GündemNe, Ne Değildir?

Evde Fare Olduğu Nasıl Anlaşılır? Fareler Evden Nasıl Uzaklaştırılır?

Evde Fare Olduğu Nasıl Anlaşılır

Fareler kısa ömürlerine karşına çevreye büyük zararlar verebilirler. Ortalama bir fare ömrü 1 – 4 yıl arası değişkenlik gösterir. Ancak farelerin kısa ömürlerine rağmen üreme hızı da oldukça fazladır. Bu nedenle, eğer evinizde daha önceden fare varsa veya fare olduğunu düşünüyorsanız, yapmanız gereken bazı yöntemler mevcut. Bu yöntemler sayesinde evinizde fare olup olmadığından kesin bir şekilde emin olabilir ve fareleri uzaklaştırmak için gerekli önlemleri alabilirsiniz. Peki, evde fare olduğu nasıl anlaşılır?

Fareleri evinizden uzaklaştırmak için öncelikle evde fare olup olmadığından emin olmalısınız. Daha sonra ise fareleri uzaklaştırma yöntemlerini denemeniz gerekiyor. Evinizde fare olup olmadığını anlamak için aşağıdaki yöntemleri deneyin.

Farelerin Dışkıları

Fare dışkıları genellikle kuru ve gri bir yapıya sahiptir ve farelerin bulundukları ortamlarda çok fazla dışkılarının olması normaldir. Bunun yanında yiyecek olabilecek ortamlarda, dolaplarınızda ve çekmecelerinizde fare olma olasılığı yüksektir. Eğer evinizde bir fare dışkısına rastlarsanız, dışkının taze olup olmadığına bakmanız gerekir. Örneğin fare dışkısı siyah ve ıslak ise dışkı tazedir. Bu da evinizde hâlâ fare olabileceği anlamına gelir.

Isırık İzleri

Evinizde fare olup olmadığının en büyük belirtilerinden birisi de farelerin çevrelerde oluşturduğu ısırık izleridir. Fareler genellikle kapıları, duvar köşeleri, dolapları, kabloları ve plastikleri ısırırlar. Bu noktada dikkat etmeniz gereken detay ısırık izinin görüntüsüdür. Eğer ısırık izi açık renkli ise ısırık yenidir. Bu da evinizde fare olduğu anlamına gelmektedir.

Kötü Koku

Kötü Koku
Evde kötü bir koku yayılmaya başladıysa farelerin olma olasılığı yüksektir.

Evcil bir hayvan besliyorsanız, evinizde yer alan fareleri daha kolay bir şekilde tespit edebilirsiniz. Çünkü kediler veya köpekler farelerin varlığını hissedebilir ve daha önce ilgilenmedikleri yerler ile ilgilenerek o bölgeleri eşeleyebilirler. Eğer evcil hayvanınız daha önce ilgilenmediği yerleri eşeleyip tepkiler veriyorsa bu noktaları kontrol edin. Bu bölgelerde kötü bir koku varsa, farelerin bu alanda yer aldığı anlamına gelebilir.

Farelerin Geçtiği Yerler

Farelerin geçtiği yerler de onları tespit etmeniz için önemli bir noktadır. Bunun için farelerin sürekli kullandığı yerlere ışık tutarak bu yerleri tespit edebilirsiniz. Farelerin geçtikleri yerlerde ayak izi, sürtünme izi, kıl ve idrar lekeleri olacaktır. Eğer bu belirtilere sahip bir güzergâh tespit ettiyseniz, evinizde fare olabilir. Ayrıca şüphelendiğiniz güzergahlara pudra tozu veya bir un dökerek farelerin izlerini tespit edebilirsiniz.

Farelerden neden korunmak gerektiğini ve farelerin neden olduğu sağlık sorunlarını öğrenmek için Farelerin Zararları ve Bulaştırdıkları Hastalıklar Nelerdir? sayfasına göz atabilirsiniz.

Evde Fare Varsa Ne Yapmalısınız?

Evinizde fare olduğunu tespit ettiyseniz korkmanıza gerek yok. Özellikle de evinizde bir kedi besliyorsanız, kediniz sizi bu dertten kurtaracaktır. Farelerden kurtulmak için en önemli yollardan birisi de hayvan barınaklarından alabileceğiniz kedi idrarı veya yılan dışkısıdır. Buna ek olarak, evinizi temiz ve düzenli tutmak farelere karşı alabileceğiniz en önemli yöntemlerden birisidir. Çünkü fareler pis ve dağınık ortamlarda yer alırlar. Fareleri evinizde uzak tutmanızın bir diğer yolu da yerde yemek kırıntısı bırakmamaktır. Yemek kırıntıları fareler besin sağlayacağından onların sürekli evinizde yer almasını sağlayabilir.

Fareleri evinizde uzak tutmak için eczanelerden fare zehri alarak fare kapanlarına veya farelerin kullandığını düşündüğünüz yerlere bir yiyeceğin içinde yerleştirin. Eğer fareleri öldürmeden yakalamak istiyorsanız, çeşitli fare yakalama tuzaklarını kullanabilirsiniz. Bu tuzaklar sayesinde fareleri yakalayıp daha sonra evinizden uzak bölgelerde dışarıya salabilirsiniz. Bunun için bir başka çözüm ise dolap gibi yerlerin altına tutkal pano yerleştirmek olacaktır.

Evlerdeki bir diğer sorun olan yatak bitleri hakkında tüm detayları Yatak Biti Nedir? Yatak Biti Nasıl Yok Edilir? yazımızda bulabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir