Gündem

Küresel Isınmayı Azaltmak için Neler Yapılabilir?

"Küresel ısınmayı azaltmak için neler yapılabilir?" sorusu artık gelişmiş dünya ülkeleri için oldukça sık gündeme getirilen bir konu haline geldi. Maalesef gelişmekte olan ülkeler ve üçüncü dünya ülkeleri ise bu konuyla ilgili yeterince önlem alamamakta.

Kutuplar üzerindeki buzulların erimesi ve bu erimenin açtığı yan etkiler, dünya sıcaklığının yer yıl düzenli olarak artmasına neden oldu. Bu yıl ortaya çıkan Avustralya yangınları da bu durumun yan etkilerine karşı olumsuz bir örnek olarak gösterilebilir. Küresel ısınmaya karşı gerekli önlemler alınmazsa eğer, dünyanın ve insanlığın geleceğini riske atma ihtimali acı bir gerçeğe dönüşecek. Tarihin en büyük küresel felaketi adım adım yaklaşırken, sizlere “Küresel ısınmayı azaltmak için neler yapılabilir?” sorusuna verilmesi gereken en temel yanıtları getirdik.

Küresel Isınma Nedir?

Küresel ısınma; insan yapımı nedenlerle atmosfere bulaştırılan gazların oluşturduğu varsayılan sera etkisinin sonucunda dünya içerisinde yıl süresince kara, deniz ve havada belirlenen ortalama sıcaklık artışının genel ismidir.

Küresel Isınma Ne Zaman Ortaya Çıktı?

fabrika
Fabrikaların sebep olduğu sera etkisi, günümüzde küresel ısınmanın en büyük sebepleri arasında gösterilmektedir.

En genel ifadeyle küresel ısınma ile ilgili veriler 1800’lerin sonları 1900’lerin başlarına dayanıyor. İlk yapılan ölçümlerde sıcaklık 0.4 ile 0.8 derece arasında artış gözlendi. Aslında küresel ısınmanın ortaya çıkışı, sanayi devrimiyle paralel şekilde ilerlemekte. Fabrikaların yol açtığı sera etkisi, havayı da gözle görülür şekilde kirletti. 2016’ya geldiğimizde ise öngörülenin artışın yaklaşık 8 katı daha hızlı şekilde artış olduğu ortaya çıkmaktadır. Yaklaşık 20 yıldır küresel ısınma konusu, gündemimizi meşgul etmektedir.

Küresel Isınma Nedenleri?

Küresel ısınma nedenleri arasında genelde fosil yakıt tüketiminin yol açtığı yan etkilerin en büyük payda olduğundan bahsedilir. Ancak tek sebep olarak bunu göstermek mümkün değildir. Günümüzde alışılagelmiş tüketim alışkanlıkları ve yaşayış biçimleri küresel ısınmanın en büyük nedenleri arasında yer alır.

Modern insanın tüketim alışkanlıkları birçok israfı da beraberinde getirmiştir. “Gıda İsrafı Global Ölçekte Eşitsizlik Yaratıyor!” başlıklı yazımızdan, tüketim alışkanlıklarımızın yol açtığı problemlere detaylı şekilde göz atabilirsiniz.

Küresel ısınmanın nedenleri; kömür, petrol ve doğalgaz kullanımının orantısızlığı ve ardından yeni yaşam alanları uğuruna bilinçsizce tükettiğimiz ormanlar, küresel ısınmaya davetiye çıkartan büyük nedenlerdir.

Küresel Isınmayı Azaltmak için Mücadele Bilinci

Küresel Isınmaya Karşı Mücadele Bilinci
Avustralya’da çıkan ve küresel bir felakete neden olan yangınların ana etkeninin küresel ısınma olduğu düşünülmektedir.

Küresel ısınmaya karşı global ölçekte alınan çözümler maalesef problemi ertelemekten öteye gidememektedir. Bunun yanında küresel ısınma ile baş etmek için mücadeleyi bireysel eğitim bandına çekmeli ve toplumun tamamını bu konuda eğitmeye odaklanmamız gerekmektedir. Bu duruma basit bir örnek vermek gerekirse, kızartmalarda kullandığımız yağ atıklarını genel olarak lavaboya dökmekteyiz. Ancak bu yağ lavabo ile suya karışacak ve su da çözülmeyecektir. 1 litre yağ, 1 milyon metrekare denize yayılmaktadır. Çözülmesi ve küresel anlamda yaratacağı zararı hayal etmek zor olmasa gerek. Buna ek olarak, bilinçsiz su kullanımımızı da buna ekleyebiliriz. Kısaca bilinçlenmek için hala zamanımız var ve bu zamanı doğru şekilde kullanmak adına mücadele etmemiz gerekmekte.

Coronanın Küresel Isınmaya Etkileri

Corona virüsün küresel ısınmaya etkileri, ise şaşırtıcı derecede olumlu sonuçlar doğurmakta. Mart 2020’de yaşanan Corona felaketinin ardından insanların evlerinden ayrılamamaya başlamasının ardından üretim faaliyetleri de azalmaya başlamıştı. Küresel olarak uygulanan emisyon testleri sonuçların global anlamda iyileşmeye başladığını gözler önüne seriyor.

Corona virüs ve küresel ısınma ile ilgili daha detaylı bilgi almak için “İklim Değişikliği ve Coronavirüs (COVID-19)” İlişkisi başlıklı yazıya ulaşabilirsiniz.

Küresel Isınmayı Azaltmak için Tedbirler

Küresel ısınmaya önlem almak için uygulanması gereken ilk şey toplum bilinçlendirmesi olmalıdır. Bilinçsiz bir şekilde uygulanacak yaptırımlar, yarar değil zarar doğurabilir. Yarın için bir ağaç dikerseniz, yine büyük bir adım atacaksınız. Küresel ısınmayı azalmak için tedbirler ise:

  • Enerji dostu ampuller kullanın.
  • Elektronik eşyalarınız prize takılı iken, bekleme modunda bırakmayın.
  • Işıklandırma konusunda abartılı tercihler yapmayın.
  • Evinize karşı ısı yalıtımı uygulatın. Böylece hem tasarruf edeceksiniz hem de önlem alacaksınız.
  • Diş fırçalama, bulaşık yıkama, traş esnasında su akmasın. Kapatın sonra tekrar açın.
  • Çamaşır suyu kullanımını azaltın.
  • Eşyalarınızı veya arabanızı yıkarken daha az su kullanacak sistemleri tercih edin.
  • Toplu taşıma ile seyahat edin.
  • Yürümeyi daha bilinçli ve daha sık yapın.
  • Kurşunsuz benzin ile çalışan arabaları kullanın.
  • Uzun ömürlü ürünler tüketin.
  • Ne kadar az plastik o kadar uzun ömür. Plastik yerine cam kullanın.

Anıl Kölmük

Pragmatist, sosyolog. Dijital üretir, dışavurur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu