Finans

Hisse Senedi Borç Bakiyesi Nedir?

hisse senedi borç bakiyesi

Borsa üzerinden yapılan alım ve satım işlemlerinde, hisse senedi borç bakiyesi alacaklı konumundaki bankanın müşteriye sunmuş olduğu bir hizmettir. Bilindiği üzere, hisse senedi finans dünyası denilince ilk akla gelen popüler yatırım ürünleri arasında yer almaktadır.

 Borç bakiyesi ise müşterinin ilgili şirkete ödemesi gereken parayı ifade etmektedir. 

Hisse senedi borç bakiyesi ne işe yarar konusuna gelecek olursak;

Holding miktar durumunu zahmetsizce öğrenir.

Hangi tarafın borçlu ya da alacaklı konumda olduğu saptanır.

  • Anlaşmazlık oluşması halinde daha kolay bir şekilde anlaşma sağlanır.
  • Herhangi bir problem oluştuğu takdirde çözüm hızlı gerçekleşir.
  • Ödemenin geleceği bilinmektedir. 
  • Yönetim önemli hale gelir.

Söz konusu maddeler, kurumun işleyişi ve alıcıların yapacakları diğer harcamalar için oldukça yararlıdır. 

Hisse senedi borç bakiyesi stabil değildir. Alım-satım işlemleri devamlı yapıldığından ötürü bir kuruluşun diğerinden ürün almasıyla hesap borcu ortaya çıkar. Bakiyenin kontrolünü işletmede çalışan personel veya firmanın sahibi yapmaktadır. Takibi yaparken hesap defterleriyle birlikte Excel programı kullanılmaktadır.

Hazır konumuz hisse senedi üzerinden gitmekteyken Hisse Senedi Alış Satış Takas Tutarı Nedir? adlı çalışmamıza göz atmanız faydalı olacaktır.

Hisse Senedi Borç Bakiyesi Nasıl Kullanılır?

Hisse senedi borç bakiyesi, yatırımcının veya hizmet veren kişinin kredi miktarını, alacaklının meblağsını içermektedir. Bu bakiye şirketin iş yapmış olduğu müşteriden alacağı para olduğunu anlamına gelir. Tam tersi durumda ise firma yatırımcısına hisse borçludur. 

Borsa üzerinden yapılan para alışverişlerinde yetkili olan kurumun yapmış olduğu hesap yönetimi oldukça önemlidir. Müşterinin bakiyesiyle birlikte hesap kayıtlarını incelemek tedarikçinin maddi durumunu kontrol altına alması demektir. Güven ortamı oluşturması açısından dikkate değerdir. Böylelikle yatırımcı geleceğe yönelik programlarını garanti altına almış olur.

“Hisse senedi borç bakiyesi nasıl kullanılır?” sorusunun cevabına gelecek olursak, ”borç bakiyesi’’ yatırımcısı olduğunuz şirketin ödeyeceği toplam tutardır. Buradan hareketle;

  • Hesabın takibini yapmak ehemmiyet arz eder.
  • İşletmeler, alacaklarının ve borçlarının gidişat süreci izlenmelidir.
  • Güncel bilgilerden mutlaka haberdar olunmalıdır.
  • Hangi tarafın borçlu veyahut alacaklı olduğu sürekli gözlemlenmelidir.
  • Müşteriyle beraber işletmenin de para aktarımı bilinmelidir.

İki işletmenin yaptığı para alışverişi sonucunda beliren durumda, bir taraf verecek vaziyetteyken diğeri alacak vaziyettedir. Hisse senedi borç bakiyesi ise bu pozisyon sonucunda ortaya çıkar. 

Hisse Senedi Borç Bakiyesi Niçin Kullanılır?

hisse senedi borç bakiyesi nedir
Hisse senedi borç bakiyesi, yatırımcının veya hizmet veren kişinin kredi miktarını, alacaklının meblağsını içermektedir.

Hisse senedi borç bakiyesi, para alışverişi yapılan holdingin ödeyeceği toplam tutara verilen addır. Veren şirket alacaklı hale geldiği gibi alan müşteri ise geri ödeyecektir. Paranın giriş yaptığı hesap borçlu hale gelmiş olmaktadır. Günümüz dünyasında hisse senedine yatırım yapmak oldukça karlıdır. Nedenleri arasında vergi avantajı, kar payı, sermaye kazancıyla beraber kısa/uzun vadeli yatırım imkanı sunması yer almaktadır. 

Firma olarak satın alınan hizmet veya mal için verilen tutar sonucu hesap borcu ortaya çıkmaktadır. Bu tutar hemen ödenmemekte, “borç” olarak haneye yazılmaktadır. Aynı şekilde başka bir kurumun sizden aldığı para da yazılmaktadır. Böylelikle hem alacaklı hem de verecekli konuma gelmiş olunmaktadır.

İşte hisse senedi borç bakiyesi de tam olarak burada devreye girmektedir, özetlersek;

  • Alışverişte bulunan iki şirkette alacaklı verecekli vaziyete gelir. 
  • Bu iki durum arasındaki fark önemlidir. 
  • Bütün tutarların kayıtları tutulmaktadır. 
  • Ödeme planının hazırlanmasına yardımcı olmaktadır. 
  • Miktar takibi yapabilmek adına kullanılmaktadır. 
  • Bütçe planlamasını kolaylaştırmak adına fayda sağlanır.

Yukarıda bahsi geçen konular sebebiyle hisse senedi borç bakiyesi kullanılır. 

Hisse Senedi Borç Bakiyesinin Takibi Nasıl Yapılır?

Hisse senedi borç bakiyesi şirketler tarafından takip edilmektedir. Durumu devamlı gözlemleyebilmek adına çeşitli araçlar kullanılmaktadır. İlk etapta hesap defteri kullanılır. Firmalar birbirleriyle para alışverişleri sonucunda borçları, vergi ödemelerini bu sayfalara kaydederler. Fakat yeni bilgiler güncellendikçe ya da kurumlarda değişiklikler oldukça not almak zorlaşmaya başlar. Bu durumda devreye ikinci araç girer: Excel programı.

  • Bu programda hesap kartları oluşturularak her bir yatırımcı için ayrı alan açılır. Sanal ortamda çalışmak diğer durumlara göre daha avantajlıdır. 
  • Teşhisler sonucunda şirketler birbirleriyle yapmış olduğu yatırımlarının durumunu görebilmektedir. 
  • Artı olarak güncel harcamaların da izlenmesi mümkün olabilmektedir. 
  • Geçmiş raporlara bakılarak bugünün kritiğini yapmaya olanak sağlanmaktadır.

Hisse senedi borç bakiyesi karşıdaki kuruluşun hesabından gelecek olan paranın toplamını göstermektedir. Hisse bakiyesi ise işletmecilerin cüzdanında bulunan senetlerin tamamının ne kadar paraya tekabül ettiğini gösteren bir tutardır. 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir