Felsefe

Felsefede Argüman Ne Demek? Argüman Örnekleri Nelerdir?

Felsefede Argüman Ne Demek? Argüman Örnekleri Nelerdir?

Felsefede argüman nedir?” sorusuna verilecek en kısa cevap, bir ifadeler dizisi olmasıdır. Herhangi bir konu hakkındaki öne sürülen düşünce ve önermelere de argüman adı verilir. “Argüman ne demek?” sorusuna verilen cevaplardan bir diğeri,  öncüllerle sonuçlar arasında bir bağlantı ve ilişkinin bulunmasıdır.

Felsefe argüman konusuna çok daha detaylı bakar. Çünkü esasen felsefe bir sorgulama işidir. Bu sorgulama işinde de en çok argümanlara ihtiyaç duyar. Olaylara argümanlar sunmak, felsefenin en önemli noktalarından biridir. Felsefede argüman, bir nevi akıl yürütmektir. Bu akıl yürütme eylemi, bazı yöntemlerle yapılır. Aşağıda iki tanesini görebilirsiniz:

  • Tümevarım
  • Tümdengelim

Felsefe, bu yöntemleri kullanarak meselelere farklı açılardan argümanlar sunmakta ve karşı tarafı aydınlatma amacı taşımaktadır.

Argüman Örnekleri Nelerdir?

Felsefede Argüman Ne Demek? Argüman Örnekleri Nelerdir?
Felsefede argüman örnekleri ile konuyu daha iyi anlayabilirsiniz.

Argüman eş anlamlısı; sav, tez ve kanıt olan bir ifadeler dizisidir. Olaylara genelden özele ya da özelden genele yaklaşan felsefi argümanlar, gerçeklik üzerine oluşmuştur. Öncüllerin ve sonuçların birbiriyle bağlantısından doğan bu savlar, daha önce olmamış bir yargıyla da sonuçlanabilir. Bazı argüman örnekleri şöyle sıralanabilir:

  • Uzun boylular basketbolda daha başarılıdır. Ben uzun boyluyum bundan dolayı basketbolda başarılı olurum.

Bu argümanda, uzun boylu kişilerin basketbolda çok başarılı olmadığı bazı kişiler tarafından ileri sürülebilir. Fakat buradaki önemli nokta, tartışmalı bir doğruluk içermesidir. Çünkü uzun boylu insanların basketbolda daha başarılı olma ihtimali de yüksektir. Sonuç olarak her argüman, kesin bir şekilde doğru olmasa da tartışmalı bir konu yaratır.

Felsefi düşüncede olması gerekenler yazımız da ilginizi çekebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Argüman Türleri Nelerdir?

En çok bilinen argüman türleri arasında; tümevarım ve tümdengelim yer almaktadır. Tümevarımsal argüman, olaylara özelden genele bakmaktır. Genelden özele bir bakış açısı ise tümdengelimsel argümanda vardır.

Geçerli Argüman Nedir?

Argümanlarda birçok ifade mevcuttur. Geçerli argüman, öncüllerinin hepsi doğru olan ve sağlam argümanlara denilir. Yani sonuç, bağlantılı olduğu öncüllerle kolay bir şekilde ispatlanmaktadır.

Argümantasyon Ne Demek?

Argümantasyon, kısacası konu olan bir tezi çürütmektir. Daha çok bilimsel tartışmalardan oluşan argümantasyon, bu çürütmeyi deliller sunarak yapar. İspat ve belge olmazsa iddiayı çürütülmez.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir