Teknoloji

Hosting Nedir? Hosting Niçin Kullanılır?

Hosting Nedir?

“Hosting nedir?” sorusu, bir web sitesi oluşturmak isteyen ancak henüz nereden ve nasıl başlayacağınızı bilmeyen herkesin ilk merak ettiği şeylerden birisidir. Hosting, web sitenizi oluşturmak söz konusu olduğunda sahip olunması gereken bir şeydir. Hosting nedir ve neden buna ihtiyaç duyulur merak mı ediyorsunuz?

Hosting, web sitesi dosyalarınızı internette yayınlamanıza sağlayan çevrim içi bir hizmettir. Yani, internete erişimi olan herkes web sitenize erişebilir. Bir hosting hizmeti sağlayıcısına güvenmek birçok avantaj sunar.

Hosting Ne İşe Yarar?

Hosting (web barındırma) bir depolama alanında web sitelerinin oluşturulması, yayınlanması ve sunulması veya kullanılabilir hale getirilmesi anlamına gelir. Bir web sitesi işleten herkes doğal olarak bu web sitesine mümkün olduğunca çok kişinin ulaşmasını ister. Bunun için web sitesinin kalıcı olması ve çevrimiçi olarak erişilebilir olması önemlidir. Bunun çalışması için sayfa bir web sunucusuna kaydedilir. Böyle bir sunucu tamamen sanal veya özel olabilir, yani fiziksel olarak mevcut olabilir ve web sitesindeki verileri herkes için erişilebilir bir şekilde depolamak için gerekli depolama alanını sunar.

Güvenilir sunucular için satın alma maliyetleri nispeten yüksektir ve bakımı karmaşıktır. Ayrıca belirli bir miktarda uzmanlık bilgisi gerektirir. Özel kullanım veya bireysel web siteleri için bu işe yaramaz. Bu nedenle, çeşitli şirketler rezervasyonlu bir hizmet olarak hosting sağlarlar. Kendilerine emanet edilen web sitelerinin internette erişilebilir olmasını sağlamak için büyük sunucular kullanırlar. Bu şekilde, web sitesi operatörleri, web sitelerinin internet özellikli her cihazda kalıcı olmasını dünya çapında erişilebilir hale gelmesini mümkün kılarlar.

Hosting Neden Gereklidir?

Hosting Neden Gereklidir?
Hosting, web sitelerinin internette yer edinebilmesini sağlar.

Bir web sitesinin çalışabilmesi için benzersiz bir adrese ihtiyacı vardır. Kullanıcı için bu, URL’den oluşur. URL genel hatlarıyla şunlardan oluşur:

  • Protokol (http://),
  • Hizmet (www.),
  • İkinci düzey alan (website_ornek),
  • Üst düzey alan (.tr).

Bu örnekte ana URL http://www.ornek.tr olacaktır.

Ancak bilgisayarlar, Etki Alanı Adı Sistemleri veya kısaca DNS hizmetleri olarak adlandırılan kelimelerden çok sayılarla daha iyi çalışabildiğinden, URL’yi bir IP’ye atamak gerekir. Bunlar, örneğin 127.0.0.1 gibi dört blokta toplam 32 bitten oluşur ve soldan sağa doğru daha kesin hale gelen yönlerle karşılaştırılabilir. Bu IPv4 sistemi ile yaklaşık 4,3 milyar adres atanabilmektedir.

Bu kesin ve benzersiz rota açıklaması sayesinde, dünya çapındaki her bilgisayar artık herhangi bir sunucuda depolanan web sitesini bulabilir ve onu çağırabilir.

Hosting hizmeti veren şirketler web sitelerinizi internette barındırmak için vardırlar. Bu şirketler, hizmet ve teknolojiler kiralamaktadır. Alan adınızı seçtikten ve bir hosting planına kaydolursunuz. Bu şekilde web siteniz internet üzerinden erişilebilir duruma gelir.

Hosting hizmetlerini kullandığınızda, sunucunuzun çalışır durumda olduğundan emin olmanız gerekir. Bu emin olma durumundan hosting servisiniz sorumludur. Ancak hizmet sadece bununla da sınırlı değildir. Aynı zamanda herhangi bir güvenlik ihlalini önlemek istiyor olabilirsiniz.  Tüm dosyalarınızı, varlıklarınızı ve veri tabanlarınızı sunucuda depolamak bir ana bilgisayar işidir.

Sunucu Tam Olarak Nedir?

Sunucu Tam Olarak Nedir?
Hosting ve sunucu birbirlerini desteklerler.

Sunucu barındırma, genellikle bir bulut hizmeti sağlayıcısı tarafından sunulur. Aylık abonelik karşılığında çalışır. Bununla birlikte, kullanıma dayalı bir fiyat almanız da mümkündür. Şirket dışı sanal veya fiziksel sunuculara ve ilgili kaynaklara uzaktan erişim sağlayan bir BT (Bilgi ve Teknolojileri) hizmetidir. Sunucu barındırma şu hizmetlere olanak tanır:

  • BT ekiplerinin yerine fiziksel sunucu donanımı satın alma,
  • Kurma,
  • Yönetme,
  • BT ekiplerinin yerine fiziksel sunucu donanımın bakımını yapma gibi ön maliyetler,
  • Gecikmeler,
  • İşçilik olmadan uygulama,
  • Veri sunucularını tedarik etmesine ve kullanmaya başlaması.

Sunucu Barındırma

Sunucu Barındırma
Sunucu barındırma size bazı avantajlar sunar.

Günümüzde her sektörden şirket, her türlü iş tanımı için sunucu barındırma kullanmaktadır. Geliştirme ve testten uygulama, yedekleme ve olağanüstü durum kurtarma bu hizmetle mümkündür. Sitede sunucu satın alma ve yönetme ile karşılaştırıldığında, sunucu barındırma aşağıdakileri sunar:

  • Daha hızlı sunucu dağıtımı ve uygulama teslimi: Bir sunucunun yerinde satın alınması, kurulması ve yapılandırılması haftalar sürebilir. Bir bulut hizmeti sağlayıcısı, barındırılan bir uygulamayı veya veri sunucusunu dakikalar içinde tedarik edebilir, yapılandırabilir ve sunabilir. Bu da desteklenen çözümleri getirmenizi sağlar.
  • Sermaye harcaması yoktur.
  • Öngörülebilir devam eden maliyetler: Sunucu barındırma ile bilgisayar ve donanım için binlerce ödeme yapmanız gerekmez. Yalnızca CPU, depolama, ağ ve diğer BT kaynaklarının kullanımını değil, aynı zamanda öngörülebilir bir aylık ücret veya kullanım oranı ödersiniz.
  • Güç, soğutma, yüksek kullanılabilirlik sağlamak için yedekleme, donanım ve altyapının 7×24 yönetimi.
  • Basit, duyarlı, ucuz ölçeklendirme: Sunucu barındırma ile, abonelik veya kullanım maliyetinizde küçük bir değişiklik yapabilirsiniz. Web sitenizi gerektiği gibi hızla büyütebilir veya küçültebilirsiniz.

Tüm bu hizmetler hosting hizmeti almayı daha da gerekli hale getirmektedir.

Eğer tüm bu konuları sizin yerinize düşünebilecek bir uzman arıyorsanız Türkiye’nin En İyi SEO’cuları listemize göz atabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir