TeknolojiNe, Ne Değildir?

Google Cloud Nedir? Ne İşe Yarar?

Google Cloud nedir

Bir şirketin dijitalleşme yolunda en önemli konulardan biri de verilerin dijitale taşınmasıdır. Bazı durumlarda bu veriler oldukça karmaşık yapılarda olabildiği için içinden çıkılamaz durumlar oluşabilir. Ancak bulut bilişimi sayesinde bu tür zorlukları pratik çözümlerle aşmak mümkün hale gelmektedir. Google Cloud da tam olarak buna fayda sağlayan bir hizmettir. Ancak “Google Cloud nedir?” diye sormadan önce kısaca bulut bilişimine bir bakalım.

Bulut bilişim, bilgisayar ve akıllı cihazlarda kullanılabilen ve bilgi paylaşımı yapılmasına izin veren internet tabanlı bir hizmettir. Bulut kelimesi burada bilgilerin alındığı yeri işaret eder. Önceden işleme ve saklama yapmak için sahip olduğumuz bilgisayarları kullanıyorduk. Ancak bulut bilişim sayesinde saklama kısmını bulut hizmetlerine yaptırıyoruz. İlk kullanımlarında buna yedekleme de diyorduk.

Google Cloud Nedir?

Tabii, bulut bilişimi yedekleme ya da saklama hizmetleriyle sınırlı kalmayacak şekilde genişlemiştir. Bireyler ya da şirketler, bulut teknolojilerini işlerinin takip edilmesi ve yönetilmesini kolaylaştırmak için kullanır. Çünkü bulut bilişimi bunlara uygun olacak şekilde evrilmektedir. Yaptığınız işi istediğiniz her yerde erişilebilir, yönetilebilir ve paylaşılabilir kılmaktan söz ediyoruz. İşte bu noktada “Google Cloud nedir?” diye sormaya başlayabiliriz.

Bulut bilişimini açıklarken kullandığımız ve yukarıda saydığımız basit işleri yapabilen bir platformdan bahsediyoruz. Ancak “Google Cloud nedir?” sorusunun cevabı bunlardan çok daha fazlasını da içerir. Bulut bilişim konusunda geniş bir hizmet skalasına sahip olan Google Cloud, farklı araçlarla müşterilerine hizmet sunan bir platformdur. Amaçları, insanlara sadece tasarruf ve rahatlık adına eski verilerini buluta kaldırmalarında yardımcı olmak değildir. Dijital dönüşüm bundan çok daha fazlasını içerir ve Google Cloud da bunu anlayarak hizmet ağını geniş bir şekilde sunar.

Google Cloud Hizmetleri

Google Cloud Hizmetleri
Google Cloud, temelde 6 kategori üzerinden hizmet sunar.

Aklınızdaki “Google Cloud nedir?” sorusunun tam olarak cevaplanacağı yer aslında burası. Çünkü Google Cloud ile neler yapılabileceğini bu başlıkta inceleyeceğiz. Buraya kadar zaten bulut bilişiminin artık basitçe depolama ya da yedekleme olmadığını anlattık. Peki, Google Cloud içinde bundan fazla neler var?

  • Depolama
  • Bilişim
  • Ağ İletişimi
  • Uygulama Geliştirme
  • Makine Öğrenimi
  • Veri İşleme ve Analizi

Şimdi bunları biraz daha açarak “Google Cloud nedir?” sorusuna daha kesin bir yanıt verebiliriz.

Depolama/Veri Tabanı

Google Cloud verilerinizin depolanması için harika bir araçtır. Her miktardan veriyi kabul ederek, bu verileri kullanıcıların yararlanabileceği dosya, multimedya, veri akışı gibi şekillerde sunar.

Compute/Hesaplama

Google Cloud’un kendi sahip olduğu sanal makineleri kullanabilirsiniz. Ayrıca kendi sanal makinenizi yaratmanız da bir diğer seçenektir. Böylece sahip olduğunuz büyük verileri işleyerek işiniz için kullanılabilir hale getirebilirsiniz.

API

Uygulama programlama arayüzü olan API, Google Cloud platformunda kullanabileceğiniz bir araçtır. Ağ iletişiminden bilgi işlemine, makine öğrenimi tabanlı veri analizlerinden uygulamalara kadar birçok konuda işlem yapmanıza olanak tanır.

Yönetim Araçları

Kurumsal işlerinizde ya da çok kullanıcılı çalışmalarınızda sahip olduğunuz kullanıcıları düzenleme, ekleme çıkarma ya da yetkilendirme gibi işlemler yapmanızı sağlar.

IoT/Nesnelerin İnterneti

Bu araç sayesinde sahip olduğunuz ekipmanların bakım ihtiyaçlarını otomatik olarak takip edebilirsiniz. Cihaz durumunu, konumunu ve anomalilikleri takip ederken gerçek zamanlı olarak optimizasyonlar yapabilirsiniz.

Büyük Veri Çözümleri

Sahip olduğunuz büyük ve çok fazla dağıtılmış verilerle alakalı sorunlarınız için kullanabileceğiniz araçlar barındırır. Depolama sistemlerinde kaydedilmiş bileşenler birbirleri üstüne yığılır ve paralel bir depolama sistemine aktarılır.

Cloud AI/Bulut Yapay Zeka

Makine öğrenimi ve yapay zeka konularında hizmetler bulunur. Böylece kodlama ile çok uğraşmadan uygulama geliştirme işlemlerinizi hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

Networking/Ağ Çözümleri

Google Cloud geniş bir ağ hizmetleri portföyüne sahiptir. Bu hizmetler otomasyon, gelişmiş yapay zeka ve programlanabilirlikten yararlanır. Kurumların altyapılarını birbirine bağlamakta, güvenli hale getirmekte ve modernize etmekte kullanılır.

Google Cloud’un Avantajları Nelerdir?

Google Cloud Avantajları
Google Cloud, kullanıcıları için farklı açılardan avantajlar sunar.

Günümüzde bulut bilişim teknolojileri kullanıcılarına her alanda depolama, takip ve diğer sanal hizmetleri erişilebilir kılmıştır. Bu yüzden inovasyon yapmak girişimciler için daha kolay yönetilebilir ve bütçe açısından kontrol edilebilir bir hale gelmiştir. Google Cloud da yine bunlarla paralel olarak kullanıcıları için farklı açılardan avantajlar sunar.

İlk olarak Google Cloud kullanmak için satın alabileceğiniz standart bir paket türü bulunmaz. Araç, kullandığınız kadar ödeme yapmanız şeklinde bir sisteme sahiptir. Böylece hizmet alımını depolama ve sunucu ihtiyaçlarınıza göre düzenleyebilirsiniz.

Bu, aynı zamanda yatırım masraflarınızdan da tasarruf etmenize imkan verir. Her bir farklı süreç için gerekli araçları tek bir çatı altında bulabildiğiniz için farklı yatırımlar yapmanıza gerek kalmaz. Böylece tasarrufunuzu işletmenizin diğer harcama kalemlerine kaydırabilirsiniz.

Google Cloud’un sunduğu veri tabanı hizmetleri sayesinde bulunduğunuz yerden dünyanın bir başka ucuna veri akışı sağlayabilirsiniz. Bu yolla sahip olacağınız iş takibi, işletmenizde oluşabilecek ihtiyaçların kolay bir şekilde paylaşılmasına da olanak tanır. Üstelik verilerinizin yönetimi için herhangi bir donanıma da ihtiyaç duymazsınız.

Google Cloud Ne Kadar Güvenli, Ne Kadar Güvenilir?

Bu kadar çok verinin saklandığı ve hatta işlendiği bir platform için bu sorunun sorulmaması mantıksız olur. Google adı otomatik olarak insanın içinde bir kalite hissiyatı oluştursa da iş güvenlik ve güvenilirlik olduğunda farklı düşünmek gerekir. Çünkü önemli olan verilerinizin ve onlarla yaptığınız işlerin kesintisiz bir şekilde devam etmesidir.

Google’ın kendisi doğal olarak güvenli bir bulut altyapısı sunduğunu iddia eder. 6 katman derinliği adını verdikleri bir savunma sistemi aracılığıyla güvenlik sağlar. Ayrıca Google Cloud, geçiş halinde ya da hareketsiz olan verileri de şifreleyerek sadece erişim yetkisi olan kullanıcıların kullanabilmesine izn verir. Bunlarla yetinmeyecek ve daha fazlasını isteyecek kullanıcılar için Google Cloud’un sunduğu farklı güvenlik ürünleri de bulunmaktadır.

Güvenilirlik ise verilerinizin sürekli olarak akışta kalması ve işlem görmesi ile alakalıdır. Yaşanacak en ufak bir kesinti bile harcadığınız bütçelerin proje bazında boşa gitmesine sebep olabilir. Bu yüzden güvenilirlik de bulut sağlayıcılarında dikkat etmeniz gereken bir özelliktir. Google’ın bu soruya yanıtı ise büyük bir kesinlik taşımaktadır.

Kesintisiz bağlantı, farklı sistemler üzerinden aynı verilere erişebilme ve entegre yedekleme sistemleri ile çalışır. Bu sayede verileriniz herhangi bir kesintiye uğramadan işlem görmeye devam edebilir. Ayrıca Google araçları için sürekli olarak performans geliştirmeleri ve sistem optimizasyonları da yapmaktadır. Bu sayede güvenilirlik anlamında da hakkını veren bir hizmet sunduklarını kolayca söyleyebiliriz.

Google tarafından sunulan hizmetlerden bir diğeri olan Google MuM hakkında detaylar için: Google MuM Nedir?

Sıkça Sorulan Sorular

Google Cloud Ücretsiz mi?

Hayır. Ancak diğer bulut hizmetlerinden farklı olarak bir paket için baştan ödeme yapmanız gerekmez. Kullanımınıza göre ödeme yapabilirsiniz.

Google Cloud Kaç GB?

Ücretsiz deneme sürümünde Google Cloud hesabınıza 15 GB alan tanımlanır. Ancak ihtiyaçlarınıza göre daha yüksek sürümlere geçebilirsiniz.

Google Cloud Nasıl Açılır?

Gmail hesabınızla oturum açarak Google Cloud kurulumunuza başlayabilirsiniz. Ardından kişisel bilgilerinizle birlikte kart bilgilerinizi girmeniz gerekir.

 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir