırı sıcak iklimi ile de dikkat çeker. Son olarak, dünyanın en yüksek tepesine sahip olan Everest Dağı da Asya kıtasında yer almaktadır.

Akarsu Zengini

Asya kıtası, akarsu açısından dünyanın en zengin kıtalarından birisi olan Asya Kıtası, belli başları akarsulara ve büyük alüvyon ovalarının meydana gelmesini sağlamaktadır. Özellikle, Sibirya’da bulunan Kuzey Buz Denizi’ne dökülen İrtiş ve Yenisey ırmakları büyük bir alüvyon ovasına sahiptir. 2400 km’ye kadar uzanan boyutuyla doğudan batıya kadar uzamaktadır. Aynı zamanda Pakistan’da bulunan İndus, Hindistan’da bulunan Ganj ırmakları da alüvyon ovalarının oluşmasına katkıda bulunurlar.

Dünya’nın En Kalabalık Kıtası

3 milyarın üzerinde olan nüfusu ile dünyanın en kalabalık kıtası olan Asya Kıtası, dünya nüfusunun %60’ını oluşturur. %55 kısmı Muson bölgesinde yaşamaktadır. Asya Kıtası’nın en seyrek nüfuslu bölgesi ise Sibirya bölgesidir. Kilometre kareye göre nüfusun en fazla olduğu bölge ise Cava Adası olmaktadır.

Cava Adası’ndan sonra ise herkesin bildiği gibi Hindistan ve Çin gelmektedir. Asya Kıtası, farklı ten renklerine sahip insanlara da ev sahipliği de yapar. Muson Asyası olarak bilinen bölgede dünyanın en büyük şehirleri yer almaktadır. Tokyo ve Şangay bu bölge içinde dünyanın en yoğun nüfusuna sahip yerlerindendir. Dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında ise Çin, Hindistan ve Japonya gelmektedir.

Her Çeşitten İnsanı Barındırır

Her Çeşitten İnsanı Barındırır
Asya; çok fazla kültür, dil, ırk ve etnik köken barındıran büyük bir kıtadır.

Asya kıtası, birçok farklı ırklara ev sahipliği yapmaktadır. Ön Asya’dan Hindistan’a kadar olan kısımda beyaz ırk yer alırken Güneydoğu Asya ve Filipinler’de ise siyah ırk yaşamaktadır. Bu bölgelere ek olarak, Orta ve Uzak Doğu’da ise sarı ırktan insanlar yaşamaktadır. Birçok medeniyetten insanlara ev sahipliği yapan Asya kıtası, bu açıdan melez ırkları da içinde bulundurur. Çeşitli medeniyetlerden bulundurduğu insanlar sayesinde Asya kıtası birçok farklı dili de içerisinde barındırır.

Konuşulan dil çeşitliliği bakımından Amerika ve Afrika’dan sonra gelen Asya, ana dil ailelerinin hepsini bulundurur. Asya kıtasında kullanılan diller arasında Arapça, Türkçe, Rusça, Farsça, Çince, Japonca, Bengali ve Hint dilleri yer alır. Aynı zamanda İngilizce de çokça konuşulmaktadır.

 Her Dinden İnsanı Barındırır

Asya kıtası, birçok farklı dine mensup insanı içerisinde barındırır. Hindistan’da Müslümanlar ve ineğe tapan Budistler bulunmaktadır. Hindistan halkı, şehirde yaşamasına rağmen toprağa düşkünlüğü ile de bilinir.

Dünyanın En Küçük Kıtası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dünyanın En Küçük Kıtası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Avustralya, dünyanın en küçük kıtası olmasının yanında en büyük 6. ülkesidir.

Dünya’nın en küçük kıtası olarak bilinen Avustralya kıtası da içerisinde birçok farklılıkları barındırmaktadır. Özellikle yabani yaşamı ile birçok insanın dikkatini çeken Avustralya, kendine has iklimi ile de bilinir. İşte dünyanın en küçük kıtası hakkında öğrenince şaşıracağınız bilgiler:

Dünyanın Altıncı Büyük Ülkesi

Avustralya, dünyanın en büyük adasıdır. Aynı zamanda dünyanın en küçük kıtası olarak da bilinir. Yüzölçümü sıralamasında ise dünyanın en büyük altıncı ülkesidir. Bu açıdan, nüfusu ile kıyaslandığında nüfusu açısından en seyrek ülkedir. Yüzölçümü açısından Amerika ile arasında çok az fark olmasına rağmen, nüfusu yalnızca 23 milyondur.

Kanguru Nüfusu İnsan Nüfusundan Fazladır

Avustralya denildiğinde akla ilk kangurular gelir. Avustralya’da, kanguru nüfusu insan nüfusundan fazladır. Tahmini olarak, Avustralya’da 50 milyon kanguru olduğu söylenmektedir. Kanguruların neredeyse tamamı Avustralya’ya özgüdür.

Dünyanın En Eski Yerlileri: Aborjinleri Barındırır

Dünyanın en eski yerlileri olarak bilinen Aborjinler, Avustralya kıtasında yaşamaktadır. Eski kültürlerini günümüzde de devam ettiren Aborjinler, 40 bin yıldan fazladır Avustralya topraklarında yaşamaktadır.

Dünyada En Çok Koyun Avustralya’da bulunur

Avustralya kıtası hakkındaki ilginç bilgilerden biri ise dünyada en fazla koyun bulunan ülkeyi barındırmasıdır. Avustralya’da, insan nüfusunun 3 katı kadar koyun bulunmaktadır. Bu da ortalama kişi başına 8 koyun düşmesi anlamına geliyor.

Dünyanın En Temiz Havasını Bulundurur

Avustralya kıtasında yer alan Tazmanya Adası, dünyanın en temiz havasına sahiptir. Avustralya’ya bağlı olan ve Avustralya’nın en büyük adası olan Tazmanya, UNESCO tarafından doğa mirası olarak korunmaktadır.

Dünyanın enlerinden söz açılmışken, en uzun tünellerini hiç merak ettiniz mi? İşte merakınızı giderebileceğiniz bir yazı: Dünyanın En Uzun Tünelleri

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir