Her insanın bağırsak hareketi aynı şekilde çalışmayabilir. Bazı kişiler gün içerisinde birkaç kez tuvalete çıkarken, bazıları günde bir kez tuvalete çıkar. Ancak kabızlık durumunda kişilerin bağırsak hareketleri aynı şekilde zorlaşır. Bu durumda stresli anların yaşanması muhtemeldir. Genellikle önemli bir soruna yol açmayan kabızlık, birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Bu süreci daha da hızlandırmak için ise çeşitli besinler tüketilir. Peki, süreci hızlandırmak için ne yapmak gerekir? Kabızlığa ne iyi gelir?
Kabızlık Neden Olur?
Günlük hayatımızda kabızlığa yol açabilecek birçok neden olabilir. Bu nedenler arasında en yaygın olanı ise tükettiğimiz besinlerdir. Hiç farkında olmadan yediğimiz bir yiyecek kabızlığa yol açabilir. Aynı zamanda, yeteri kadar su ve lif tüketilmemesi de kabızlığa yol açar. Çünkü, su ve lif sindirimimizi düzenler. Bunlar haricinde aşırı stres ve uzun süre tuvaletinizi tutmak da kabızlığa yol açar. Kabızlığa neden olabilecek diğer etkenler ise şunlardır:
- Yeme bozuklukları
- Hamilelik
- Sindirim sisteminde yer alan bozukluklar
- Tiroit bezlerinin az çalışması
- Huzursuz bağırsak sendromu
Kabızlığa yol açabilen başlıca sebepler yukarıda yer aldığı gibi olmaktadır. Kabızlık, genellikle ciddi problemlere yol açmaz. Ancak, uzun süren kabızlık durumlarında bir uzmana gözükmeniz gerekir.
Kabızlık belirtiler ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgileri öğrenmek için Gülhane Tıp Dergisi’nde yayınlanan Kronik Kabızlık Nedenleri, Tanı Yöntemleri ve Tedavi Yaklaşımları çalışmasını inceleyebilirsiniz.
Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
Kabızlığınızın geçip geçmediğini anlamak için sadece tuvalete çıkma sayınıza bakmanız gerekmez. Aşağıda yer alan durumlar devam ediyorsa, kabızlığınız da devam ediyor demektir.
- Tuvalet anında zorlanma yaşıyorsanız
- Dışkınız sert ise
- Tuvaletinizi yaptıktan sonra rahatlama hissi yoksa
- Karnınız şiş ise
Yukarıda yer alan belirtiler kabızlığınızın devam ettiğini gösterir. Bu belirtilerin uzun süre geçmemesi halinde doktora gözükmeniz tavsiye edilir.
Kabızlık Nasıl Geçer?
Kabızlık, genel olarak birkaç gün içerisinde kendi kendine geçer. Ancak, süreci daha da kısaltmak ve bir an önce rahatlamak için çeşitli yöntemler deneyebilirsiniz. Kabızlığınızı geçirecek en etkili yöntemler arasında ise çeşitli egzersizler yapmak ve bol lifli yiyecekler tüketmek yer alıyor. Aynı zamanda, tuvaletinizin geldiği durumlarda ise en kısa sürede tuvaletinizi yapmanız da gerekir.
Kabızlık tedavisinde en yaygın yöntem müshil kullanımıdır. Ancak, müshil kullanımının bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle, müshil kullanırken dikkatli olmanız gerekir. İlaç prospektüsünde yazan talimatları dikkatli bir şekilde okuyarak müshil kullanmalısınız. Müshil kullanmanıza rağmen kabızlık hala devam ediyorsa, en yakın sürede bir doktora gözükmeniz gerekir.
Kabızlıktan Kurtulmak için Ne Yapmak Gerekir?
Daha önce de belirtildiği gibi, kabızlık kendi kendine geçen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden genellikle bir doktora gözükmeden evde yapılan yöntemler ile kabızlık geçer. Bol sıvı tüketimi ve yüksek lifli yiyecekler tüketmek kabızlığın geçmesinde en etkili yöntemlerdir. “Kabızlığa ne iyi gelir?” sorusunun en etkili yanıtları şunlardır:
- Meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır.
- Kepekli tahıllar tercih edilmelidir.
- Tuvalet ihtiyacınız geldiğinde karşı koyulmaması gerekir.
- Egzersiz yapmak büyük oranda yardımcı olacaktır.
Çok ciddi bir rahatsızlık gibi olmasa da kabızlık oldukça can sıkıcıdır. Bu nedenle kabızlığın en kısa sürede geçmesi kişiyi rahatlatacaktır. Haftada en az 4 gün egzersiz yapmak bağırsaklarınızda yer alan kasları rahatlatacağından kabızlığa da iyi gelecektir. Tüm bu yöntemler dışında, müshil kullanımı da kabızlık için oldukça etkilidir. Ancak bu tarz ilaçları kullanmadan önce bir uzmana danışmanız gerekir.
Kabızlık kadar can sıkıcı bir durum olan diş ağrısına çözüm önerilerini duymak ister misiniz? Bunun için Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? yazımızı mutlaka okumalısınız.