Türkiye’nin jönü, Malkoçoğlu’su, Kara Murat’ı, Dünyayı Kurtaran Adam’ı ve çok daha fazlası… Cüneyt Arkın, 85 yaşında hayata gözlerini yumduğunda geriye 300’ü aşkın film ve birçok farklı alandaki çalışmalarını bıraktı. Bu büyük Türk sinema oyuncusunun kariyerini listelere sığdırmak biraz imkansız olacaktır. Ama onu en iyi işleri ile hatırlayabilmek, hatırasına en büyük saygı hareketlerinden biri olur diye düşünüyoruz. Bundan dolayı en iyi 7 Cüneyt Arkın filmi ile karşınızdayız. Ama başlamadan önce Cüneyt Arkın’ın hayatına da kısaca göz atalım.
İlk Yılları ve Kariyeri
Eskişehir’in Karaçay köyünde 8 Eylül 1937 günü doğan Cüneyt Arkın, gerçek adıyla Fahrettin CüreklibatUr olarak dünyaya gelmiştir. Kurtuluş Savaşı’na katılmış olan babası, Hacı Yakup Cüreklibatur olarak biliniyor. Kullandıkları soyadı yürekli ve bahadır anlamlarına gelen kelimelerin birleşmesinden oluşmuştur. Korkusuz yiğit anlamında gelen bu soyadında bulunan ses dönüşümleri, yaşadıkları yerdeki Kırım-Tatar topluluklarının dillerinden geliyor. Lise öğrenimini Eskişehir’de, üniversite öğrenimini ise İstanbul Tıp Fakültesi’nde yapan Arkın, 1961 yılında mezun olmuştur.
Sinema kariyerine başlamadan öncesi Arkın için ilginçtir. Çünkü askerlik yaptığı sırada Göksel Arsoy’un başrolünde yer aldığı Şafak Bekçileri filminin çekimleri esnasında yönetmen Halit Refiğ tarafından görülmüş ancak herhangi bir durum yaşanmamıştır. Askerliği sonrası bir süre doktorluk yapan Arkın, ancak 1963 senesinde Halit Refiğ’in teklifi üzerinde sinema oyunculuğu yapmaya başladı. Kariyerinin başında duygusal ve romantik karakterleri canlandıran Arkın, yine Halit Refiğ’in önerileriyle aksiyon janrasına yöneldi.
Kariyerinin bu dönemini İstanbul’da geçiren Arkın, Medrano Sirki’nde akrobasi eğitimi aldı ve bu eğitimin meyvelerini izleyiciler olarak Malkoçoğlu ve Battalgazi filmlerinde görme şansına eriştik. Bu filmler aracılığı ile binicilik ve karate alanlarında uzman bir sporcu olan Arkın sadece beyaz perde de değil televizyonda da kendini göstermiş, gazetelerde de sağlık köşe yazıları yazmıştır.
Gurbet Kuşları
Gurbet Kuşları, dönemin oldukça ünlü yönetmeni Halit Refiğ’in yönettiği 1964 yapımı bir sinema filmidir. Aynı zamanda Arkın’ın da sinema dünyasına ilk adımını attığı film olarak da görülebilir. Arkın için en önemli nokta filmin sonlarında gerçekleşen kavga sahnesidir. Bu sahneyle camia içinde ünlenmiş ve gelecek filmlerini cebine koymuştur. Bir göç filmi olan Gurbet Kuşları, o sene aynı zamanda Altın Portakal en iyi film ödülünü de kazanmıştır.
Malkoçoğlu
Sinema dünyasındaki ilk filmleri hep romantik ve duygusal jön karakterler üzerine kurulmuş olsa da Cüneyt Arkın, onu keşfeden yönetmeni Halit Refiğ’in tavsiyesi ile aksiyon filmlerinde de rol almıştır. İşte o filmlerden en meşhuru Malkoçoğlu serisi olarak görülebilir. 1966’da çıkan ilk film çok beğenildiği için bir seri haline gelmiş ve
- Malkoçoğlu Akıncılar Geliyor
- Malkoçoğlu Cem Sultan
- Malkoçoğlu Kara Korsan
- Malkoçoğlu Krallara Karşı
- Malkoçoğlu Ölüm Fedaileri
isimleriyle 5 film daha çekilmiştir.
İnsanlar Yaşadıkça
İnsanlar Yaşadıkça, Arkın’ın başrolünde yer aldığı ve Memduh Ün’un yönetmen koltuğunda olduğu, 1969 yapımı bir başka dram polisiye filmidir. Bu filmin Cüneyt Arkın filmografisindeki önemi 1969 Altın Portakal Film Festivali’ndeki başarısıdır. Arkın, bu film sayesinde En İyi Erkek Oyuncu seçilerek kariyerinin ilk prestijli ödülünü kazanmıştır.
Kara Murat
Malkoçoğlu, Cüneyt Arkın’ın kariyerinde yer alan tek tarihi film serisi değildir. Malkoçoğlu denildiği kadar Kara Murat denildiği zaman da akıllara Arkın’ın gelmesinin sebebi film serisinin gerçekleştirdiği başarı olarak görülebilir. 1972 senesinde Kara Murat: Fatih’in Fedaisi ile başlayan seri 1978’e kadar sürmüş ve bu süreçte 6 film daha seriye eklenmiştir.
Yaralı Kurt
Yazar Graham Greene’nin yazdığı A Gun For Sale kitabından uyarlanan Yaralı Kurt, 1972 yapımlı bir başka Cüneyt Arkın filmidir. Filmin Arkın için önemli olan kısmı ise 4. Adana Altın Koza Film Festivali ile alakasıdır. Festivalde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü Baba filmindeki rolü ile Yılmaz Güney kazanacaktı. Ancak dönemin siyasi olaylarının yarattığı baskı yüzünde ödül bu filmdeki peformansı ile Arkın’a verilmiştir. Arkın ise ödülü reddetmiştir.
Mağlup Edilemeyenler
Mağlup Edilemeyenler, Cüneyt Arkın’ın 1976’da çekilen bir başka başarılı filmidir. Müjde Ar ile birlikte oyunculuğunu yaptığı filmin yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz yapmıştır. Cüneyt Arkın, bu filmdeki gazeteci Murat Sözeri rolü ile Antalya Film Festivali’nde En Başarılı Erkek Oyuncu ödülüne layık görülmüştür. Gazeteciliğin etik kurallarına örnek bir olay üzerinden değinen film günümüzde özellikle hatırlanması gereken yapımlardan birisidir.
Dünyayı Kurtaran Adam
Dünyayı Kurtaran Adam olarak da tanıdığımız Cüneyt Arkın’ın bu filmi 1982 senesinde çıkmış ve sadece ülkemizde değil dünya çapında da gösterime girerek büyük ses getirmiştir. Bu seslerin çoğu Star Wars gibi birçok yapımdan kopya müzikler ve sahneler içermesinden ötürü olumsuz olsa da ülkemizin fantastik bilimkurgu alanındaki kült filmlerinden birisi haline gelmiştir. Daha sonra 2006 yılındaki devam filmi Dünyayı Kurtaran Adam’ın Oğlu filminde de rolüne devam eden Arkın’ın başka bu tür fantastik yapımları da olmuştur.
Aramızdan ayrılan başarılı sanatçılardan birini daha anmak için Münir Özkul Hayatı ve Kavuğun Öyküsü yazımıza göz atabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Cüneyt Arkın kaç yaşında vefat etti?
Cüneyt Arkın 28.06.2022 tarihinde, 85 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.
Cüneyt Arkın nereli?
Ünlü ve başarılı oyuncu Eskişehir’in Karaçay bölgesinde doğmuştur.
Cüneyt Arkın’ın kaç filmi var?
Cüneyt Arkın’ın 300’den fazla filmi vardır. Kendisi ayrıca yönetmenlik, yapımcılık ve senaristlik de yapmıştır.