Sağlık

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Geceleri sizi uyumakta zorlayan, tüm başınızı ve boynunuzu saran, dünyanın en şiddetli ağrılarından birisi de diş ağrısı. Diş ağrıları genellikle daha büyük problemlerin habercisi olabilir. Bu anlamda, bu ağrıların oluşmasını engelleyebilmek için düzenli olarak bir diş hekimine gözükmekte ciddi fayda var. Ancak her zaman her şeye hazırlı olamıyoruz. Ani başlayan ve diş hekimi randevunuza kadar sizi şiddetli acılara maruz bırakan diş ağrısına ne iyi gelir? Detaylar yazımızda…

Diş Ağrısının Sebepleri

Diş ağrısının sebeplerini basit sebepler ve ciddi sebepler olarak ikiye ayırmak mümkündür. Basit sebepler şunlardır:

  • Diş gıcırdatma,
  • Gece uyurken dişleri sıkma,
  • Uzun saatler sakız çiğneme,
  • Sert gıdalar tüketme,
  • Aşırı soğuk ya da aşırı sıcak besinleri direkt tüketme.

Hatırlatmakta fayda var. Bu basit sebepler de bazı zamanlar dişlerinizde var olan daha ciddi sebeplerin habercisi olabilir. Bu bağlamda sıklıkla diş hekimi kontrolüne gitmeniz tavsiye edilir.

Diş ağrısına sebep olan daha ciddi sebepler ise şöyle sıralanmaktadır:

  • Diş çürüğü,
  • Apse,
  • İltihap,
  • Diş kırığı,
  • Hasarlı dolgu,
  • Enfekte olmuş diş etleri.

Bu gibi sebepler diş ağrısına sebep olan daha ciddi sebeplerdir ve mutlak suretle diş hekimine başvuruyu gerektirirler. Diş hekiminizden randevu aldınız ancak randevu günü ya da saati gelene kadar sabretmekte zorlanıyor musunuz? Öyleyse şu yöntemleri uygulayarak diş ağrınızı hafifletebilirsiniz.

Diş Ağrısına İyi Gelen Uygulamalar

Diş Ağrısına İyi Gelen Uygulamalar
Diş ağrılarının hafifletmek için uygulanabilecek farklı yöntemler vardır. Ancak en etkilisi mutlaka bir diş hekimine danışmak olacaktır.

Diş ağrısına iyi gelen uygulamalar sizi geçici bir süre diş ağrısı ile baş edebilecek duruma getirirler. Bu yöntemlerin hiçbiri kalıcı tedavi yöntemi değillerdir. Sizi birkaç saat ya da birkaç gün idare edebilecek bu yöntemleri uygularken diş hekiminize en kısa sürede görünmeyi de ihmal etmemelisiniz.

Tuzlu Su ile Gargara Yapın

Tuzlu su ile gargara yapmak, diş ağrısının bilinen en eski ve geleneksel hafifletme yöntemidir. Bir çağ bardağı suya 2 yemek kaşığı tuz eklenip karıştırılarak elde edilen tuzlu su ağza alınır. Birkaç dakika ağızda bekletildikten sonra gargara yapılır, ağız iyice çalkalanır ve su tükürülür. Tuzlu su ile gargara yaparken karışımı yutmamaya özen gösterin. Gargara sonrasında dişlerinizin arasından çıkan yemek artıklarını diş ipi yardımıyla nazikçe çıkarabilirsiniz.

Ağrı Kesici Kullanın

Ağrı kesiciler var oldukları zamandan bu yana birçok geçici ağrının çözümü olarak kullanılabiliyor. Bazı ağrı kesiciler yalnızca reçeteli olarak satılsalar da eczaneden direkt alabileceğiniz türleri de mevcut. Eczacınıza danışarak sizin için en uygun olan ağrıkesiciyi edinin. Bunlar yetişkinlerde ve çocuklarda farklılık gösterebilir. Bu yüzden mutlaka eczacıya detaylı bilgi verin. Ağrı kesiciyi edindikten sonra yutun, mutlak suretle dişin üzerine basmayın. Bu, halk arasında yaygın olarak yapılan bir yanlış uygulamadır.

Soğuk Kompres Uygulayın

Soğuk kompres uygulamak, genellikle kırılmış ya da şişmiş dişler için önerilen bir uygulamadır. Şişlik dişlerde ya da diş etlerinde başlayan iltihaplanmanın habercisidir ve daha ciddi tedaviler gerektirmektedir. Tedaviden önce ağrınızı hafifletmek için bir buz torbasını gün boyunca yüzünüzün üzerinden dişinize koyun. Soğuk kompresi diş etine direkt uygulamaktan kaçının.

Karanfil Yağı Kullanın

Karanfil yağı en doğal ağrıkesicilerden biridir. İçerdiği moleküller sinirlerin uyuşmasını sağlayarak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Bir pamuk ya da kulak çubuğu yardımıyla doğrudan ağrıyan dişe karanfil yağı sürmek geçici bir süre ağrının şiddetini azaltmanıza yardımcı olacaktır. Miktarı iyi ayarlayın ve karanfil yağını yutmamaya özen gösterin.

Sağlık konularındaki içerikler ilginizi çekiyorsa, Sağlık kategorimizde hoşunuza gidecek çok sayıda bilgiye ulaşabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir