En çok tercih edilen spor dallarından biri olan jimnastik, fiziksel olarak vücudu güçlendirmek ve geliştirmek amacıyla aletli ya da aletsiz yapılmaktadır. Daha çok olimpiyatlarda seyredilen jimnastik, aslında pek çok insanın ilgisini çeker. “Genel jimnastik nedir? Kuralları nelerdir?” soruları ise bu spor dalı ile uğraşmak isteyenler tarafından sık sık dile getirilmektedir.
Jimnastik sporunda yapılan hareketler düzenli olup, bunların belli bir uyum içerisinde ve ritmik olması gereklidir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre jimnastik sporuna başlamak için en ideal yaş 6 olarak kabul edilir. Bununla beraber 3 yaş ile 4 yaş arasında olan çocuklar da sevilen bu spor dalına başlayabilirler. Peki genel jimnastik nedir? Jimnastik kategorileri ne gibi farklılıklar gösterir? Gelin hep beraber inceleyelim.
Jimnastik Nedir?
Görsel olarak en güzel spor dallarından biri olan jimnastik, kendi içerisinde farklı dallara ayrılır. Aletli ya da aletsiz olarak yapılabilen jimnastik, kadın ve erkek olarak da özellikle bazı hareketler çerçevesinde çeşitli branşlara ayrılabilir. Bu bağlamda, jimnastik sporu şu kategorilere ayrılır:
- Genel Jimnastik
- Artistik Jimnastik
- Ritmik Jimnastik
Jimnastik, yetişkin olan insanların da yapabileceği bir spor olsa da, çocuk yaşlarda jimnastiğe başlamak, vücut gelişimi açısından en sağlıklı yoldur. Sonuç olarak jimnastik hem bedensel, hem de ruhsal açıdan insan gelişimi için en yararlı aktivitelerden biridir.
Genel Jimnastik Nedir?
Gösteri amaçlı yapılan genel jimnastik, ülkeden ülkeye olmak üzere bazı kurallarında değişiklik gösterir. Dünya genelinde en çok yapılan spor dalları arasında yer alan genel jimnastik, müzik eşliğinde ve serbest spor kıyafetleri ile yapılır.
Öte yandan genel jimnastik, bireysel ya da grup olarak yapılabildiği gibi aletli ya da aletsiz olarak da sergilenmektedir. Bu jimnastik dalında olan hareketler ise genel olarak belirlenen bir tema üzerinden yapılır.
Artistik Jimnastik Nedir?
Diğer adı aletli jimnastik olan artistik jimnastik, kadınlar ve erkekler tarafından yapılan bir spor dalıdır. Ancak bu kategoride kullanılan aletler farklılık gösterir. Erkeklerin yaptığı artistik jimnastikte paralel, barfiks, atlama beygiri, kulplu beygir ve halka gibi aletler kullanılır. Kadınlar ise atlama beygiri ve kız paralel gibi benzeri aletlerle bu spor dalını icra eder.
Ritmik Jimnastik Nedir?
Genel jimnastik dalından sonra en çok yapılan tür ritmik jimnastiktir. Ancak, bu jimnastik türünü sadece kadınlar yapar. Bale figürleri ve müzik eşliğinde yapılan ritmik jimnastik, görsel olarak da izlemesi en keyif veren spor dallarından biridir. Ritmik jimnastiktik; kurdele, ip, top, çember ve lobut gibi aletlerle yapılabilir.
Spor, ruhu besleyen en yararlı aktivitelerden biri olduğu için “Spor Psikolojisi Nedir?” yazımıza da bakabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Genel jimnastikte jüri puanlaması kaç üzerinden yapılır?
10 ölçekli bir puanlama sistemi kullanılır.
Aletli jimnastikte hangi aletler kullanılır?
Ritmik jimnastikte olduğu gibi lobut, top, ip, kurdele ve çember kullanılabilir.
Türkiye olimpiyatlarda jimnastik dalında madalya kazandı mı?
Türkiye, jimnastik alanındaki ilk madalyasını 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda kazanmıştır.