PsikolojiSağlık

Endojen Depresyon Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Endojen depresyon nedir

Depresyon, gün geçtikçe daha çok yaygınlaşan bir problemdir. Hastalığın farklı birçok çeşidi vardır. “Endojen depresyon nedir?” sorusu, bu noktada merak edilen konular arasında yer alır. Herhangi bir bedensel problemin olmadığı, sadece biyolojik kökenli olan depresyona “Endojen” denir. Literatürde ‘Melankoli’ terimiyle de geçer.

İnsan, tetiklendiği herhangi bir durum olmamasına rağmen endojen depresyon yaşayabilir. Hastalık tamamen biyolojik faktörlerden oluşur. Bu, endojenin ‘iç depresyon’ olarak adlandırılmasında etkilidir. Her ne kadar depresyonun alt dalı olsa da diğerlerinden farklılık gösterir. Çünkü bir kez bile olsa ruh halindeki düşüklük, aylarca sürebilir. İçeriğimizde “Endojen depresyon nedir?” konusunu yakından inceliyoruz. 

Endojen Depresyon Nedenleri 

Endojen depresyon nedenleri
Endojen depresyon nedenleri, kişiden kişiye değişiklik gösterebilmekle birlikte oldukça fazladır.

Endojen depresyonun uzun bir süre boyunca insanlarda mod düşüklüğü yaratması bazı sebeplere de yol açar. Bu nedenler; motivasyon kaybı, yorgunluk ve dikkat eksikliğidir. Aynı zamanda uyku problemleri ve beslenme alışkanlıklarında bozukluklar da görülebilir. Peki, bu hastalığın nedenleri nelerdir?

Uzmanlara göre endojen depresyonun en yaygın nedenleri arasında beynin kimyasında oluşan bazı değişiklikler vardır. İnsan, yaş aldıkça vücudunda birçok değişiklik meydana gelir. Fakat bu bazen tıbbi boyutta olabilir. Endojen depresyon da beyindeki bu değişikliklerin problemli olması halidir.

Majör bir depresif bozukluk olan hastalık kısaca ‘MDD’ olarak da geçer. Bu da ‘endojen depresyon nedir?’ sorusunun cevapları arasında yer alır. İnsan, daha durağan ve melankolik bir yaşam sürer. Duygularında genelde bozukluklar olur. Kişi bu hastalıkta hem bedensel hem de ruhsal olarak yorgun ve bıkkın bir duruma girer.

Endojen depresyonun farklı evreleri vardır. Bunlara göre hastalığın şiddeti değişmektedir. Aynı zamanda tedavi yöntemleri de farklılık gösterir. Melankoli de denilen endojen depresyonun 8 evresini şöyle sıralamak mümkündür:

  • Hafif evre
  • Melankolik depresyon evresi
  • Nevrastenik evre
  • Stuporlu evre
  • Ajitasyon evresi
  • Hezeyanlı evre
  • Halüsinasyon evresi
  • Kronik melankoli evresi

Bu evreler, bireyde farklı etkiler barındırmaktadır. Uzmanlar bunları tespit ettikten sonra uygun tedavi yöntemlerini belirleyerek sürece başlar. İyileşme sürecine kişinin yaşı ve endojen depresyonda hangi evrede olduğu etki eder. 

İnsanın yaşamını kısıtlayan endojen depresyonun farklı birçok belirtisi ve tedavi yöntemi vardır. Tüm bunlar hastalığın şiddetine ve kişide yarattığı duruma göre değişkenlik gösterir. Psikiyatrlar ya da psikoterapistler bazı incelemeler yaparak uygun tedavi yöntemlerini değerlendirir.

Bu noktada endojen depresyonun belirtileriyle beraber tedavisinin nasıl olduğu oldukça önemli bir noktayı oluşturur.

Endojen Depresyon Belirtileri 

Endojen depresyon belirtileri
Endojen depresyon belirtileri genellikle motivasyon kaybı olarak ortaya çıkar.

“Endojen depresyon nedir?” konusunu incelerken belirtilerine de değinmemiz gerekir. Genel olarak endojen depresyon belirtileri herhangi bir neden olmadan gelişir. Bu semptomlar kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Yaş da farklılığa sebep olan faktörler arasında yer alır. Fakat genel olarak bu hastalığın belirtilerini şöyle sıralamak mümkündür:

  • Kaslarda ve başta ağrı olması
  • Sürekli üzgün ve melankolik hissetmek
  • Beslenme bozukluğuyla beraber iştahta artma ya da azalma
  • Partnerden uzaklaşarak karşı cinse duyulan arzuyu kaybetmek
  • Problemler karşısında intihar etme düşüncesi
  • Zevkle ve istekle yapılan tüm hobilere karşı ilgisiz olmak
  • Kendini diğer insanlardan izole etmek
  • Sürekli yorgun ve halsiz hissetmek
  • Uyku problemleri
  • Herhangi bir işe karşı duyulan motivasyon eksikliği
  • Dikkat eksikliği ve bir konuda karar verirken zorluk yaşamak
  • Her olaya karşı umutsuz duygular beslemek
  • Herhangi bir sebep olmadan ortaya çıkan içsel sıkıntılar
  • Boş ve bir anlamı olmayan biriymiş gibi hissetmek

Tüm bunlar, kişiden kişiye ve sıklığa göre değişse de endojen depresyonun en yaygın belirtileri arasında yer almaktadır. Uzmanlar, çeşitli testler yaparak semptomları tespit eder ve ona uygun bir tedavi seçerek sürece başlar. Hastalığın kaçıncı seviyede olduğu, tedavi çeşidine etki eder.

Endojen depresyonun belirtileri hemen ortaya çıkmaz. Bundan dolayı uzmanlar hastalığı hemen teşhis edememektedir. Fakat bu durum, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı insanlar semptomları ilk seviyelerdeyken hissetmeye başlar. Tam tersi bir durum da söz konusudur. Depresyona yakalanmış fakat bu belirtilerin farkında olmayan birçok kişi de vardır.

Endojen Depresyon Tedavisi Nedir?

Endojen Depresyon tedavisi nedir
Endojen depresyon tedavisi nedir diye merak ediyorsanız, okumaya devam edin!

“Endojen depresyon nedir?” sorusuna yanıt arayanlar, tedavisini de merak etmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi endojen depresyonda da tedavi, kişiye ve sahip olduğu özelliklere göre değişiklik gösterir. Yaş, depresyonun boyutu, kişinin ruhsal durumu gibi birçok faktör, tedavinin belirlenmesinde etkilidir. Ancak kesinlikle bir psikiyatr ya da psikoterapist yapmalıdır. Uzmanlar, hastalığı teşhis ettikten sonra tedaviye etki edecek faktörleri baz alarak bir süreç başlatır.

Genel olarak tedavi hem terapi hem de eğer kişinin yaşına uygunsa ilaç şeklinde olur. Bu kombinasyon, uzmanların en çok kullandığı tedavi yöntemleri arasında yer alır. Uzmanlar, depresyon şiddetine göre bazı durumlarda antidepresan etkili ilaçlar da tercih etmektedir.

Psikiyatrlar, antidepresan ilaçları; daha çok hastalığın şiddeti terapiyle azalmayacağı zaman tercih etmektedir. Bireyin aldığı başka etken maddeli ilaçlar ve yaşı da uzmanların antidepresan kullanımına karar verirken dikkat ettiği faktörler arasında yer alır.

Tüm bunlar, hastanın beynindeki kimyasal seviyelerini normale döndürerek depresyonu azaltır. Fakat her hastada bu tedaviler etki etmeyebilir. Böyle bir durumda ilaçsız ve uzun seanslı yöntemler de bulunmaktadır. Uzmanlar gerekli incelemeleri ve değerlendirmeleri yaparak uygun tedavi yöntemlerini tercih eder.

Hangi tedavi yöntemi olursa olsun bu sürece erken başlamak hastalar için çok faydalı olacaktır. Çünkü endojen depresyonun şiddeti arttıkça bireyin içinde bulunduğu durum zorlu hale gelir. Bu da tedavinin daha uzun bir sürede sonuçlanmasına yol açar. Aynı zamanda iyileşme sürecinin erken başlaması, uzmanların uygulayacağı tedaviyi de belirler.

Psikiyatrlar endojen depresyonu ilerlemeden teşhis ettiği zaman tedavi daha kolay ve hızlı şekilde gerçekleşir. Bu da kişinin yaşam kalitesinin bozulmamasına ve yaşadığı problemlerden bir an önce kurtulmasına fayda sağlamaktadır.

Endojen Depresyonun Yol Açtığı Durumlar Nelerdir?

Endojen depresyonun yol actigi durumlar nelerdir
Son olarak “Endojen depresyonun yol açtığı durumlar nelerdir?” sorusuna yanıt veriyoruz!

 

Endojen depresyon bir uzman tarafından tedavi edilmediğinde birçok duruma yol açmaktadır. Bu; kişinin yaşına, duygu durumuna, geçmiş yaşantılarına kadar değişiklik gösterir. Fakat genel olarak bireyde daima melankolik bir hal olur. Bu psikolojik duygu durumu, insanı çıkmaza ve umutsuzluğa sürükler.

Depresyona giren insan kendini dış dünyadan izole ederek güçsüz hisseder. Böylece hayata ve geleceğe karşı hiçbir çaba sarf etmeden yaşamını sürdürür. Kişinin gücünü çok azaltan bu durum, yoğun duygular yaşamasına yol açar. Herhangi bir sebep olmadan olumsuz düşünceler, bireyin beynini kurcalar. Hayat kalitesinde büyük bir azalma olur.

Tüm bu sorunlar, endojen depresyon tedavi edilmediği zaman bireyde yol açacağı durumlar arasında yer almaktadır. İnsan daima bitkin hissederek herhangi bir aktiviteye karşı ilgisiz kalır. Birey uygun zamanda uzmana danışmadığı zaman onun yaşadığı problemler kalıcı hale gelir. Böylece hayatını çoğu zaman düşük modlu ve her konuya ilgisiz olarak geçirir.

Kalıcı olan bu durumlar bireyin kendi yaşamını etkilemekle beraber diğer insanlarla olan iletişiminde de sorunlara yol açmaktadır. Kişi, kendini tamamen izole ederek dış dünyayla bağını koparır. Bu durum onun yaşam stili haline gelir. Bireyin ilişkilerinde bozukluklar ve hayat kalitesinde azalma olur.

Bu problemleri yaşamak insanın hayatını durağan biçimde geçirmesine sebep olur. Dolayısıyla semptomlardan biriyle karşılaştığını ve melankolik bir halde olduğunu hisseden kişilerin en erken zamanda psikiyatr ya da psikoterapistle görüşmesi faydalı olacaktır. Böylece uzmanlar, hastalığı daha erken tedavi edebilmekte ve insanın yaşadığı problemleri bir an evvel çözebilmektedir.

İçeriğimizi beğendiyseniz, “Depresyondan Nasıl Çıkılır” yazımıza da mutlaka göz atın!

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir