FelsefeSinema

En İyi Felsefi Film Önerileri

Felsefenin hayatımızdaki yeri düşünüldüğünde, alışılagelmiş sinema kültürümüzün de bundan etkilenmemesi mümkün değildir. Sizlere mutlaka izlemeniz gereken felsefi filmler hazırladık.
En İyi Felsefi Film Önerileri

Felsefenin düşünce biçimine olan katkıları insanın gelişimi için hayati önem taşımaktadır. Doğru filmi, doğru kitabı ve doğru düşünürün paylaşımlarını takip ettiğiniz sürece hayatınız için kalıcı bir kazanım elde etmeniz hiç de zor değil. Felsefi filmler de işte bu noktada değer kazanıyor. Hazırladığımız yazıda, düşünce bilimi olarak nitelendirebileceğimiz bu filmler arasında, size ve düşünce biçiminize baştan sona etkileyebilecek birçok yapım yer alıyor. İşte En İyi Felsefi Film Önerileri …

Felsefenin temel iletişim aracı olarak kitap kültürünün de önemini bir kez daha hatırlatmakta fayda olacaktır. Felsefeye Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler: Ufuk Açıcı 5 Kitap başlıklı yazımızda, tavsiye ettiğimiz yazılı eserlere ulaşabilirsiniz.

Matrix

matrix
Matrix filmi, gerçeği algılama biçimimizi baştan sona irdeleyen bir yapım olmuştur.

Simülakrlar ve Simülasyon birçoğunuzun adını bile duymadığı bir eser olmalı. Felsefenin gündeli hayat düşünce biçimimize olan etkisini düşündüğümüzde bu eser oldukça farklı bir yorum taşıyor. Günümüzde yaşadığımız her deneyimin aslında bir simülasyonun parçası olduğunu nasıl anlardınız? Eğer bir simülasyonun içerisindeysek bunu anlamamız ve ispat etmemiz mümkün müdür? Bu sorular üzerinden ilerleyen bir hikaye olarak da Matrix hayat buluyor.

Amadeus

amadeus
Amedeus Mozart’ı anlatan film, 8 dalda Oscar kazandı. Film alt temasında Habil ve Kabil kardeşleri incelemektedir.

Amadeus Mozart, operanın eşsiz sanatçısı. Hepiniz hayatınızda en az bir kez Mozart dinlemiş olmalısınız. Mozart’ın hikayesi çocuk yaştan itibaren yetenekli olduğu müzik ile parlayarak yükselişe geçti. Ancak ne kadar güçlü bir operacı olursa olsun, döneminde maalesef anlaşılamamış ve yokluk içinde ölmüştür. Filmde de sahip olduğu doğuştan yetenekle, Tanrının sesi olmayı başarmış bir adamın öyküsü anlatılmaktadır. Ancak en büyük rakibi Antonio Salieri onu anlayabilmiştir. Antonoio Salieri ise şanssızlığını çok çalışarak geçmeyi başarmış ve bütün dünyanın en iyi operacıları arasına o dönemde girmiş bir insandır. Film içerisinde doğuştan yetenek ve çalışarak kazanılan deneyimin çatışmasına tanık oluruz. Hikaye aslında Habil ve Kabil mitosunun farklı bir uyarlanışıdır.

The Fountain

The Fountain
Kozmoz, bilimin ve felsefenin konusu olduğu kadar inançların ve yaşayış biçimimizin de bir o kadar metalarından birisidir.

Hugh Jackman’ın 3 farklı karakter ile hayat verdiği The Fountain, varoluşsal anlam katsayımızı oldukça derinden etkileyecek bir film. Varlığınızı neye armağan edersiniz. Yaşamak için düşündüğünüz en temel yapı taşı nedir? Sizin için en yüce olan anlam nedir? Bu ve buna benzer soruları soran The Fountain, oldukça derin bir yapım.

Requiem For a Dream

Requiem For a Dream
Bir Rüya İçin Ağıt, ele aldığı konu itibariyle, bir ailenin nasıl dağılabileceğinizi gözler önüne seriyor.

Bir Rüya İçin Ağıt, filmin adı aslında filmin konusuyla ilgili bize gereken bütün bilgileri veriyor. Metalaşan dünya görüşümüz ile birlikte kazanma dürtümüz uğuruna etikten ve ahlaktan her geçen gün daha da hızlı vazgeçmeye başlıyoruz. Bir insan olarak sınırlarımız ne olmalı? Kişisel alan dediğimiz katsayı nerede ve nasıl bulunur? Tüm bu soruları ve daha fazlasını irdeleyen Bir Rüya İçin Ağıt, gelmiş geçmiş en güçlü dram yapımlarından birisidir. 4 farklı mevsimden temel alınarak bölünen film, özellikle son mevsimi olan kış ile birlikte izleyenleri darmaduman ediyor.

Gökhan Gürdal tarafından hazırlanan “Hareketli Resimlerin Felsefesi ve Felsefe Olarak Film” makalesi içerisinde, günümüz alışkanlıklarının modenleşen felsefe anlayışına nasıl yön verdiğini okuyabilirsiniz.

Mr. Nobody

Mr. Nobody
Jared Leto, Mr. Nobody filminde yine oldukça iyi bir oyunculuk sergilemiş ve Oscar’a aday gösterilmiştir.

Mr. Nobody, paralel evrenler ve gelecek paradokslarıyla oldukça yakından ilgilenen bir film. Baştan sona filmin bir paradoks olduğunu söylesek yeridir. Film içerisinde birçok felsefi akıma da göndermede bulunuyor. En basitinden kelebek etkisi bile film içerisinde derin bir anlatım ile kendine yer gösterebiliyor. Ayrıca bu film serimiz içerisinde Jared Leto, 3 farklı filmde yer aldığını da eklemekte fayda olacaktır.

Fight Club

fight-club
Dövüş Kulübü, modern dünya içerisinde metalaşan kavramlara yeni bir soluk katarak Marksist bir bakış açısıyla durumu baştan sonra irdeleyerek anarşiyi kavramlaştıran bir yapım.

Dövüş Kulübü, modern dünyada metalaşan kavramlara yeni bir soluk katarak, Marksist bir bakış açısıyla durumu baştan sonra irdelemeyi amaç edinmiş edebi bir eser. 1999 yılında film yayınlandığında kitabından çok daha büyük bir etki yayarak, anarşiyi kavramlaştıran bir yapım olarak tarihe geçmiştir. Burada ki felsefi boyut sorgulama ve deşmek ile şekilleniyor. Genel olarak kapital sistemin hayatımıza direttiği her şeyi baştan sona irdeliyoruz.

Waking Life

Waking Life
The Waking Life, hem görüntü anlamında bir sanat eseriyken hem de değindiği konularla günümüz felsefe tartışmalarına değinmeyi başarmaktadır.

Felsefe ile ilgileniyorsunuz ve kaliteli bir yapım ile açlığınızı bastırmak istiyorsunuz. Şimdiye kadar The Waking Life’ı izlemediyseniz eğer büyük bir kayıp yaşadığınızı eklemeliyim. The Waking Life (Türkçesi: Hayata Uyanmak), sizi uyandırmak ve sorgulatmak için elinden geleni yapıyor. Baştan sonra bir irdeleme sekansı sunan film, beş farklı hikayenin bir araya gelmesinden oluşuyor.

The Midnight Gospel

The Midnight Gospel
The Midnight Gospel dizisi, kullandığı renk paleti ile oldukça keyifli bir seyir sunuyor.

The Midnight Gospel, 2020 yılında Corona’dan en çok şikayet ettiğimiz dönemde Netflix’in imdadımıza yetiştiği kısa bir dizi serisi. Oldukça derin konular işlemesi ve bunu göze hoş gelen çizimlerle bir araya getirmesi sizi etkiliyor. Felsefi film önerileri içerisinde yer verdiğimiz tek dizi olmasını baştan sona hak ediyor. Dizi hakkında detaylı incelmeye The Midnight Gospel İncelemesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Alternatif olarak hazırladığımız Sosyoloji Filmleri ve Sosyolojik Belgeseller listemizden de toplumsal algıya dem vuran yapımlara ulaşaiblirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir