Müzik

Gelmiş Geçmiş En İyi Müzik Klipleri

gelmiş geçmiş en iyi müzik klipleri

Gelmiş geçmiş en iyi müzik klipleri denildiğinde, subjektif olarak hepimizin kendine göre yorumları olduğuna eminim. Ancak bugünkü hazırladığımız listemizi, IMDb üzerinden referans alarak hazırlıyoruz. Bu kliplerin tamamı döneminde siyasal, ideolojik ve kitlesel anlamda büyük ses getirmeyi başarmış eserler. Öyle ki birçok klip üzerine, tekrarı yapılmış durumdaydı. Günümüzde ise bu kadar yaygın bir şekilde müzik klipleri maalesef önemsenmiyor. Sizleri daha fazla bekletmeden en iyi müzik klipleri listemiz ile baş başa bırakıyoruz.

Micheal Jackson – Thriller (1995)

Listemizin açılışını bir efsaneyle yapmak istedik. Efsane, tabii ki de popun kralı Micheal Jackson.

Micheal Jackson’ın Thriller’ı, müzikal şeklinde çekilen klip müzik dünyasında adeta bir devrim niteliğindeydi. Nitekim klip tüm dünyada uzun metrajlı bir film gibi karşılandı. 500.000 dolar olan klip bütçesiyle de dönemine göre enleri yaşatmayı başardı. Klibin yönetmenliğini John Landis yaptı. Senaryoyu ise John Landis ve Micheal Jackson birlikte yazdı. Öyle başarılı bir iş çıkarıldı ki, klip yıllardır kendini baştan sona sıkılmadan kendini izlettirmeye devam etti.

Thriller video klibinden önce müziklerin filmlerle özdeşleştirildiği görülmemiştir. Klip bu sebeple de bir dönüm noktası yaratmıştır. Thriller klibi, birçok dalda ödül almaya hak kazandı. Aldığı ödüller şunlardır:

Grammy Ödülleri:

  • 1985- En iyi uzun metrajlı video klip ödülü
  • 1984- En iyi video albümü ödülü

MTV Ödülleri:

  • 1999- Tarihinin En İyi 100 Video Klibi birincilik ödülü
  • 1984- En İyi Klip Genel Performansı ödülü
  • 1984- En İyi Koreografi ödülü
  • 1984- Seyircilerin Tercihi ödülü

Klip 1980’lerde modaya da yön vermiştir. Jackson’un klipteki görünümü gençler tarafından kıyafetlerinde taklit edilmiştir.

The Prodigy – Smack My Bitch Up (1997)

The Prodigy, her zaman yaptıkları işlerle adından söz ettiren bir grup oldu. 90’ların efsanevi grubu, 1997 yılında yayınladıkları Smack My Bitch Up klibi ile ise, gelmiş geçmiş en iyi klip listesinde kendine oldukça enteresan bir yer buluyor. Bu klip tam anlamıyla bir ters köşe. Yazının geri kalanında aşırı spoiler yer almaktadır, öncesinde klibi izlemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Klip içerisinde normalde erkeklerle ilişkilendirilen olayları yapan bir kadına tanık oluyoruz. Alkol içiyor, olay çıkartıyor, kadınları taciz ediyor ve uyuşturucu tüketiyor. Ancak klibin sonuna kadar onun kadın olduğu ile ilgili bir fikrimiz yok çünkü bütün yaşananları onun gözünden görüyoruz. Klibin sonunda ayna ile karşı karşıya kaldığında büyük bir şok geçiriyoruz.

 

Placebo – Song To Say Goodbye (1996)

Placebo sahip olduğu niş müzik kitlesiyle, 1994’ten beri müzik hayatına devam eden bir alternatif rock grubu. Onları özel kılan birçok tarafı var ama bu konuların başka bir günün konusu olmasını istiyorum. Placebo, 1996 yılında yayınladığı Song To Say Goodbye klibi ile bu gelmiş geçmiş en iyi müzik klipleri listesine birinci sıradan adını yazdırıyor. Klibi biraz incelersek, bir sanat eseri ile karşı karşıya olduğumuzu anlayabiliriz. Şarkı sözleriyle tanrıyı ve yarattığı şeylere neden sahip çıkmadığı sorgulanıyor. Daha fazla uzatmadan klibe geçelim.
Klibe doğrudan baktığımızda baba ve oğul arasında oluşan hiyerarşinin anlatıldığını görebiliriz. Eleştirel görüntü sekanslarıyla, toplumsal normlar ile çocukların nasıl baskı altına tutulduğu gösteriliyor. Ayrıca otizm gibi toplumsal yaşama adapte olmamıza zorluk sağlatan hastalığa da empati kurmamız hedefleniyor. Ancak klibin bahsettiğim bu konuları anlatım biçimleri oldukça sıra dışı. Bu anlatımı yapmak için baba ve oğulun kimliklerini değiştiriyor. Yani yönetmen aslında bizim gözümüze normal gelen şeylerin aslında ne kadar anormal olduğunu bizlere rol değişikliğiyle ispatlamaya çalışıyor.
Ama bu klibin bu kadar iyi olmasını sağlayan şey bu anlatım yöntemi ve yukarıda bahsettiğim eleştiriler değil. Aslında klip içerisinde depresyonda olan bir bireyin, çocuksu dürtüleriyle hayata tutunmaya çalışması da anlatılıyor. Yani başroldeki adam aslında bir depresyon hastası iken, çocuk onun hayata tutunma çabasıydı.
Tabii tüm bunların yanında simge tekniklerinin de fazlasıyla kullanıldığını eklemeliyiz.
Yol hayatı, araba kişiyi, direksiyon da otokontrolü simgeliyordu. O yüzden çocuk arabayı sürerken adam arka koltukta izliyordu.
Çocuk klip boyunca iletişim kuruyor, kadınlara kur yapıyor, yemek hazırlıyor, sorumluluklarını yerine getiriyor.
Adam sıklıkla intiharı deniyor, çocuk her seferinde adamı korumaya çalışıyor.
Klip sonundaki doktor ve hastane metaforu, aslında tedaviyi sonunda çocuğun adama ispatlamasına da bir örnek.
Bu filmi bir klipte görmek, oldukça keyifliydi.

Stromae – Papaoutai (2013)

Stromae, Fransız pop müziğinin en büyük temsilcilerinden biri. Yaptığı müziğin evrenselliği ile dünyaca ünlü bir müzisyen haline geldi. Ancak sanatçının 2013 yılında yayınladığı Papaoutai klibi, tam anlamıyla baba-oğul hiyerarşisini baştan sona ele alıyor. Oğulların, babalarının yolundan gitmek istememesine rağmen, kaderi değiştirememenin yolunu kendine özel bir şekilde ele alıyor. Klip gerek dans figürleri, gerekse de temsil ettiği anlamlarla burada olmayı hak ediyor.

Bonobo – Kerala (2016)

Bonobo’yu bir müzisyenden çok sanatçı olarak ele almamız gerekiyor. Çünkü yapmaya çalıştığı şey aslında sürekli mesaj kaygısı taşıyor. Kerala klibine baktığımızda da bunu sonuna kadar hissedebiliyoruz. Klip aslında her 4-5 saniyede bir geri sarıyor gibi hissettiriyor. İnsanı gerçekten rahatsız eden bir yapısı var. Ancak klip içerisindeki simgesel anlatımlar, kıyamet alameti olarak ele alabileceğimiz yapıları içerisinde barındırıyor.

Childish Gambino – This Is America (2018)

Bu şarkı için ne kadar yazılsa da çizilse de az aslında. Eğer özet geçmem gerekirse; siyahi Amerikalılara uygulanan ırkçılığa karşı eleştiri amaçlı hazırlanmış. Ancak klibin etkisi o kadar büyük oldu ki, global anlamda her ülkede benzer klipler yapılmaya başlandı. Klipte simgesel olarak Amerika’da siyahilerin dans, yaşam ve eğlence kültürlerinin değil, her zaman suçlu ve suça meyilli görüldüklerinin altı çiziliyor. Bunu da tarihten referanslarla simgesel olarak anlatmayı tercih ediyor.

Rammstein – Deutschland (2019)

Rammstein, hepinizin bildiği gibi Alman bir rock grubu. Yaptıkları müzik sayesinde dünyanın en global müzik grupları arasında yer almayı başarmışlardır. Ancak Deutschland klibi, gelmiş geçmiş en iyi müzik kliplerinden birisidir. Klip içerisinde post Alman milliyetçiliğini vurgulayan yönetmen, anlatım tekniğiyle de 2019’da birçok ödül kazanmayı başarmıştır. Normalde global olarak bu kadar milliyetçilik vurgulayan yapımlar beğenilmese de, klip içerisinde özellikle nasyonal sosyalist yapıyı da eleştirebilmesi, bu anlamda global desteği almasına olanak sağlamıştır. Klipte Alman bayrağının renklerini sıklıkla görüyoruz: Sarı, siyah ve kırmızı. Siyah Almanya’nın dayanıklılığını, kırmızı geleceğe olan bakış açısını, sarı ise sahip olduğu imkanları temsil ediyor.

Metallica – One (1989)

Johnny Got His Gun İncelemesi: Metallica’nın One Şarkısının İlhamı

Müzikseverleri heyecanlandıracak bir başka liste: Yayınlandıktan Sonra Yasaklanmış 5 Klip

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir