Ne, Ne Değildir?

Ekşi Sözlük Alternatifleri

ekşi sözlük alternatifleri

Yirminci yüzyılın son yıllarında adeta yeni medyanın parlayışının habercisi konumunda ortaya çıkan bazı internet siteleri vardır. Yeni kuşakların dilini ve kültürel konumunu belirleyen, kendi tanımlarını oluşturmalarına fırsat veren bu oluşumlar; son 20 yıllık süreçte bir nevi sosyal medya tarihçisi haline geldi. Bu oluşumların başında, seneler içinde sürekli değişen ve yenilenen Ekşi Sözlük geliyor. Ekşi sözlük, bir çoklu üretim alanı olarak dikkat çeken “katılımcı sözlük” sitesi; kendi sloganlarıyla “Kutsal Bilgi Kaynağı”dır. Bununla beraber Ekşi Sözlük alternatifleri de sıklıkla merak edilmektedir. Son zamanlarda farklı platformlarda da işler yapmaya başlayan Ekşi Sözlük’ün 20 yıllık süreç içerisinde açtığı yolda ilerleyen birçok benzeri de var. Biz de günümüzün çoklu ortam arayışlarına ışık tutalım ve Ekşi Sözlük alternatifleri önerilerini sizinle paylaşalım istedik.

Ekşi Sözlük Nedir?

ekşi sözlük nedir
Ekşi Sözlük, farklı yazarların kişisel fikirlerini paylaştığı bir blogdur.

1999 yılından bugüne dek internet ortamında birçok alanda kendilerine has tanımlarla olayları, kişileri ve nesneleri yorumlayan yazarların bünyesinde yer aldığı Ekşi Sözlük, bir nevi blog mantığıyla çalışan bir web sitesidir. Ekşi sözlük üzerinde yazarlar, bir süre çaylak olarak yazılarını sunar ve editörler tarafından onaylandığı takdirde yayınlanırlar.

Ekşi Sözlük, gündemdeki olaylardan, filmlere, tarihi olaylardan bilimsel konulara kadar sınırsız bir bilgi kaynağı olarak görülebilir. Yazarlar özellikle ele aldıkları konuyu tamamen kendi açılarından tanımlarlar ve bu tamamen kendilerini bağlar. Yer yer küfür ve argo kullanımının da serbest olduğu içeriklerde bir doğrulama sistemi de olmadığı için sözlük üzerinden yanlış bilgiler de yayılabilmektedir. Ayrıca bazı yazarların şaka amaçlı yazdığı ancak sonradan ciddiye alınan ve dolaşıma giren uydurma bilgiler bile olabiliyor. Son yıllarda Ekşi Sözlük yorumları gençler arasında ilgi odağı olmuş ve merak edilen bazı konularda bakılan ilk kaynaklardan biri haline gelmiştir.

Ekşi Sözlük’ten sonra farklı adlarla ve içeriklerle birçok katılımcı sözlük ortaya çıkmış ve aynı rotada yol almaya çalışmıştır. Bu sitelerden bazıları kendi yolunda ilerlemeyi başarırken bazıları henüz adını bile duyurabilmiş değil. İşte sizin için derlediğimiz Ekşi Sözlük alternatifleri:

İnci Sözlük

inci sözlük
İnci Sözlük uzun zamandır faaliyet göstermektedir.

2009 yılından beri faaliyet gösteren İnci Sözlük, Ekşi Sözlük’ten 10 yıl sonra bu serüvene atılmış ve muadillerine göre en iyi performansı göstererek adından söz ettirmeyi başarmıştır. Ekşi Sözlük özelinde çok rekabetçi bir seviyeye ulaşamasa da kayda değer bir kullanıcı kitlesine sahip olmuştur. İnci Sözlük en çok küfürlü ve argo içerikleriyle bilinmektedir. Ekşi Sözlük’te de yer yer argo kullanılsa da İnci Sözlük bunu neredeyse bir prensip haline getirmiştir. Ayrıca İnci Sözlük, adını “ziyaret” olarak adlandırdığı telefon şakalarıyla da adını çok kez duyurmuştur. Bu telefon şakalarından en bilinenleri, Okan Bayülgen ve Fatih Portakal’ın programlarında yapılanlardır. Ayrıca İnci Sözlük, sosyal medyada caps geyiklerinin de ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Uludağ Sözlük

uludağ sözlük
Uludağ Sözlük, içeriklerini farklı kategorilere ayırmıştır.

Uludağ Sözlük muadillerinden birçok bakımdan farklılık gösteren bir katılımcı sözlük olarak 2005 yılında kurulmuştur. Özellikle başlıkları belirli kategorilere bölünmüş olması sebebiyle diğer sözlükler arasında daha düzgün bir yapıya sahiptir.  Kategoriler üç ana başlık altında toplanmıştır ve bu aramalarda kolaylık sağlamaktadır. Diğer bütün sözlüklerde olduğu gibi yazarların kendilerine ait rumuz üzerinden entry girdikleri bir sisteme dayanır. Uludağ Sözlük’ün %50 hissesi 2019’da Bursa’daki bir inşaat şirketinin sahibi Emin Adanur tarafından satın alınmıştır. Sözlüğün sloganı ise “Ululardan ulu bir sözlük olarak belirlenmiştir.

İnstela Sözlük

İlk olarak İTÜ sözlük olarak İstanbul Teknik Üniversitesi özelinde yayına başlayan site bir aylık sürenin sonunda tamamen dışa açık bir web sitesi olmuştur. 2004 yılında faaliyete giren İnstela, Türkiye’nin ilk katılımcı sözlüğü olan Ekşi Sözlükten sonra ikinci sırayı almıştır. Sözlük, adını yurt dışında da faaliyet göstermek için 2015 yılında İnstela olarak değiştirmiştir. Bu süreçten sonra sözlük formatından sıyrılıp daha açık bir platform haline gelmiştir. Üyelik alan herkesin paylaşım yapabildiği bir platformdur. Ayrıca İnstela Sözlük, sözlükler arasında ilk video ve resim paylaşımını açan platformdur.

Ayı Sözlük

Sözlüklerin çıkış amaçları genellikle gençler arasında bir buluşma noktası belirlemek ve kendi bakış açılarıyla tanımlamalarda bulunmaktır. Ayı Sözlük bu misyonu gerçekten farklı bir özveriyle yakalamış bir katılımcı sözlük. 2014 yılında kurulan Ayı Sözlük LGBTİ içeriklidir ve yine yazarlarından çoğunun LGBTİ bireylerden oluştuğu bir platformdur. Bu sözlüğün amacı, LGBTİ bireylerin kendilerini yalnız hissetmemeleri ve dayanışma içinde olmalarını sağlamaktır. Sözlük 2015 yılında Homojen Dergi adlı yine LGBTİ içerikli bir dergi yayımlamaya başlamıştır.

Rerererarara Sözlük

2008 yılında yayına başlayan Rerererarara Sözlük, Türkiye’deki ilk taraftar sözlüğü olarak bilinir. Katılımcıları Galatasaray taraftarlarından oluşan bu sözlük, takımdaki gelişmeler ve maçlar hakkında entry’lere yer veriyor. Sözlük zaman zaman maçlar için ve çeşitli etkinlikler için zirveler düzenliyor.

Asosyal Sözlük

2015 yılında özellikle reklam gelirlerini yazarları arasında paylaştırma hedefi ile yola çıkan Asosyal Sözlük, bugün hala faaliyetini sürdürmeye devam ediyor.

Diğer Sözlükler

diğer sözlükler
Aynı işlevlere sahip birkaç farklı sözlük daha bulunmaktadır.

Buraya kadar farklı özellikleriyle dikkat çeken alternatif sözlükleri aktardık. Bu sözlükler kendi içlerinde belirli bir misyonla hareket eden ve nispeten de başarılı olmuş sözlükler olarak görülebilir. Özellikle adı pek duyulmamış bazı sözlükleri de sizin için sıralamak istedik:

  • Yıldız Sözlük
  • Nar Sözlük
  • Zengin Sözlük
  • Dünya Sözlük
  • Laik Sözlük
  • İnteraktif Sözlük
  • Youreads Sözlük
  • Sarı Sözlük
  • Omü Sözlük
  • Kulsoz Sözlük

Ekşi Sözlük alternatiflerini oluşturabilecek 6 sözlüğü farklı özellikleriyle beraber ele aldık. Sonuç olarak sözlüklerin büyük çoğunluğu, Ekşi Sözlük’ün etkisini yakalayamamış durumda. Ancak format olarak aynı etkiyi yaratan ve yine büyük çoğunluğu aktif olarak kullanılan platformlar. Alternatif bir yorum ve yenilik isteyenler için güzel bir deneyim olacaktır.

İnternetteki sözlükler bilgi edinmenin yeni yolu olabilir. Bir başka yolunu öğrenmek için ise Nicel Araştırma Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir