Kariyer

Gemici Nasıl Olunur? Gemici Maaşları 2022

gemici nasil olunur

Son dönemlerde ekonomik sıkıntılar ve atama sorunları gibi durumlar nedeniyle, birçok kişinin kendi mesleği dışındaki mesleklere yönelmesi kaçınılmaz oldu. Bu yüzden insanlar doğal olarak en rahat edebilecekleri ve hak ettikleri maaşı alabilecekleri meslekleri araştırmakta çareyi buluyor. Hiç kuşkusuz ki, gemicilik alanındaki kariyer planlamaları bu anlamda popüler olan bir seçenek. Denizcilik sektörünün insanlar tarafından popüler olmasının bazı sebepleri vardır. Mesleğin vaat ettiği avantajlar bunun en temel sebebi. Fakat bu avantajların yanında büyük zorlukları da içinde barındırmaktadır. Bu ikilem insanları tereddütte bıraksa bile bu mesleği seçen ve bu kariyerde ilerlemek isteyenlerin sayısı bir hayli fazla. Siz de bu anlamda bir kariyer hedefine sahipseniz ve “Gemici nasıl olunur?” sorusunun cevabını arıyorsanız, doğru yerdesiniz!

Gemici Olmak için Gerekenler

gemici olmak için gerekenler
“Gemici nasıl olunur?” sorusunun cevabı için aranılan kriterlere bakmanız yeterli olacaktır.

Gemici olmak isteyen aday kişilerin sahip olması gereken belli başlı birkaç özellik var. “Üniversite mezunu olmak” olmak sanıldığının aksine bunlardan biri değil. Bu meslek için üniversite mezunu olmak zorunda değilsiniz. Fakat üniversite mezunu değilseniz, işe bir adım geriden başlayıp çeşitli eğitim ve sertifikalarla beraber yükselerek gemici olmanız gerekmektedir. Denizcilik sektöründe konumlara göre istenilen eğitim durumu da değişmektedir. Bu yüzden ilgilendiğiniz konumun gereksinimlerine bakmanız sizin için faydalı olacaktır.

Gemici olmak istiyorsanız, temel anlamıyla aşağıdaki kriterleri sağlamak durumundasınız:

  • 16 yaşını doldurmuş olmak,
  • En az ilkokul diplomasına sahip olmak,
  • Yetkilendirilmiş (Denizcilik ve Ulaştırma Bakanlığı, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından onaylı) bir eğitim kurumundan “Gemici Eğitimi” sertifikasını almak,
  • Eğer sertifika almamış iseniz ilkokul mezunları için en az 9 ay, lisans mezunu için en az 4 ayını faal bir şekilde deniz üzerinde bir gemide güverte eri olarak çalıştığını belgelemek,
  • Gemici sınavında başarılı olmak.

Gemici Olmanın Avantajları

Gemici mesleğinin sahip olduğu birkaç avantaj bulunmaktadır. Bunlar genel olarak mesleği seçilebilir hale getiren avantajlardır. Peki bu avantajlar nelerdir?

  • Denizcilik sektörü bizlere yüksek maaş sunmaktadır. Belki de en çok tercih edilmesinin sebebi olan bu avantaj, karada aynı pozisyonda çalışan bir kişiye kıyasla göz doyurmaktadır. Öyle ki, genç yaşta gemici olup, bu sektör içerisinde uzun yıllar çalışıldığında maaşlar kıdemle beraber daha yüksek hale gelebilmekte.
  • Sektörde yeni giren birisi, ilk günden itibaren önemli sorumluluklar almak durumunda kalmaktadır. Bu yüzden gemicilik faaliyetlerinin insana sorumluluk bilinci katmakta çok önemli bir rol oynadığını söylemek mümkün. Meslek içerisinde kazanılan sorumluluk bilinci, kariyer gelişimine de önemli miktarda etki etmektedir.
  • Denizde çalışmak, dünyanın çeşitli yerlerini gezme fırsatını da sunuyor. Günümüz gelişmeleriyle beraber artık gidip gelme süresi azalmış olsa bile, gemicilik mesleği ile değişik kültürler tanımak mesleğin çekici olmasını sağlamaktadır.
  • Mesleğin getirdiği uzun süreli seyahatler ve çalışma düzeni sonucunda çalışana normal bir meslekten daha uzun tatil süresi verilmektedir. Bu dinlenme zamanı da denizcilik sektörüne girmek isteyen bir kişinin dikkat ettiği bir özelliktir.
  • Aday kişiye birçok alanda çalışabileceğinin garantisini veren gemicilik mesleği, kariyer anlamında gayet geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu yüzden işsizlik oranının düşük olduğunu söylemekte fayda var. İyi bir denizci personeline her zaman ihtiyaç olmaktadır. Bunların doğurduğu sonuç olaraksa, gemiciliğin kariyer garantisi sunduğunu dile getirmek yanlış olmayacaktır.

Başka avantajları da barındırmakla beraber en çok göze çarpan avantajlar listede bulunanlardır. Daha detaylı bir araştırma yapmak o avantajları da görmenizi sağlayacaktır.

Gemici Olmanın Zorlukları

gemici olmanın zorlukları
Her zaman denizde olmak ve aileden uzakta kalmak, gemiciliği psikolojik anlamda zorlayıcı bir meslek haline getirebilir.

Her meslekte olduğu gibi gemicilik ya da denizcilik sektörü içerisinde de zorlu noktalar bulunmaktadır. Avantajları çekici olsa bile bu zorlukları göze alarak mesleğe giriş yapmanız sizin için doğru bir tercih olacaktır. Mesleğin zorlukları avantajlarıyla bir zincir halinde ilerlemektedir.

Öncelikli olarak, deniz üzerinde inanılmaz derece büyük olan dalgalarla boğuşmak kolay değil. Bu anlamda, doğal şartların getirdiği her türlü durumu kabul etmiş olmanız gerekmektedir.

Sorumluluk bilincine sahip olmak, kimi zaman bir insanın hayatından mesul olmak anlamına gelebilir. Eğer ki bu kadar ağır bir baskının altına giremezseniz sizi zor bir yol bekliyor olabilir. Bunun yanı sıra tatiller uzun süreli olsa bile bu tatilleri hak edebilmek için ailenizde ve evinizden uzun süre ayrı kalmanız gerekiyor. Kariyer hedeflerinizi koymadan önce, tüm zorlukları göz önünde bulundurmanız gerektiğini düşünüyoruz.

Gemici Maaşları Ne Kadar?

Gemicilik mesleğini bu kadar anlattık, peki gemici maaşları ne kadar? Gemici maaşları 2022 yılı itibari ortalama 8.220 TL’dır. En düşük 4.253 TL, en yüksek ise 12.187 TL olarak karşımıza çıkıyor.

Bu mesleğe sahip olmak için şartları yerine getirdiyseniz ve koşullarını kabul ettiyseniz, İŞKUR Gemici İş İlanları ile beraber işe girebilir. Buna uygun bir kariyer planlaması yapabilirsiniz.

Türkiye’de iş garantisi barındıran bir diğer meslek dalı da polislik. Peki polis olmanın şartları nelerdir? Sizler için faydalı bir içerik: POMEM Nedir? POMEM Başvuru Şartları 2022

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir